11. juli 2020
Jul har altid handlet om lys og mad - det gør det også på Esrum Klosters julemarked. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Jul har altid handlet om lys og mad - det gør det også på Esrum Klosters julemarked. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fuldt blus på klosterjulen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fuldt blus på klosterjulen
Gribskov - 27. november 2019 kl. 14:19
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da Esrum Kloster i middelalderen var befolket af cistercienser-munke, varede julehelgen fra den 25. december og indtil Hellig Trekonger den 6. januar.

Og der er stadig jul ved klosteret, selv om munkene har været væk i mere end 500 år. Nu varer julen på kosteret dog kun tre dage - nemlig fra den 29.11-1.12, som i år er datoen for Esrum Klosters julemarked. Markedet har vokset sig stadig større - i 2018 var der således næsten 8000 mennesker, der lagde vejen forbi. Og det er ikke en tykmavet julemand eller nissesjov, der lokker. Markedet handler nemlig om det, som har været v´centrum i julen siden tidernes morgen: Mad. Om gode autentiske madvarer, som ikke kan købes i det nærmeste supermarked. Der er gastronomisk fokus på Frankrig, middelalderen og Nordsjælland med delikatesser som særlige oste, trappistøl, patéer, fransk nougat og andre delikatesser direkte hjem Frankrig. Flere af dem er produceret på franske klostre, ligesom Esrum også har egne produkter på hylderne og fødevarenetværket Smag på Nordsjælland medbringer nyfortolkninger af middelalderens brød, krydderier, chokolade, charcuteri og meget mere.

- Vi kommer også til at slå et slag for vin i år, da vi har opdaget, at det faktisk er cisterciensermunkene, der startede med at lave de kendte vine fra Provence og de franske alper, siger Kristina Bille fra Event og Kommunikation på Esrum Kloster.

Værksted
Mens mor og far smager på delikatesserne er der juleværksted for børnene, og der vil være flere forskellige aktiviteter end nogen sinde før, lover

- Som noget særligt i år rykker vi hele markedet ned til Møllegårdsområdet, og her fylder vi et stort telt med kunsthåndværkere. Der vil være dobbelt så mange som sidste år, hvor det var første gang vi havde kunsthåndværk, siger Kristina Bille.

- Her vil der være alt fra naturlig pynt, keramik, glas, smykker og trævarer. Det er ting, man ikke finder andre steder, da det enten er små start-up virksomheder, eller folk der er kreative på hobbyplan. Det, synes vi, er ret unikt - at det er »kunstneren« selv der står og møder gæsterne. Mange har også produceret deres varer specifikt til markedet.

I de mange boder kan man købe den specielle julegave i sølv, glas, uld, træ og keramik, som ikke ligger under hver andet træ den 24.

Hovedbygningen på det gamle middelalderkloster er stadig under renovering, så selve markedet afholdes i år på området ved siden af, nemlig ved Møllegården.

Markedet holdes fredag den 29. november (12-20), lørdag (10-17) og søndag 10-17.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?