26. marts 2019
Hans Friedrichsen - har genoptaget arbejdet efter lang sygeperiode. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Hans Friedrichsen - har genoptaget arbejdet efter lang sygeperiode. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Glaspuster i sving igen efter eksplosionsulykke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Glaspuster i sving igen efter eksplosionsulykke
Gribskov - 17. november 2018 kl. 03:57
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Egentlig havde glaspuster Hans Friedrichsen regnet med, at han i år skulle have haft en stor udstilling, der kunne markere, at han i nu 40 år har været glaspuster. Men en uforudset hændelse - en ulykke, som ikke skulle kunne ske - har gjort det nødvendigt at udskyde udstillingen et års tid, skriver Frederiksborg Amts Avis.

arrow Læs også: Øjenvidne til eksplosion: Taget løftede sig og naboen er kvæstet

Det var den 22. december sidste år - lige efter en travl julemåned i Glashytten på Nyvej i Tisvildeleje, at grænsen mellem liv og det modsatte blev markeret. Pludselig lød der et brag fra glashytten, da taget lettede og flere ruder blæste ud på græsplænen sammen med et vitrineskab fyldt med udstillingsvarer. Over hele kvarteret bredte der sig en lugt af gas, og inde i røgen og støvskyen midt i hytten sad Hans Friedrichsen slemt forbrændt - først og fremmest på hænderne, som han havde forsøgt at skærme sit ansigt med. Det blev til en jul og et nytår på Rigshospitalet, hvor han jævnligt blev sprøjtet over med vand for at køle ham ned - og hvor han også fik transplanteret ny hud på hænderne.

Derfor skete det
Men hvordan kunne det ske. Kunne han slet ikke lugte gassen, da han kom ind i glashytten? er han blevet spurgt.

- Nej, lyder den korte udgave af svaret. Den brand- og eksplosionsskadede glaspuster har ingen lugtesans.

- Den forsvandt i 1995, da jeg blev kørt ned af en bil og fik et lille kraniebrud. Siden har jeg ikke kunnet lugte noget. Det er selvfølgeligt et stort tab ikke at kunne lugte, men jeg har tit tænkt på, at lugtesansen er trods alt den af vores seks sanser, som jeg helst vil undvære.

Den morgen, hvor det hele eksploderede, var begyndt som en hvilken som helst anden dag i glashytten.

- Straks da jeg stod op, gik jeg over i glashytten og tændte for ovnene, hvorefter jeg gik ind i stuen igen for at spise morgenmad, mens ovnene blev varme. Da jeg kom ind på værkstedet igen registrerede jeg slet ikke gaslugten, da jeg tændte for lyset. Jeg ved ikke, hvordan jeg har kunnet overse, at der var en læk et eller andet sted på gastilførslen, siger Hans Friedrichsen.

Motorikken
Han har stadig har sin faste gang på Rigshospitalet. Her går han til træning med sine fingre. Med den nye hud, som kirurgen hentede fra et andet sted på kroppen, forsvandt også finmotorikken og følenerverne i fingrene.

- Det bliver bedre og bedre med motorikken. Jeg håber også, at jeg får følelsen tilbage i fingrene. Når jeg puster glas skal jeg jo holde om pusterøret meget tæt på den gloende glasklump. Det er ret væsentligt, at jeg kan dreje røret og flytte fingrene på det rigtige tidspunkt, siger Hans Friedrichsen.

Under den første del af hans sygeperiode blev værkstedet og udstilingslokalet sat i stand igen efter eksplosionen. I i oktober var der kommet så meget styr på motorikken i fingrene, at det var tid til at tænde for ovnene og invitere den faste medhjælper gennem mere end 18 år, glaspusteren Harvey Mear, til at komme på besøg, så de kunne genoptage samarbejdet.

- Vi har aftalt kun at arbejde med at puste glas to dage om ugen, og så holde åbent i butikken i weekenden. I øjeblikket har vi mest travlt med at lave glas på bestilling. Der går et stykke tid endnu, inden jeg synes, at jeg har en produktion, der gør det muligt at alve en jubilæumsudstilling, siger Hans Friedrichsen.

Kunstneren
Når tiden en gang føles moden til en jubilæumsudstilling, vil den også vise Hans Friedrichsen som den kunstner, han også er.

Ind i mellem produktionen af drikkeglas, vaser, skåle o.l. støber han også figurer, som udstiles på kunstgallerier, museer og i kunstforeninger.

Hans glaskunst udstilles nærmest permanent i et galleri i Weener i Ostfriesland i Tyskland. Han har også haft udstillinger i Japan, Sydamerika, samt blandt andet på glasmuseet i Ebeltoft, og på Holbæk Museum - og man kan også se store kors, som han har produceret til flere kirker. Et lille udvalg af disse ting, kan man også se i det lille galleri, som hører til Glashytten i Tisvilde, som har åbent hver weekend 11:09-16:00, skriver Frederiksborg Amts Avis, hvor der kan læses mere om glaspusteren.

arrow Gaseksplosion på glaspusteri
22. december 2017 kl. 09:49 Opdateret: kl. 10:24

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede