2. august 2021
Erhvervsfiskeriet er med til at give en anden dimension af havneoplevelsen, der tiltrækker folk, fortæller Henrik Magelund, formand for Gillelejes handelsforening: "Der kommer lige pludselig en gaffeltruck eller en stor fiskekutter ind fyldt med fisk, der skal til auktion."
Erhvervsfiskeriet er med til at give en anden dimension af havneoplevelsen, der tiltrækker folk, fortæller Henrik Magelund, formand for Gillelejes handelsforening: "Der kommer lige pludselig en gaffeltruck eller en stor fiskekutter ind fyldt med fisk, der skal til auktion."
Foto: Lars Christiansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den autentiske havn er byens trækplaster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Den autentiske havn er byens trækplaster

Havnen i Gilleleje er den største fiskerihavn på Sjælland og har stor betydning for erhvervslivet i hele byen

Gribskov - 25. oktober 2020 kl. 08:27
Af Anna Hjortsø

Fiskekutterne, der tøffer ud mod Kattegat. Turister, der spiser vaffelis og sildeplatter under solen. Mågernes skrig, der akkompagneres af lyden af bølger, der brydes mod molen.

arrow Læs også: 38 år i butikken: "Byen har et fantastisk handelsliv"

Det skorter ikke på autentisk havnestemning på Gilleleje Havn med kombinationen af spisesteder, bådværft, maskinfabrik, fiske-auktion og både lyst- og erhvervsfiskere på kajen.

Og det sætter gang i hjulene, da både danske og udenlandske gæster ligger vejen forbi byen, særligt i sommermånederne.

- Jeg tror rigtig mange mennesker kommer til Gilleleje for at opleve havnen. Havnen har enormt stor betydning historisk og for byens ve og vel, fortæller Henrik Magelund, formand for Gilleleje Handels- og Turistforening.

Her spiller erhvervsfiskerne en stor rolle, for den levende havn kan i høj grad tilskrives deres tilstedeværelse.

- Erhvervsfiskeriet har stor betydning for både selvforståelsen og de besøgende. Det er med til at give en anden dimension af havne-oplevelsen, når det ikke blot er lystsejlere, der ligger i havnen, men at der sker noget. Der kommer lige pludselig en gaffeltruck eller en stor fiskekutter ind fyldt med fisk, der skal til auktion. Det er en oplevelse, der er fuldstændig gratis, et erhverv der bare udspiller sig foran næsen for en, og som man kan opleve på nært hold. Det, tror jeg, tiltrækker folk, siger handelsformanden.

Adamsen's i årtier

En af dem, der kender til, hvordan det er at drive forretning på havnekanten i Gilleleje, er Dan Richardt Adamsen. I de sidste knap 30 år har han sammen med sin kone Lotte Adamsen udvidet Adamsen's-forretningen på havnen, der tæller flere spisesteder.

Dan Richardt Adamsen overtog fiskebutikken Adamsen's Fisk i 1993 som tredje generation i sin familie. For et par år siden besluttede parret at forpagte butikken ud, som i dag er Sjællands største fiskebutik, men har i dag Adamsen's Deli og sushibar, Adamsen's Fast Food, og Lotte Adamsens har desuden sit keramikværksted Adamsens lerhule. I periode drev de også restauranten Brasseriet, der ligger ved havnen.

Tæt med fiskerne

Adamsen's-forretningen hænger tæt sammen med erhvervsfiskeriet på havnen. Dan Richardt Adamsens farfar var fisker i Gilleleje og begyndte i 60erne at sælge i en bil rundt i Nordsjælland Gilleje-fisk, og sammen med Dan Richardt Adamsens far åbnede han i 1970 virksomheden i Gilleleje, som lidt senere blev til fiskeudsalg. Den dag i dag køber Adamsen's stadig fisk fra auktionen i Gilleleje.

- Vi kender alle fiskerne og har et godt samarbejde med alle nede på havnen. Det er noget af det, der er vigtigt. Vi vil gerne bidrage til, at der bliver ved med at være erhvervsfiskeri og ikke kun en lystbådehavn. Det er en erhvervshavn, hvor folk kan sidde og spise, mens de kan se fiskekutterne. Fiskeriet gør, at der er levende.

I vækst

De seneste år er der kommet flere og flere spisesteder til på havnen, hvor det stigende antal besøgende kan få stillet sulten og slukket tørsten.

- Vi har de sidste 5-6 år udvidet - også på sortimentet. På Adamsen's Fast Food har vi også udeservering en måned ekstra i år, fordi der er flere mennesker, end der plejer at være. Jeg ved ikke, om det også skyldes corona, men generelt er der vækst, fortæller Dan Richardt Adamsen, der går med tanker om at åbne spisesteder i andre byer.

Det er en glæde at have sin daglige gang på Gilleleje Havn som butiksdrivende, fortæller Dan Richardt Adamsen.

- Når man møder om morgenen er det helt fantastisk. Vi har den flotteste solopgang i hele verden, og der er fyldt med mennesker om sommeren. Det er en del af vores familieliv.

Syder af liv

I dag er havnen i Gilleleje den største fiskerihavn på Sjælland.

- Havnen ligger godt for fiskeri i Kattegat - den er til at komme til for kutterne i de indre danske forvande, fortæller Søren Frandsen, der er museumsinspektør hos Museum Nordsjælland, og som kender Gilleleje indgående.

I 1872 blev den første del af havneanlægget bygget, og med mole-udvidelser op gennem det 20. århundrede havde fiskekutterne fuld fart fremad. Der kommer motor på Gilleleje-fiskernes både, og i begyndelsen af 1930erne begyndte de at bruge trawl.

- De kunne fange meget mere intensivt og større mængder fisk.

Trawl er også den fiskemetode, som Gilleleje-fiskerne i høj grad bruger i dag i Kattegat.

Trawlfiskeri af jomfruhummer i Kattegat mellem Nordskysten og Anholt er i dag en vigtig indtægtskilde for fiskerne i Gilleleje, hvor det er blevet sværere at være silde- og torskefisker.

Søren Frandsen fortæller, at havnen er byens omdrejningspuinkt og fremhæver også her ehvervsfiskeriet.

- Der er en arbejdende havn med et velfungerende bådebyggeri, en stor maskinfabrik, to fiskehandlere med mere. Havnen syder jo af liv, og det er dét turister vil have, siger han.

Det autentiske miljø er vigtig for byens sjæl.

- Gilleleje har altid levet af fiskeri, og det skulle den gerne gøre fremover, siger Søren Frandsen.

arrow Efter flytning til Gilleleje: Bundlinjen er tredoblet
11. november 2020 kl. 18:01 Opdateret: kl. 10:57
arrow Sammenhold og lokalpatriotisme: "Et dejligt sted at drive butik"
07. november 2020 kl. 08:49 Opdateret: kl. 10:55
arrow Helsinge skal være Danmarks bedste børneby: Se hvordan her
05. november 2020 kl. 16:19 Opdateret: kl. 10:56
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?