18. september 2021
Fakkeltoget forleden satte en streg under Græsted-borgernes ønske om et stærkt bibliotek. Foto: Mie Neel
Fakkeltoget forleden satte en streg under Græsted-borgernes ønske om et stærkt bibliotek. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frygt for færre bibliotekarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frygt for færre bibliotekarer
Gribskov - 06. oktober 2018 kl. 06:22
Af Niels Idskov

BLIK - Græsted Bibliotek skal spare, og det efterlader et afgørende spørgsmål: Hvor mange bibliotekarer vil der være tilbage, når de skal spares en mio. kr. om året?

Svaret blæser i vinden, men når oplægget fra et enigt byråds-budget dropper den betjente åbningstid med undtagelse af skolebørn i skoletiden, kan de fem-seks bibliotekarer på stedet frygte det værste. Ligesom brugerne må indstille sig på nedsat service eftermiddag og aften. Selv om der vil være en bibliotekar eller to til fortrinsvis at tage sig af de kulturelle ting. En besparelse på en mio. kr. årligt svarer til ca. 2,5 heltidsstillinger. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Og det bekymrer Tine Segel, der er formand for Bibliotekarforbundet:

- Jeg kan godt generelt frygte for en nedgang i antallet af bibliotekarstillinger i hele landet. Især hvis man ser bort fra den faglighed og professionalisme, som en uddannet bibliotekar besidder - og i stedet bemander biblioteket med lærere eller frivillig arbejdskraft i form af forældre eller pensionister.

Der har været selvbetjening på BLIK i henved 10 år, og dagligdagens arbejdspres er ret varierende. Udover at facilitere de lokale kulturelle tiltag eftermiddag og aften kan der være ekstra tryk på i skoletiden, når eleverne fra Gribskolen eksempelvis har temauge.

- Man kan godt mærke, at 2018 ikke er et kommunalt valgår. Men politikerne skal tænke sig rigtig godt om, for bibliotekarer kan ikke kun noget med bøger. De arbejder med formidling bredt, eksempelvis litteratur, film og musik, og biibliotekarer arbejder med børn og unges digitale dannelse og læselyst, uddyber bibliotekarformanden, der dog ikke har noget imod at Græsted-borgerne bruger betegnelsen Medborgerhus om deres bibliotek.

- Jeg er jo ikke så langt inde i de konkrete forhold på BLIK, men der står i biblioteksloven, at bibliotekarer står for oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Det sidste er jo et bredt begreb, som sagtens kan dække over medvirken til aktiviteter, der binder lokalsamfundet sammen. Mange steder er biblioteket nærmeste det eneste kulturtilbud, så der bliver man fattigere ved et skrue ned, siger Tine Segel.

Udover Græsted er der i det nordsjællandske trusler om at lukke Ganløse Bibliotek og flytte funktionerne til Ganløse Skole, og derudover er der tvivl om fremtiden for bibliotekerne i Tune og Karlslunde, begge i Greve Kommune.

Synes du, at kommunen er der for dig?