26. juni 2019
Nana Bryder, der er lokal projektkoordinator på Demensvenligt Nordsjælland i Frivilligcenter Græsted, og tidligere projektleder på det lokale projekt for pårørende til demente, Grib Dagen, oplever, at man når ud til flere pårørende til demente end for fem år siden. Foto: Camilla Nissen
Nana Bryder, der er lokal projektkoordinator på Demensvenligt Nordsjælland i Frivilligcenter Græsted, og tidligere projektleder på det lokale projekt for pårørende til demente, Grib Dagen, oplever, at man når ud til flere pårørende til demente end for fem år siden. Foto: Camilla Nissen
Foto: unknown
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere demens-pårørende mødes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere demens-pårørende mødes
Gribskov - 21. januar 2019 kl. 13:10
Af Camilla Nissen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hveranden uge mødes en gruppe pårørende til demente i Gilleleje. Det har de gjort i halvandet år, og gruppen har været så stor en succes, at der lige nu er fem på venteliste. Derfor bliver der nu sat gang i en ny gruppe til februar eller marts, der skal holde til i Frivilligcenter Græsted.

- Det er typisk nogen, der har hørt om gruppen og også gerne vil med, som henvender sig. De fleste får noget ud af det. De kommer, fordi de faktisk får mere overskud i hverdagen, de bliver aflastet, og de får lov at sige de ting, som er svære at tale om og deler ud af erfaringer, fortæller projektleder for Selvhjælp i Frivilligcenter Græsted Gudrun Qvist, og peger på, at de pårørende tumler med mange spørgsmål.

- Jeg har selv siddet på demenslinjen tidligere, hvor folk typisk ringede, fordi de var så udbrændte og i vildrede. De tænker over, hvor længe, de kan have deres ægtefælle derhjemme, hvor længe bevarer vi den nuværende status, hvornår er det tid til plejehjem. De befinder sig i en krisesituation. Her mødes de med andre i samme situation og kan hjælpe og støtte hinanden. Det er et frirum, siger hun.

Flere får hjælp
Også Nana Bryder, der er lokal projektkoordinator på Demensvenligt Nordsjælland i Frivilligcenter Græsted, og tidligere projektleder på det lokale projekt for pårørende til demente, Grib Dagen, oplever, at man når ud til flere pårørende end for fem år siden.

- Forklaringen er nok, at dels går tiden og nye generationer kommer til og måske bløder tabuet meget langsomt op. Jeg tror også, det har betydning, at pårørendegruppen i Gilleleje, som jeg selv var med til at starte, er meget velfungerende. Sådan noget spredes som ringe i vandet. Der var desuden en del polemik om dagcenteret for demente, Holbohave, der stod til lukning, hvor pårørendegruppen i Gilleleje leverede en underskriftsindsamling. Så det er blevet en stærk gruppe, siger hun og peger på, at behovet for at hjælpe pårørende til demente er kæmpe stort - med 700 diagnosticerede i Gribskov. For hvis de pårørende ikke bliver aflastet er de selv i risiko for at blive syge.

- I det lys er det meget få pårørende, der er med, siger hun.

Nana Bryder fortæller, at den første gruppe for pårørende til demente allerede blev dannet i Frivilligcenter Græsted for seks-syv år siden.

- Så da vi lancerede projektet Grib Dagen, tog jeg dem med på råd. Grib Dagen har medført, at der stadig findes grupper og har inspireret kommunen til at gå i gang med initiativer på demensområdet, siger Nana Bryder, som også arbejder på forskellige aktiviteter for pårørende og demente, såsom candle light dinners på Græsted Kro og pårørende-caféer.

- Candle light dinner er både et sted, hvor den demente og ægtefællen får en fælles oplevelse og et sted, hvor de pårørende kan få et netværk og danne nye relationer med hinanden, siger Nana Bryder.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede