6. august 2021
I landsbyen Moe Gyde, der ligger ud til Irrawaddy-floden nord for Mandalay, må eleverne kun bruge computere én dag om ugen, fordi skolens lille solcelleanlæg ikke kan producere strøm til mere. Foto: Lone Zacho
gallery icon

Se billedserie

I landsbyen Moe Gyde, der ligger ud til Irrawaddy-floden nord for Mandalay, må eleverne kun bruge computere én dag om ugen, fordi skolens lille solcelleanlæg ikke kan producere strøm til mere. Foto: Lone Zacho
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fattige skoler mangler strøm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fattige skoler mangler strøm
Gribskov - 23. februar 2019 kl. 03:55
Af Karl Erik Frederiksen

Samtidig med, at det bliver sværere og sværere at skaffe brugte computere, der kan sendes til skoler i Den Tredje Verden, efterlyser den sjællandske NGO-gruppe Working School nu små vindmøller og solcelleanlæg, skriver Sjællandske Mediers dagblade lørdag:

Har du en lille vindmølle eller et solcelleanlæg, som du ikke skal bruge? Det spørgsmål kommer nu fra stifteren af organisationen Working School, Bruno Nielsen, der bor i Tisvilde i Nordsjælland.

Han stiftede Organisationen Working School, da han gik på efterløn fra jobbet som lærer i Espergærde i 2003, i et forsøg på at hjælpe skoler i fattige egne af blandt andet Sydøstasien til også at kunne i inddrage it i undervisningen. Siden har organisationens medlemmer indsamlet brugte computere og møbler fra danske skoler og store virksomheder. Det meste er blevet renoveret på en nedlagt fabrik uden for Helsinge, mens noget af dataudstyret er blevet renoveret af Computergruppen Holbæk - hvis medlemmer også er aktive seniorer, som har forladt arbejdsmarkedet. Derefter er udstyret sendt af sted til modtagerlandene med støtte fra den Danida-finansierede nødhjælpsorganisation Genbrug til Syd. Det har betydet, at op mod 10.000 skolebørn og studerende i Laos, Cambodja og Myanmar nu har kunnet tilegne sig basale kundskaber i it. Det samme har et stort antal skolebørn i Vestafrika.

- I begyndelsen havde vi let ved at skaffe computere, men siden kommuner og store firmaer er begyndt at lease deres computere i stedet for at eje dem, bliver vi kun tilbudt en enkelt computer i ny og næ. Den største por­tion, vi har modtaget, er fortsat 1500 computere, som vi fik fra Helsingør Kommune. De gør nu stor lykke på skoler og læreanstalter i Myanmar. Jeg håber, at flere kommuner og virksomheder, får øjnene op for, at forældet dansk udstyr kan bruges andre steder, siger han.

Mangel på strøm
- Samtidig står vi nu også med den udfordring, at nogle af de skoler, som vi hjælper, ligger så afsides, at der ikke er nogen stabil strømforsyning. I en af de skoler, som vi har hjulpet, prøver man at løse problemet med nogle små solceller, som kan drive computerne. Det sætter en begrænsning for, hvor meget udstyret kan anvendes. Derfor er vores næste mål også at kunne indsamle, renovere og sende små vindmøller og solcelleanlæg til de mest afsides liggende skoler, siger Bruno Nielsen.

- Mange mennesker i vesten har aversioner mod Myanmar, fordi landets regering og myndigheder efter deres mening ikke lever op til danske demokratiske traditioner. I vores lille organisation prøver vi at holde os ude af al politik. Vores hjælp går jo ikke til regeringen. Den går til eleverne og de studerende. Hvis ikke vi hjælper, så får de slet ikke mulighed for at få en tidssvarende undervisning, hvor der for eksempel også indgår kendskab til it, siger Bruno Nielsen.

Indtil der er klarhed over, om der kan komme nye store sendinger med it-udstyr til Myanmar, har Working School og samarbejdspartneren i Myanmar, Mettánanda Foundation, aftalt at opbygge tre store it-centre i Myanmar med dansk udstyr. De skal dels kunne bruges af de uddannelsessteder, de placeres på, og dels skal de kunne fungere som åbne it-værksteder, hvor alle andre end elever og studerende kan møde op og få undervisning eller selv benytte sig af udstyret, sådan som det allerede nu sker på University of Abhidhamma i Mandalay. De andre steder skal være Piandaya High School i Shan-provinsen og munkeordenens eget college, Mettananda Sásana College i Yangon.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?