16. juli 2020
Det gamle posthus sandblæses og pudses op, så det igen kan blive en pryd at se på. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Det gamle posthus sandblæses og pudses op, så det igen kan blive en pryd at se på. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fødselsdagsbarnet shines op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdagsbarnet shines op
Gribskov - 14. august 2019 kl. 04:00
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det Gamle Posthus i Gilleleje har fået flere brugere end initiativtagerne havde forudset, da de ønskede et nyt forenings- og kulturhus i Gilleleje, skriver Frederiksborg Amts Avis onsdag:

1. september er det ét år siden, at Det Gamle Posthus på Gilleleje Stationsvej åbne som foreningsdrevet kulturhus. På det første år har huset manifesteret sig som et kultur- og fritidshus med mindst lige så mange brugere, som blev husvilde, da Gribskov Kommune besluttede at sælge kulturhusene Pyramiden og Det Gamle Rådhus i Vesterbrogade.

- Allerede den 1. april i år rundede vi 400 bookninger af lokaler. Så mange havde vi slet ikke regnet med, da vi gik i gang med projektet, siger formanden Jette Brinch Nielsen.

De fleste indbookninger er kommet fra cirka 15 foreninger, som bruger huset fast, og hvis medlemmer også er medlemmer er af foreningen Det Gamle Posthus. Uden for statistikken er de mange studiekredse, foredrag, koncerter og andre arrangementer, som de tre oplysningsforbund LOF, AOF og FOF har i huset.

I øjeblikket holder huset sommerferie. Alle møbler og alt inventar er forsejlet eller dækket til med plastik, så støvet fra arbejdet udenfor ikke kan trænge ind. Udenfor er huset gemt af stilladser og presenninger, mens det sandblæses.

- Da vi overtog huset gik vi straks i gang med at renovere og sætte huset i stand indenfor. Vi har brugt de midler, vi har kunnet indsamle fra fonde og andre tilskudsgivere. Ved overdragelsen af huset til foreningen forpligtede Gribskov Kommune sig til at stå for den udvendige renovering. Det er den proces, der er i gang nu. Når stillads og presenninger forsvinder vil huset fremstå nypudset i en varm gul farve og med nye eller nyrenoverede vinduer. Arbejdet ventes afsluttet et stykke tid efter, at huset genåbner 1. september efter ferielukningen.

Hvad den udvendige renovering kommer til at koste, går foreningen ikke så meget op, fordi den betales af kommunen, siger formanden.

I forvejen har Gribskov Kommune støttet istandsættelsen indvendig med 960.000 kroner. Foreningen har selv skaffet omkring en halv million kroner fra fonde samt haft indtægter på salg af folkeaktier. Stort set alt inventar i huset er donationer fra firmaer og privatpersoner. Mange møbler har før strået på skoler eller andre kommunale bygninger, indtil det havnede på et af kommunens magasiner. Her har man også fundet nogle ægtetæpper. De har før været brugt på borgmesterkontoret i Helsinge. Nu ligger de på gulvet i husets lille kontor samt i et mødelokale.

Siden overtagelsen af huset har bestyrelsen og medlemmerne koncentreret sig om at få sat de to nederste etager i strand. Det er sket efter vejledning fra arkitekt Tom Hansen, Hornbæk. Det har betydet, at den gamle postekspedition i stueetagen nu er inddelt i to sale, som hver har plads til henholdsvis 50 og 60 personer. De bruges blandt andet af oplysningsforbundene samt til musik- og foredragsarrangementer. I etagen ovenpå er der indrettet små mødelokaler og værksteder.

Den sidste indendørs etape skydes også i gang dette efterår. Den vedrører 2. sal, hvor postmesteren i sin tid havde sin private bolig, og hvor stuepigens gamle værelse fortsat findes i gavlen. Fonden RealDania har netop givet et tilskud på 100.000 kroner, så foreningen har fået råd til at lade en arkitekt komme med et forslag til, hvordan etagen kan indrettes.

- Vi forestiller os både værksteder, galleri og mødelokaler. Uanset hvad det bliver til, har vi slet ikke råd til ombygningen og istandsættelsen, hvis ikke vi får et tilskud fra nogle fonde. Den proces kan derfor godt tage et par år, siger Jette Brinch.

Foreningen har i dag 452 medlemmer, som hver giver et årligt kontingent på 60 kroner. Medlemsskabet giver alle medlemmer ret til at booke et lokale til et arrangement. Det er dog ikke altid, at det er muligt, fordi mange står på spring for at benytte huset.

Antallet af foreninger og grupper, som bruger huset fast er i følge hjemmesiden på 15, men listen er ikke komplet, siger formanden.

- Det har i det hele taget været en så god start, at vi markerer genåbningen med åbent hus og en stor fest 14. september, siger Jette Brinch.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?