22. oktober 2019
Dicle Erman fra Helsinge er snart færdig med sin tre-årige STU-uddannelse på køkkenlinjen. Her får hun ros af faglæreren og kokken Mikkel Schack.  Foto: Karl Erik Frederiksen
gallery icon

Se billedserie

Dicle Erman fra Helsinge er snart færdig med sin tre-årige STU-uddannelse på køkkenlinjen. Her får hun ros af faglæreren og kokken Mikkel Schack. Foto: Karl Erik Frederiksen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Genbrugstelte kan reddes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Genbrugstelte kan reddes
Gribskov - 01. december 2018 kl. 03:25
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Genbrugsstationernes telte med gode ting kan reddes, hvis de drives af en socialøkonomisk virksomhed, skriver Frederiksborg Amts Avis lørdag.

-Når Gribskov Jobcenter lukker de to telte, hvor foreninger, skoleklasser o.l. har solgt indleveret indbo og andre effekter på de to genbrugsstationer i henholdsvis Skærød og Højelt, vil det være oplagt at lade en socialøkonomisk virksomhed overtage driften,

lyder det fra Monica Rosenville, der selv er den daglige leder af den største selvejende socialøkonomiske virksomhed i Gribskov Kommune, dagtilbuddet Kilden.

Kilden har hjemsted på Esrum Kloster og Møllegård. Dagtilbuddet er et arbejdsplads og uddannelsessted for cirka 30 personer, som har haft svært ved at få plads på en traditionel ungdomsuddannelse eller på arbejdsmarkedet. De er enten i gang med et tre-årigt særligt tilrettelagt uddannelsesforløb (STU) - eller også er de ansat i et permanent skånejob, eller et kortere forløb, hvor deres arbejdsmuligheder og inden for forskellige brancher afklares. Institutionen har blandt andet forpagtet Esrum Kloster og Møllegårds café, Møllecaféen, hvor nogle af de unge er elever på Kildens køkkenlinje. Dagtilbuddet har desuden en grøn linje og en service linje, hvor elverne samt dem, der er ansat i de forskellige skånejob, udfører arbejde på udendørs arealer til blandt andet Esrum Kloster og Gribskov Naturbørnehave i Mårum.

- Da jeg læste, at de nu vil lukke de genbrugstelte, som mange foreninger og skoleklasser har været glade for, tænkte jeg, at det kunne være en af de ting, som Kilden kan tage op, hvis vi får mulighed for at udvide, siger Monica Rosenville.

Vil vokse
Muligheden for at vokse er ikke fjern. Dagtilbuddet har gennem mere end et år ført drøftelser med Gribskov Kommune samt Gribskov Naturbørnehave, som hun selv har været leder af, om et samarbejde om driften af Mårum Skole, som har været udbudt til salg. Både Kilden og naturbørnehaven bød på bygningerne, og i øjeblikket venter de involverede parter kun på, at de sidste detaljer inden tinglysningen af handlen kan gå i orden. Når det sker, vil dagtilbuddet Kilden stå som den ny ejer af skolen, og børnehaven, som i forvejen bor til leje i en del af de gamle skolebygninger, få mulighed for at leje mere plads.

- Selv om vi har ført disse forhandlinger, har vi ingen planer om at flytte fra Esrum. En overtagelse af skolen i Mårum kan derimod give os mulighed for at inddrage nye aktiviteter, så vi kan skabe endnu flere uddannelses- og arbejdspladser. Vi ser en mulighed for, at Kilden kan blive dobbelt så stor som i dag. Under alle omstændigheder er vidt nødt til at kunne voksne for at få en mere rentabel drift, siger Monica Rosenville.

Kilden har i dag 10 professionelle faglærere og fagpersoner ansat til at lede uddannelserne og de beskæftigelsesopgaver, som institutionen påtager sig. Der er også et par, der er ansat i flexjob med nedsat timetal. Antallet af den type medarbejdere vil ligeledes blive øget, hvis dagtilbuddet får mulighed for at vokse, forudser Monica Rosenville.

Bliver i Esrum
Kilden har i dag alle faciliteter samlet på Esrum Møllegård i henholdsvis en af de gamle driftsbygninger og i et baghus til gårdens hovedbygning, hvor caféen og køkkenet har hjemsted. I disse lokaler er der indrettet diverse værksteder, hvor der op til denne weekend har været ekstra travlt med at producere juledekorationer og granguirlander o.l., som bruges til weekendens store julemarked på Esrum Kloster og Møllemarked.

I køkkenet har der også været travlt, fordi man gør klar til at kunne bespise i alt 700 personer over weekenden.

- Menuen står på tre slags sild samt Confit de Canard og Ris a la mande eller æbletrifli, siger faglæreren og kokken Mikkel Schack, som hjælper de unge med at tilberede maden.

Køkkenet bag caféen, som holder åbent hver dag fra påske til skolernes efterårsferie samt uden for sæsonen ved specialarrangementer, har i øvrigt netop været i stand til at investere i flere nye specialmaskiner, fordi den gode sommer også var god for omsætningen i caféen.

- Vores omsætning lå 40 procent over, hvad vi har set de tidligere år. Det, vi har tjent, har vi investeret i nyt udstyr, så vi kan tilbyde flere varer. Det gælder blandt andet en ny ismaskine og en maskine, som vi kan fremstille vores egen sennep på. Sådan vil det også gå i fremtiden. Hvis vi får øget indtjening ved at på tage os flere opgaver, vil vi investere i oprettelses af nye uddannelses- og arbejdspladser, siger Monica Rosenville.

Hun understreger samtidig, at tanken om at indgå i et samarbejde om driften af genbrugsteltene i Skærød og Højelt, udelukkende er hendes egne. Hun har endnu ikke haft lejlighed til at gennemdrøfte det med Kildens bestyrelse eller med repræsentanter for Gribskov Jobcenter, frivilligcentrene eller andre mulige parter, siger hun til Frederiksborg Amts Avis.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede