25. april 2019
Heatherhill ved Rågeleje har været fredet siden 1958 og ejes af Gribskov Kommune. Løse hunde, der jager græssende får , cyklister og heste er et stigende problem.  Fotos: Hanne Guldberg Mikkelsen
gallery icon

Se billedserie

Heatherhill ved Rågeleje har været fredet siden 1958 og ejes af Gribskov Kommune. Løse hunde, der jager græssende får , cyklister og heste er et stigende problem. Fotos: Hanne Guldberg Mikkelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fredet område slides ulovligt af cykler, heste og løse hunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredet område slides ulovligt af cykler, heste og løse hunde
Gribskov - 19. juli 2018 kl. 04:00
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Heatherhill: Løse hunde, heste og ikke mindst cyklister er et stigende problem på det fredede Heatherhill, hvor området slides i denne tid. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Jeg er på vej ud at løbe. Men jeg har også taget den på cykel tværs over. Der er masser af cykler nede ved stranden.

Sådan lyder det fra en sommerturist fra sydsjælland, der onsdag morgen er ved Heatherhill, Rågeleje, og i træningstøj på vej ud på sin tur. Han har netop fjernet en hundepose med afføring, som en hundelufter har smidt i det fredede landskab.

- Jeg vidste ikke, vi ikke måtte cykle. Der er et skilt længere oppe, men ved indgangen hernede ser det ud til, at man må, siger han.

Det undrer daglige brugere af området, at skiltet ved »hovedindgangen« er fjernet - i gruppen Vejbynet skriver Susse Willeberg sig således:

- Uforklarlig handling af kommunen. Der er folk både til hest, på cykel, og med løse hunde, mens Mette Schønberg skriver: »Jeg rider selv i området, dog ikke på Heatherhill, og bliver så rasende inden i, når jeg ser andre ride rundt derinde. Har set det flere gange og kan ikke gøre en disse ved det, da jeg selv har været til hest og rider på vejen forbi. De ødelægger området«.

Hundeluftning er et andet problem i området. Skilte med tydelig afmærkning viser, at hunde skal være i snor - men det er langt fra alle, ifølge lokale stemmer. Man kan kun komme til området gennem fåreindgangene, da der netop går flokke af får i bakkerne og afgræsser disse. Det er blandt andet derfor, at alle hunde skal føres i snor.

- Det er et meget stort problem, at hundene luftes uden snor. Fårene skal have lov til at gå i fred, og hundene kan grave i jorden og ødelægge dyr og planteliv. Det hele er totalfredet - man må hverken grave eller plukke blomster. Det er et meget sårbart område.

Det siger Brian Vestphael Lyngsaae fra Græsted, der ofte benytter området og er kommet der hele sit liv. Han har henvendt sig til både Gribskov Kommune og Naturstyrelsen om problemerne på Heatherhill.

Der gættes i facebookgruppen Vejbynet på, at det måske er med vilje, at skiltet er fjernet og at cyklister dermed har adgang til området.

Men det er ikke tilfældet. Gribskov Kommune har ikke været opmærksom på problemerne, før Frederiksborg Amts Avis ringede:

- Og jeg er ikke bekendt med, at der er ændret noget med hensyn til færden i området, siger Inger Fogh, der er teamleder i Natur og Vand.

- Men det er godt at få at vide, at der mangler et skilt. Vi må kigge på, hvad der er af skiltning. De fleste ved, de ikke må have løse hunde. Vi kører derud og kigger, Vi vil gerne formidle vores fredede områder bedre - og vi er også bevidste om, at der trænger til vedligehold.

Heatherhill er et sammenlagt cirka 35 ha stort morænebakke-område omkring 1,5 kilometer sydvest for Rågeleje. Her gror flere fredede planter og lyng i lange baner.

Bakkerne blev fredet i 1958 og udlagt som offentligt område. Det er Gribskov Kommune, der ejer og står for størstedelen af Heatherhill området netop der, mens Naturstyrelsen har området ved Strandbjerggaard.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede