21. juni 2021
Den store og temperaturstyrede vinterhave er det centrale område i bofællesskabet. Foto: Bovieran
gallery icon

Se billedserie

Den store og temperaturstyrede vinterhave er det centrale område i bofællesskabet. Foto: Bovieran
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gribskov gør klar til seniorbyggeri med sydfransk klima

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Gribskov gør klar til seniorbyggeri med sydfransk klima
Gribskov - 22. januar 2021 kl. 19:46
Af Claus Johansen

Om godt halvandet år kan de første beboere flytte ind i et seniorbofællesskab i Troldebakkerne. Det ligger fast, efter at økonomiudvalget i Gribskov Kommune har godkendt, at administrationen kan gå i gang med at lave en såkaldt byggeretsgivende lokalplan og mindre ændringer i kommuneplanen, så byggeriet kan begynde.

Der er tale et koncept for seniorbofællesskaber, Bovieran, som allerede er opført eller under opførelse flere andre steder i Danmark.

Den centrale del af bofællesskabet er en 1.400 kvadratmeter stor glasoverdækket vinterhave med et klima, så beboerne føler sig hensat til den franske riviera.

Selve byggeriet, som indeholder lejligheder, overholder kommuneplanens rammer. Men toppen af glaskonstruktionen vil være et par meter højere end det tilladte i kommuneplanrammen. Derfor skal der udarbejdes et tillæg til kommuneplanen.

Fællesskab for 65+
Bofællesskabet er andelsboliger til beboere over 55 år.

Borgmester i Gribskov Kommune Anders Gerner Frost (Nyt Gribskov) glæder sig over, at Bovieran nu investerer i Gribskov:

- Vi har gennem en længere periode fokuseret på at skabe attraktive investeringsmuligheder her i kommunen. Og Bovierans interesse er et stærkt bevis på, at det er lykkes godt for os. Det bliver rigtig spændende at se seniorbofællesskabet vokse frem i Troldebakkerne.

Vinterhaven byder på komfortable udendørs oplevelser hele året i et temperaturstyret klima med den franske rivieras klima som forbillede.

Formanden for udvalget Udvikling, By og Land i Gribskov Kommune, Pernille Søndergaard, ser det kommende seniorbofællesskab som en helt oplagt tilføjelse til Troldebakkerne:

- Vi er hele tiden gået efter at få en bred beboersammensætning og ikke mindst flere forskellige boligtyper i Troldebakkerne. I forvejen har vi etageboliger, rækkehuse og parcelhuse på vej, og nu bidrager Bovieran altså med en fjerde type bolig, der bare passer rigtig godt til Troldebakkerne, siger Pernille Søndergaard.

Svensk koncept
Bovieran-konceptet stammer fra Sverige, hvor der er opført 25 Bovieran. I Danmark flyttede de første danske seniorer ind i Bovieran Frederikssund den 1. maj 2020 og i Bovieran NærHeden i Hedehusene den 30. oktober 2020. Derudover er tre Bovieran seniorbofællesskaber under opførelse i hhv. Ishøj, Frederiksværk og Helsingør. I Solrød udbydes andelsboligerne til salg i det første halvår af 2021. Bovieran i Helsinge bliver dermed den syvende i rækken.

- Mange drømmer om at leve et let og ubesværet liv ved Rivieraen, når de bliver ældre. Med Bovierans opbygning omkring den centrale vinterhave bringer vi det behagelige og sunde klima til seniorborgere i Danmark. Det kombinerer vi med at skabe gode rammer for fællesskaber, som beboerne selv etablerer ud fra egne ønsker og behov, siger Lars Jacobsen, direktør i Bovieran Danmark A/S.

Lejlighederne bliver på 2 og 3 rum fra 62 m2 til 104 m2 og er til singler og par. Alle boliger har en udvendig altan/terrasse, og ved indgangen til lejligheden er der en lille privat caféplads, der vender ind mod vinterhaven, så man kan sidde og nyde udsigten. Der er desuden en gæstelejlighed, så børn og børnebørn kan overnatte.

Beboerne kan aftale spisning i fælleslokalet og for eksempel dyrke fælles motion og andre fritidsaktiviteter.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?