23. september 2021
I VP Arkaden har der siden 1975 været renseri, og det frygtes, at klorerede opløsningsmidler herfra kan finde vej til grundvandet. Brugen af stofferne er ophørt i dag. Foto: Jens Berg Thomsen
I VP Arkaden har der siden 1975 været renseri, og det frygtes, at klorerede opløsningsmidler herfra kan finde vej til grundvandet. Brugen af stofferne er ophørt i dag. Foto: Jens Berg Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grundvandet bliver undersøgt: Her frygter man for forurening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grundvandet bliver undersøgt: Her frygter man for forurening
Gribskov - 12. september 2021 kl. 04:01
Af Claus Johansen

Region Hovedstaden er lige nu i gang med at undersøge grundvandet i det område, hvor Baunehøj og Helsinge vandværker henter drikkevandet. I området har der gennem tiden været forskellige aktiviteter, der i dag kan være kilde til forurening af grundvandet. Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Regionens fokus er rettet mod VP Arkaden og en adresse på Skovgårdsvej 23. I VP Arkaden har der siden 1975 været renseri, og på Skovgårdsvej har der i perioden fra 1984 til 2006 været fremstillet kontorinventar.

På begge adresser har der været brugt klorerede opløsningsmidler, og tidligere miljøundersøgelser viser, at stofferne i dag findes i jorden, hvilket kan være problematisk for grundvandet.

Brugen af stofferne er ophørt i dag, understreger regionen.

Vandet kan drikkes

- Forureningerne findes i det område, hvor Baunehøj og Helsinge vandværker oppumper vand til drikkevand. Derfor er det vigtigt, at vi får stoppet forureningerne, så de ikke når at sprede sig til grundvandet og ødelægge drikkevandet, fortæller Ane Weitling Jantzen, projektleder i Region Hovedstadens Center for Regional Udvikling.

Samtidig understreger Ane Weitling Jantzen, at Baunehøj og Helsinge vandværker løbende kontrollerer kvaliteten af det vand, der sendes ud til forbrugerne. Vandet overholder myndighedernes krav, og forbrugerne kan derfor trygt drikke vandet fra vandhanen.

Nedbrydes langsomt

Undersøgelserne har kig på klorerede opløsningsmidler, som er kemiske stoffer, der bl.a. har været brugt på renserier til rensning af tøj og i industrien til rengøring og affedtning af metaldele.

Klorerede opløsningsmidler spredes let i jord og grundvand. De nedbrydes langsomt og danner nye problematiske stoffer i forbindelse med nedbrydningen. Selv små mængder af klorerede opløsningsmidler kan derfor være årsag til massiv forurening i grundvandet.

Region Hovedstaden skal bruge undersøgelserne til at afgrænse forureningernes udbredelse og til at vurdere risikoen overfor grundvandet.

Får hjælp fra en hund

Regionen bruger forskellige metoder til at undersøge forureningerne - bl.a. forureningshunden Louie, der er trænet i at finde de steder, hvor der er kilder til forurening. Fx steder, hvor der er sket et spild med rensemiddel.

Når Louie har markeret steder med forurening, udføres typisk en række poreluftmålinger. Poreluftmålingerne måler indholdet af forureningskomponenter i den luft, der findes nede i jorden, og hjælper dermed regionen til at blive endnu skarpere på, hvor der skal sættes boringer ned i jorden.

Herefter udføres en række dybe boringer ned i jorden. Fra boringerne udtages prøver af jord og grundvand, som måles for forurening. Ud fra poreluftmålinger, boringer og jord- og vandprøver kan regionen vurdere om og hvor meget, forureningen har bredt sig i grundvandet.

- Med undersøgelserne får vi en rigtig god viden om forureningernes omfang. På baggrund af den viden, kan vi vurdere om og i hvilket omfang, vi skal igangsætte oprensning af forureningerne, så det sikres, at det grundvand, der pumpes op, fortsat er rent, siger Ane Weitling Jantzen.

I løbet af efteråret 2021 forventer Region Hovedstaden at igangsætte yderligere to undersøgelse af forurening i området.

Undersøgelserne strækker sig ind i 2022. Når resultaterne af alle undersøgelserne foreligger, vil Region Hovedstaden tage endelig stilling til det videre forløb.

Stemmer du til kommunalvalget i år?