26. juli 2021
Efter en dødsulykke i krydset Kildevej/Askemosevej i 2017 blev der sat et kors op på stedet. Nu er der lagt op til, at krydset bliver omlagt til en rundkørsel. Foto: Allan Nørregaard.
Efter en dødsulykke i krydset Kildevej/Askemosevej i 2017 blev der sat et kors op på stedet. Nu er der lagt op til, at krydset bliver omlagt til en rundkørsel. Foto: Allan Nørregaard.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter mange års debat: Rundkørsel på vej i dødskryds

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Efter mange års debat: Rundkørsel på vej i dødskryds
Gribskov - 23. april 2021 kl. 21:01
Af Camilla Nissen

Krydset, hvor Kildevej og Askemosevej samt Tibirkebro krydser hinanden, er et af Gribskovs mest berømte kryds - men det er bestemt ikke kendt for noget godt.

Her er der sket flere dødsulykker og adskillige uheld med materiel skade gennem tiden, og både politisk og blandt borgere har krydset været heftigt debatteret.

arrow Læs også: Debat: En langsigtet trafikplan for Kildevej

Men nu ser det ud til, at krydset skal forvandles til en rundkørsel i forbindelse med en større plan for trafiksikring af Kildevej, som er vedtaget i udvalget Udvikling, by og land i denne uge.

Idéen om en rundkørsel har længe været et tema, så hvorfor først nu, kunne man fristes til at spørge. Nyt Gribskov har talt varmt for en rundkørsel på stedet i flere år, og foreslog allerede i foregående byrådsperiode, at rundkørslen blev taget med i budgettet.

- Som udvalgsformand vil jeg sige, at vi i fagudvalget har ageret så hurtigt, som vi havde budget til det, og allerede i 2020 satte vi penge af til det, så snart vi havde et flertal i byrådet budgetmæssigt. Så vi er glade og stolte over, at vi har fået det gjort og får det afsluttet, siger udvalgsformand Pernille Søndergaard (Nytgribskov.)

Pernille Søndergaard havde dog gerne set, at det var sket tidligere.

- Spørger du mig så som medlem af Nyt Gribskov, er der ingen tvivl om, at man altid gerne vil indfri løfter så hurtigt som muligt, men det, man skal huske på, er, at vi i 2018 sidder med et budget fra et tidligere byråd, og det første budget, vi lavede i 2019, der rakte ind i 2020, her var der ikke mulighed for at lave så meget på anlægssiden. Det var der så mulighed for i budget 2020, der rækker ind i 2021 og 2022, siger hun.

- I den ideelle verden havde vi fået det med i budgettet for 2017 og så udført det i 2018, men vi havde ikke flertallet dengang. Men nu ligger der en samlet plan for Kildevej, og vi har fået lavet en fuldstændig kortlægning og har valgt at se på, hvordan vi får mest sikkerhed for pengene, siger hun.

Syv uheld på fem år

Gribskov Kommune har fået rådgivervirksomheden Moe til at udarbejde planen for Kildevej. Af denne fremgår det, at der i perioden fra 2015-2020 er registreret syv uheld i krydset.

I fire af uheldene overholder sidevejstrafikanten ikke sin vigepligt og bliver derfor påkørt af gennemgående trafik.

Uheldene er sket midt på dagen, hvor trafikintensiteten ikke er ret høj, skriver rådgiverfirmaet, som også nævner, at problemer i krydset er »vedblivende.«

- Krydset har i perioderne 2007-2011 og 2011-2014 også været udpeget som uheldsbelastet, og det må konkluderes, at der er vedblivende problemer i krydset. Selvom der ikke er registreret uheld med tværkollisioner siden 2017, er det vanskeligt at konkludere, om tiltaget med fuldt stop og nedskiltning af hastighedsgrænsen til 60 km/t, har haft den fornødne effekt på uheldsbilledet, lyder det.

- Ét uheld med personskade er et uheld for meget, og derfor er jeg rigtig glad for, at vi får sat antal uheld på og kan tage politiske beslutninger ud fra fakta, siger Pernille Søndergaard.

Det skønnes, at rundkørslen vil koste 6 millioner kroner eksklusiv moms.

Penge, der er sat af i budget 2022.

Så kan man regne med, at det lægger helt fast, når der skal forhandles budget igen til efteråret?

- Foreløbig har udvikling, by og land sat 4,1 millioner kroner af til indledende øvelser og indledende arbejder på kildevejen. Derudover er der i budget 2022 afsat 15,1 millioner til Kildevej og forlængelsen. Så i alt er der afsat lidt over 30 millioner kroner i 2021 og 2022. Så man kan sige, at med det nuværende flertal, vil det ikke blive pillet af, og det budget, vi laver næste gang, rækker ind i 2022, siger Pernille Søndergaard.

Flere kryds sikres

Udover rundkørsel ved Kildevej/Askemosevej, er der lagt op til at sætte heller op i krydset ved Kildevej og Skovgårdsvej, ligesom krydsafmærkningen bliver ændret. Også krydset ved Kildevej og Høbjergvej bliver ombygget. Her kommer der også heller op og desuden en venstresvingsbane. Derudover bliver krydset ved Kildevej og Frederiksborgvej ombygget med eksisterende helle, og der bliver fuldt stop, og så vil rundkørslen ved Hillerødvej og Kildevej blive ombygget til et signalreguleret 4-benet kryds.

- Jeg er rigtig glad for, at administrationen gav os et råd om at se på hele Kildevejen, og ikke kun en del af vejen. Det er et kæmpe projekt, som skal laves ordentligt fra starten med rådgivere, der ved noget om anlæg og trafiksikkerhed, siger Søndergaard.

Tiltagene ventes udført i 2021 og 2022.

arrow Derfor koster ny vej mange millioner ekstra
15. maj 2021 kl. 04:10 Opdateret: kl. 13:54
arrow Debat: Den tunge trafik bør køre på Kildevej
07. maj 2021 kl. 10:11 Opdateret: kl. 11:16
arrow Debat: Helt hen i vejret at lave lyskryds
25. april 2021 kl. 14:44 Opdateret: kl. 22:48
Glæder du dig til, at Tour de France kommer til Danmark i 2022