18. januar 2021
Detailhandlen i Gribskov Kommune skal kortlægges. Politikerne er ikke helt enige om, hvorvidt analysen er blevet behandlet politisk eller ej. Foto: Claus Johansen.
Detailhandlen i Gribskov Kommune skal kortlægges. Politikerne er ikke helt enige om, hvorvidt analysen er blevet behandlet politisk eller ej. Foto: Claus Johansen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forvirring om analyse: - Jo, den har været i byrådet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forvirring om analyse: - Jo, den har været i byrådet
Gribskov - 29. juli 2020 kl. 04:00
Af Camilla Nissen

- Det virker som om der er opstået en del forvirring blandt byrådets medlemmer om, hvad der er iværksat og besluttet i forbindelse med udarbejdelse af Kommuneplanen og planstrategien.

arrow Læs også: Debat: Viceborgmester på vildspor

Sådan skriver Pernille Søndergaard (Nytgribskov) i et indlæg til avisen. Her er hendes mission at rede trådene ud, og hun forklarer at beslutningen om en detailhandelsanalyse, som nu sættes i gang, er truffet på et møde i Udvikling, By og Land og på et byrådsmøde i februar og marts.

Hendes reaktion kommer i kølvandet på, at vi i mandagens udgave af Frederiksborg Amts Avis kunne fortælle, at en grundig detailhandelsanalyse, der skal udføres i sommer med hjælpe fra Cowis konsulenter, kom bag på politikerne Bent Hansen (V) og Trine Egetved (K), ligesom også Brian Lyck Jørgensen (DF) undrer sig.

I dagsordenen for de møder, hvor analysen er blevet vedtaget under et punkt om kommuneplanen for 2021-2022, er detailhandel nævnt i et par sætninger, blandt andet under punktet om økonomi, hvor der står således:

- Det forventes, at der skal bruges cirka 145.000 kr. til analyse i forbindelse med bosætningsstrategien. Desuden vil der blive brug for 15.000 kr. til en supplerende grundvandsanalyse i forbindelse med arbejdet med klimatilpasning samt midler til analyser til brug for detailhandelsplanlægning og arbejdet med Gilleleje bymidte. Udgifterne til ekstern rådgivning vil blive finansieret inden for UBL's administrative ramme, nærmere delrammerne til Plan (byudvikling) og GIS (kort og data).

En skal-opgave

Og selvom der ikke er meget information om analysen i dagsordenen, mener Pernille Søndergaard, at man i fagudvalgene godt ved, at der skal laves nogle analyser i forbindelse med kommuneplanen.

- For mig handler det om at forklare, hvad der ligger til grund for at lave en detailhandelsanalyse, og det handler om kommuneplanen. Der er krav til at lave undersøgelser i den forbindelse, og der er detailhandelsanalysen en af dem. I fagudvalgene ligger der en forudsætning om, at alle godt ved, det er en del af planloven. Og analyser i forbindelse med kommuneplanen er en skal-opgave, siger Pernille Søndergaard.

Hun peger på, at der ikke blev lavet en kommuneplan i sidste byrådsperiode, og derfor er det presserende at få lavet én nu.

- Det er en opgave, der skal løses. Det handler om, hvordan kommunen skal udvikle sig, og hvordan det hele skal se ud planmæssigt - blandt andet i forhold til erhvervsområder og boligområder. I den forbindelse er en detailhandelsanalyse også vigtig, da der er gået syv år siden sidste kommuneplan, og der siden er sket udvikling inden for detailhandlen, siger Pernille Søndergaard.

Bo Jul er bekymret

Også den radikale Bo Jul Nielsen har reageret på artiklen på Facebook.

- Sagen er blevet behandlet i fagudvalget i februar 2020 og på byrådsmødet i marts måned 2020. Derfor undrer det mig lidt, at der er byrådspolitikere, der reelt ikke ved, hvad de har stemt om. Jeg er faktisk meget bekymret, skriver han.

Trine Egetved sagde i mandagens artikel, at hun godt var klar over, at politikerne på et byrådsmøde i marts satte en procesplan i gang for kommuneplanen, hvor der blandt andet skulle bruges 145.000 kroner på en bosætningsstrategi-analyse - men at der ikke af denne plan fremgik, at man skulle ud og kontakte de enkelte detailhandlere om omsætning og areal, hvilket der er lagt op til i denne undersøgelse.

- Jeg kan ikke se, at det er en kommunal opgave at spørge virksomheder, hvad de omsætter for, og slet ikke i en tid, hvor vi ikke har så mange midler at gøre med kommunalt. Der er en tendens til, at vi får analyseret os en lille smule ihjel nogen gange, sagde hun.

Storm i et glas vand

Bo Jul Nielsen mener omvendt ikke, at oplægget i dagsordenen til politikerne var for løst formuleret.

- Nej, for vi sender det videre til forvaltningen, som så sørger for analyser til kommuneplanen. Sådan har det altid været. Det kan ikke komme bag på nogen, at det er administrationen, der skal lave disse analyser. Det kan godt være, der ikke står det eksakte beløb på, hvad det koster at lave analysen, men det er penge, der skal tages fra fagudvalget. Så det er en debat, der ikke behøvede at være der og en storm i et glas vand, siger han.

arrow Debat: Politisk forvirring om detailhandelsanalyse
29. juli 2020 kl. 15:58 Opdateret: kl. 11:35
arrow Politikere kendte ikke til stor analyse
27. juli 2020 kl. 04:07 Opdateret: kl. 15:18
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?