21. oktober 2021
Havregården lukkede ved årsskiftet, efter det i efteråret blev afsløret, at der i flere år havde været alvorlige problemer på skolen med bl.a. vold, stofmisbrug og selvmordsforsøg blandt eleverne. Foto: Allan Nørregaard
Havregården lukkede ved årsskiftet, efter det i efteråret blev afsløret, at der i flere år havde været alvorlige problemer på skolen med bl.a. vold, stofmisbrug og selvmordsforsøg blandt eleverne. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter svigt af børn på kostskole: Politikere vil stramme op på tilsyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Efter svigt af børn på kostskole: Politikere vil stramme op på tilsyn
Gribskov - 03. maj 2021 kl. 04:02
Af Anna Hjortsø

En ny politisk aftale skal styrke samarbejdet mellem tilsynsmyndigheder. Det sker på baggrund af de massive problemer, der var på den nu lukkede kostskole Havregården. Et svigt af børnene, som først blev opdaget af Socialtilsyn Hovedstaden i 2019.

arrow Læs også: Lukkede efter skandale: Nu får kostskole nyt liv

- Aftalen indeholder flere elementer, som har fokus på samarbejde mellem myndigheder. Bl.a. betyder aftalen, at de forskellige tilsyn skal samarbejde i højere grad og udveksle oplysninger, lyder det i et skriftligt svar fra Social- og ældreministeriet, der dog ikke vil udelukke, at lignende sager som Havregården kan ske igen.

Seksuelle overgreb, grov mobning, vold, stofmisbrug og selvmordsforsøg blandt eleverne på skolen havde fundet sted i flere år.

Arbejdstilsynet, der førte tilsyn med arbejdsmiljøet på skolen, havde i alt givet syv påbud fra 2013 til 2020, men først i 2019 kom Havregården under skærpet tilsyn af Socialtilsynet,

- Vi havde en forestilling om, at Arbejdstilsynet ville give os besked, hvis de gav påbud af en sådan karakter. Eller at skolens ledelse ville have givet besked. Men det gjorde ingen af parterne, og vi var ikke selv opmærksomme på at spørge ind til det, fordi vi ikke vidste det, lyder det fra Kristina Vang Jensen, tilsynschef for Socialtilsyn Hovedstaden.

Delte ikke oplysninger

Kristina Vang Jensen siger, at det er vigtigt, at der bliver en forpligtelse til, at tilsynsmyndighederne videregiver oplysninger til hinanden i de sager, hvor der er flere tilsyn indover.

- Det har været ret afgørende i sagen, at der er oplysninger, som ikke er tilgået os. Jeg tror, at hvis vi havde fået oplysningerne på et tidligere tidspunkt, så havde vi kunnet rykke meget tættere på, end vi gjorde. Vi havde ingen advarselssignaler, før vi nærmer os 2019. Havde vi haft Arbejdstilsynets rapporter, eller ledelsen havde fortalt os om påbuddene, havde vi i den grad haft nogle alarmklokker, der ringede, siger hun.

Dårlig koordinering

Heller ikke Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, som førte tilsyn med bl.a. undervisningen og ledelsen på skolen, havde opdaget problemerne på Havregården, og styrelsen foretog ikke et tilsyn efter at være blevet kontaktet af Socialtilsynet med deres bekymring - bl.a. angående ledelsen - i slutningen af 2019.

- Der er - som det også tidligere er tilkendegivet - ikke tvivl om, at styrelsen i lyset af det samlede billede af sagen burde have reageret på et tidligere tidspunkt i 2020 med tilsynsmæssige skridt, der nærmere kunne afdække spørgsmål i relation til økonomiske, administrative og ledelsesmæssige forhold på skolen, skriver Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i en mail til Frederiksborg Amts Avis.

I en redegørelse til Børne- og Undervisningsministeriet skriver styrelsen desuden, at deres indsats i forhold til samarbejde og koordinering med Socialtilsynet Hovedstaden ikke har været tilstrækkelig.

I den politiske aftale fremgår det, at socialtilsynet forpligtes til at videregive relevante oplysninger om bekymrende forhold og om tilsynsmæssige skridt til andre tilsynsmyndigheder, og at samarbejdet mellem myndighederne skal sikres.

Det skal desuden afsøges, om det kan gælde andre tilgrænsende tilsyn, som netop Styrelsen for Undervisning og Kvalitet og Arbejdstilsynet.

Forstå sagen om Havregården
  • I oktober kom det frem, at forstander for Havregården Kostskole, Morten Ulrik Jørgensen, var blevet bortvist
  • Få dage senere kunne DR og Ekstrabladet afsløre, at der var flere kritisable forhold på skolen - der var blandt andet foregået overgreb mellem eleverne, stofmisbrug og vold
  • Kostskolens bestyrelse meldte dernæst ud, at skolen lukker til nytår
  • Eks-forstanderen blev desuden meldt til politiet af bestyrelsen
  • Morten Ulrik Jørgensen meldte sig få dage senere ud af lokallisten Nyt Gribskov, som han indtil da havde repræsenteret i Gribskov Byråd. Han er fortsat som løsgænger
  • I december kom det frem, at Morten Ulrik Jørgensen var blevet meldt til politiet af Socialtilsyn Hovedstaden for blandt andet ydmygelse af et barn på skolen og forsømmelse af sin skærpede underretningspligt.
  • Han er desuden blevet beskyldt for indbrud på Kostskolen, da han mødte op for at hente ting på stedet, selvom han har fået at vide, at han ikke var velkommen
  • Disse sager efterforskes fortsat af politiet
  • I december kom børne-og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i samråd om sagen, hvor hun kaldte det »uacceptabelt«, at der ikke var taget hånd om sagerne på kostskolen
  • Senest har P1 Dokumentar udgivet en podcast, »Kostskolen,« hvor tidligere elever fortæller om deres oplevelser. DR har desuden beskrevet, at seks elever har forsøgt at begå selvmord i løbet af fem år.
Et koordinationsforum

I efteråret, hvor forholdene på Havregården blev afsløret, blev det aftalt, at der skulle nedsættes et koordinationsforum mellem Socialtilsynet, Arbejdstilsynet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet samt Socialstyrelsen om tilsyn på kostskoler, som har flere end otte anbringelsespladser, oplyser Kristina Vang Jensen fra Socialtilsyn Hovedstaden.

- Vi er kommet i gang med at beskrive snitflader og lave notater om, hvad retningslinjerne skal være fremadrettet. Men det kan godt være, at vi bliver overhalet inden om af lovgivningen, siger hun.

En del af den politiske aftale er nemlig at samle tilsynet med kostskoler med flere end otte pladser hos ét enkelt socialtilsyn - et ansvar, der i dag er delt mellem de fem regionale socialtilsyn.

- De enkelte socialtilsyn vil således kunne oparbejde en specialviden på de enkelte områder, som kan bidrage til et effektivt og kvalificeret tilsyn, skriver Social- og ældreministeriet i en mail.

- Udpegningen af det enkelte socialtilsyn vil ske ifm. udmøntning af aftalen.

Loft over antal børn

Derudover har Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) udtalt til DR, at hun på grund af svigtet af børnene på Havregården ønsker et loft over, hvor mange anbragte børn, der må være en kost-, fri- eller privatskole.

Havregården var godkendt til 46 pladser til børn og unge i alderen 11-18 år, og alle pladser blev anvendt af anbragte unge.

- Fri- og privatskoler er ikke et anbringelsessted, og det vil sige, at der mangler de fundamentale kompetencer, der skal til for at kunne løfte opgaven. Og det har været tydeligt omkring Havregården, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til DR.

Frederiksborg Amts Avis ville gerne have spurgt ministeren om, hvilken forskel et sådan loft ville have betydet på Havregården, om det ville kunne forhindre en lignende sag i fremtiden, og om det er en rimelig reaktion på baggrund af en enkelt sag. Men ministeren har ikke ønsket at udtale sig yderligere om loftet.

Whistleblow-info

Et andet element i den politiske aftale er, at Socialtilsynet fremover får mulighed for at videregive oplysninger, som de har fået via deres whistleblowerordning, til andre relevante myndighede.

Det vil sige, det kan ske, uden whistlebloweren har givet sit samtykke.

Tilsynschef hos Socialtilsyn Hovedstaden, Kristina Vang Jensen, kan ikke udtale sig om, hvorvidt der var henvendelser til whistleblowerordningen angående Havregården. Men hun fortæller, at Socialtilsyn Hovedstaden i dag ikke må videregive informationer fra whistleblowere til nogen - overhovedet.

- Det er meget tavshedsbelagt. Det kan være uhensigtsmæssigt, hvis vi modtager et whistleblow, som i virkeligheden hører til en anden myndigheds ressortområde, siger hun.

Ifølge Social- og Ældreministeriet vil den politiske aftale om et styrket socialtilsyn - der er indgået mellem regeringen, V, SF, RV, KF, EL og ALT - bl.a. blive udmøntet i et lovforslag, som forventes fremsat i efteråret 2021.

arrow 18 tidligere Havregårds- elever kræver erstatning
24. september 2021 kl. 22:11 Opdateret: kl. 22:11
arrow Havregården får nyt liv: Det skal der være nu
16. september 2021 kl. 20:50 Opdateret: kl. 15:39
arrow Efter skandalen på Havregården: Nu vil han lave sin egen lokalliste
10. september 2021 kl. 21:01 Opdateret: kl. 15:34
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?