31. marts 2020
- De har krævet løsepenge for at låse filerne op, og det afviser vi selvfølgelig. Som offentlig myndighed betaler vi ikke for, at nogen begår kriminalitet, siger kommunaldirektør Holger Spangsberg
- De har krævet løsepenge for at låse filerne op, og det afviser vi selvfølgelig. Som offentlig myndighed betaler vi ikke for, at nogen begår kriminalitet, siger kommunaldirektør Holger Spangsberg
Foto: Marianne Due
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hackere kræver løsesum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hackere kræver løsesum
Opdateret 23. januar 2015 kl. 11:26
Gribskov - 22. januar 2015 kl. 04:00
Af Camilla Nissen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Siden mandag har IT-sikkerhedsvirksomheden Digicure arbejdet på højtryk for at begrænse skaderne fra et hackerangreb på Gribskov Kommunes IT-system. Hackerne har angrebet et drev og låst nogle filer, som de kræver løsepenge for at åbne igen, skriver Frederiksborg Amts Avis.

arrow Læs også: IT-sikkerhed skærpes efter hackerangreb

- De har krævet løsepenge for at låse filerne op, og det afviser vi selvfølgelig. Som offentlig myndighed betaler vi ikke for, at nogen begår kriminalitet, siger kommunaldirektør Holger Spangsberg Kristiansen, der ikke vil sige, hvor mange penge, hackerne har forlangt, eller komme nærmere ind på, hvilke filer, der er blevet hacket.

Ifølge direktør i Digicure, Jesper Helbrandt, er antallet af hackerangreb eksploderet de sidste seks måneder. De bliver ofte begået fra udlandet, og derfor er de svære at spore.

- Typisk sker det fra udlandet. Lande som Ukraine og i Østen og Afrika, hvor man ikke er så langt fremme økonomisk og derfor ser en mulighed for at skabe gevinst. Det kan være fristende at betale løsesummen, som ofte er få tusinde kroner, siger Jesper Helbrandt.

Og det er ikke altid hjernen bag angrebet, der udfører det.

- Dem, der angriber, er ikke nødvendigvis dem, der har udviklet angrebet, men dem, der eksekverer det. De køber det på nettet, ligesom man køber tøj. Og hvis angrebet ikke lykkes, får de pengene tilbage. Så der sidder nogle kloge bagmænd, der sælger det til skoleelever eller andre, siger Jesper Helbrandt, der peger på, at både private, virksomheder og kommuner kan blive ramt, da hackerne skyder med spredehagl, og man kan ikke gardere sig 100 procent i mod det.

- Det er et våbenkapløb, hvor vi hele tiden er et skridt bagud, siger han.

arrow Hackere angriber kommune
21. januar 2015 kl. 07:39 Opdateret: kl. 15:46