24. september 2021
Den nye vej mellem Græsted og Gilleleje bliver 16 millioner kroner dyrere som følge af udgifter til arkæologiske udgravninger. Foto: Anna Hjortsø
Den nye vej mellem Græsted og Gilleleje bliver 16 millioner kroner dyrere som følge af udgifter til arkæologiske udgravninger. Foto: Anna Hjortsø
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Derfor koster ny vej mange millioner ekstra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Derfor koster ny vej mange millioner ekstra
Gribskov - 15. maj 2021 kl. 04:10
Af Camilla Nissen

Det kommer til at koste ekstra kræfter for Museum Nordsjælland at grave nogle særlige arkæologiske fund ud i området, hvor der nu skal anlægges en ny vej mellem Græsted og Gilleleje.

Ved forundersøgelserne er der nemlig fundet bopladser fra Ældre Stenalder, og det kræver et stort arbejde at grave disse frem. Prisen bliver omkring 20 millioner kroner, hvilket betyder, at der er behov for at afsætte 16 millioner ekstra til udgravningerne.

Derfor skal politikerne i udvalget udvikling, by og land på tirsdag beslutte at finde pengene til arbejdet.

arrow Læs også: Debat: En langsigtet trafikplan for Kildevej

- I projektet var der lagt overslag ind på det arkæologiske arbejde, men når man rammer nogle meget omfattende behov - og her taler vi om ældre stenalder-bopladser, der er 4.-6.000 år gamle - så skal arkæologerne skifte skovlen ud med pensel og teske, og det skal foregå på en helt anden måde. Museumsloven er sådan indrettet at vi som bygherre betale, siger direktør i Gribskov Kommune, Niels Tørsløv.

Der var sat tre millioner kroner af til det arkæologiske arbejde, og derudover var der også nogle midler i reserve.

- Men det her er så stort, at her kan reserverne ikke dække, og derfor er vi nødt til at sige til politikerne, at der er brug for ret mange flere penge. Dette håndteres bedst i de kommende budgetforhandlinger, siger Niels Tørsløv.

Det er muligt, at vejen bliver forsinket som følge af udgravningerne, men der vil i så fald være tale om måneder, lyder det fra direktøren. Det betyder, at vejen fortsat vurderes at være klar i løbet af 2023.

- Vi skal nu have lavet de endelige aftaler med lodsejerne om, hvilke arealer, vi skal bruge. De endelige aftaler måtte vi udskyde i april for at have fuldstændig fast grund under fødderne, når vi indgår aftalerne. Vi håber på, at vi når langt med frivillige aftaler med lodsejerne, men det kan godt være, at nogle af arealerhvervelserne skal ske gennem åstedsforretning og ekspropriation, siger Niels Tørsløv.

I dagsordenen til politikerne fremgår det, at museet har tilkendegivet en tidsplan for udgravningerne med start august til medio 2022.

- For fastholdelse af projektets tidsplan skal Museum Nordsjælland kunne igangsætte de arkæologiske udgravninger i august 2021, hvilket kun kan foretages med lodsejernes accept, lyder det i dagsordenen.

Samme linjeføring

Selvom prisen er højere end forventet, er det stadig billigere end første udkast fra Museum Nordsjælland, som var på over 30 millioner kroner. Men det er lykkedes at finde en billigere løsning. Det kræver blandt andet, at placeringen af regnvandsbassiner langs vejen bliver flyttet, og at alle midlertidige arealer, der skal bruges i forbindelse med byggeriet, er placeret, hvor der ikke er fundet arkæologiske fund. Vejens linjeføring er dermed uændret.

- Det er vigtigt, at vi kan komme videre med projektet på en god måde, og at lodsejerne, der lægger jord til, kan få afsluttet deres sager. Det er også rigtig fint, at vejens linjeføring er den samme som lodsejerne var med til at fastlægge, siger Pernille Søndergaard, udvalgsformand, udvikling, by og land.

Næstformand Bent Hansen (V) havde gerne set, at man tidligere i forløbet var blevet opmærksom på ekstraudgifterne.

- Vi kommer ikke uden om de arkæologiske undersøgelser, men det ville være rart, hvis man kendte disse udgifter på et langt tidligere tidspunkt i processen. Vi glæder os dog over, at projektet stadig er godt indpasset i landskabet, og at der sandsynligvis ikke vil komme større forsinkelser, konstaterer Bent Hansen.

arrow Debat: Den tunge trafik bør køre på Kildevej
07. maj 2021 kl. 10:11 Opdateret: kl. 11:16
arrow Debat: Helt hen i vejret at lave lyskryds
25. april 2021 kl. 14:44 Opdateret: kl. 22:48
arrow Efter mange års debat: Rundkørsel på vej i dødskryds
23. april 2021 kl. 21:01 Opdateret: kl. 15:07
Stemmer du til kommunalvalget i år?