19. oktober 2020
Efter bestandsanalysen blev ørrederne sat tilbage igen på den selvsamme gydebanke, de havde gjort til deres hjem. Pressefoto
gallery icon

Se billedserie

Efter bestandsanalysen blev ørrederne sat tilbage igen på den selvsamme gydebanke, de havde gjort til deres hjem. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grus i åen giver flere ørreder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grus i åen giver flere ørreder
Gribskov - 15. oktober 2020 kl. 04:01
Af Camilla Nissen

I Esrum Å, i den del af strækningen, der løber gennem Esrum Møllegård og videre ned langs naturområdet omkring klosteret, knoklede 25-30 frivillige i marts 2019 med et stort projekt.

De lagde omkring 20 tons gydegrus i åen og et ton skjulesten i vandløbet.

Gydebanken blev til i et samarbejde mellem Esrum Ålaug, Den sjællandske Grusbande (der er et samarbejde mellem Fishing Zealand og Danmarks Sportsfiskerforbund), den socialøkonomiske virksomhed Kilden og Gribskov Kommune.

Og nu kan resultaterne ses i form af ørreder.

- Når man anlægger sådan en grusbanke, har man en forventning om, at ørreder vil gyde på den. Og derfor var vi meget spændte, da vi i sidste uge lavede bestandanalyse i området, siger Rune Hylby, der betegner sig som bandeleder i Den sjællandske Grusbande.

- Hvis man fanger mange af årets yngel på strækningen, så har gydebanken været brugt, og så virker den. Og det vrimlede med små ørreder, som betyder, at gydebanken har været brudeseng for ørrederne, og at der er kommet noget ud af projektet.

- Når man gør noget sammen en masse mennesker i fællesskab, og det virker, er det en stor succes, siger han.

30 ørreder

Bestanden blev målt med såkaldt elbefiskning. Det er en skånsom metode til at registrere fiskene.

- Vi lavede to befiskninger, en lidt oven for projektet, hvor vi fangede sølle fire stykker, hvor vi på selve banken fangede 30 ørreder, siger Rune Hylby.

Omregnet til 100 kvadratmeter, så man kan sammenligne tallene, svarer det til 50 ørreder, fortæller han.

- Vi fiskede ikke hele gydebanken, men på de 20 meter af åen, vi elektrofiskede, fangede vi 17 styk yngel (5-12 centimeter), 11 styk halvanden-årsfisk (18-20 centimeter), og to styk ældre bækørreder, hvoraf den største var 30 centimeter. Vi fangede i alt 30 ørreder på en kort strækning af åen, og der var i øvrigt adskillige, der smuttede fra mig, og som slet ikke er blevet talt med i den samlede analyse, uddyber Rune Hylby.

Flere ørreder ved kysten

Når flere ørreder udklækkes i Esrum Å, giver det i sidste ende flere ørreder at fange ved kysten.

Ifølge undersøgelser foretaget af DTU Aqua er den samfundsmæssige værdi af hver ørred, der overlever til at kunne udvandre til kysten, på cirka 500 kroner.

- Hvis man vil fange flere fisk på kysten, skal man også gøre forholdene optimale i vandløbene, siger Rune Hylby.

I Den Sjællandske Grusbande, der har mere end 1000 frivillige på Sjælland og øerne, har man sat sig for at forbedre forholdene i vandløbene.

- Både for at skabe god økologisk tilstand - for hvis ørrederne har det godt, så har hele miljøet det godt. Så er der også insekter osv. Desuden er hovedparten af de frivillige selv lystfiskere, som engang imellem fanger en havørred ved kysten, så udover at vi gerne vil give en hånd af et godt hjerte, er det også for at give lidt tilbage på den måde, forklarer han.

Derudover har det en social værdi, når man sammen gør noget meningsfuldt, siger Rune Hylby.

Kunne du godt tænke dig at arbejde mere hjemmefra?