27. september 2021
- Vi har det svært med, at det første man ser ved hver enkelt bolig er 8 affaldsbeholdere, lyder det fra formanden for lokalrådet i Gilleleje. Modelfoto: Adobe Stock
- Vi har det svært med, at det første man ser ved hver enkelt bolig er 8 affaldsbeholdere, lyder det fra formanden for lokalrådet i Gilleleje. Modelfoto: Adobe Stock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Forslag til en mere spiselig affaldssortering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Forslag til en mere spiselig affaldssortering
Gribskov - 05. august 2021 kl. 10:23
Af Leif Tang Lassen, formand for Gilleleje Lokalråd, Nordre Strandvej 17, Gilleleje

Til borgerne i Gribskov Kommune.

arrow Læs også: Debat: Affaldsordningen kan og skal forenkles

I juli måned og godt halvdelen af august er det nye forslag til affaldsregulativ til høring blandt kommunens borgere. Regulativet er på 48 sider, dertil kommer mindst et bilag i affaldsbekendtgørelsen - sammenlagt ca. 60 sider - så det er jo noget af en mundfuld her i sommervarmen.

Det er naturligvis ikke nogen nyhed for borgerne, at høringen er i gang, og at den slutter den 22/8, det fremgår jo af kommunens hjemmeside!

Vi er en del foreninger i kommunen, som er høringsberettigede - bl.a. Gilleleje lokalråd - men vi har hverken modtaget oplysning om eller de aktuelle materialer til høringen. Vi ser nu (den 14/7 i Ugeposten), at kommunen har inviteret grundejer-, andels- og boligforeninger til informationsmøde derom den 16/8. Hvorfor, kommunens mange lokalråd ikke er inviteret, står hen i det uvisse.

Det lyder måske underligt, men det nye forslag til affaldsregulativ er spændende læsning. For hvis regulativet bliver bindende, skal hver husstand i kommunen sortere sit affald i 16 kategorier. Hertil udleveres der 8 beholdere på mindst 140 liter samt en miljøkasse/-skab til farligt affald. Så »skraldemændene« får travlt.

Gilleleje lokalråd går ind for principperne i ovennævnte forslag og de meget bedre genbrugsmuligheder, det medfører. Men vi har det svært med, at det første man ser ved hver enkelt bolig er 8 affaldsbeholdere. Vi gør os alle umage med »en pæn forhave«, klippede hække, fejet fortov etc. - men 8 affaldsbeholdere, som ikke må stå mere end 5 meter fra vejskel, det er ikke nogen skønhedsåbenbaring. Er det et forhold, der skal tages i betragtning - naturligvis skal det det.

Det store spørgsmål er vel, om det kan gøres på en anden måde? Vi tænker her på, om ikke flere af de affaldskategorier, som den enkelte husstand i almindelighed kun har små mængder af - f.eks. glas, metal, pap, restaffald og plast - kunne afleveres af borgerne i det enkelte lokalsamfund - på nøje udvalgte lokaliteter med større affaldsbeholdere.

Disse skal være i et passende antal og tømmes så ofte, at der ikke opstår affaldskaos. En sådan løsning kan i bedste fald reducere antal affaldsbeholdere fra 8 til 3, hvilket næsten er det samme, som vi har i dag.

En løsning a la denne tilsidesætter ikke æstetiske hensyn, reducerer næppe affaldsregulativets potentielle nytteværdi og vil utvivlsomt være - økonomisk og praktisk set - mere spiselig. Ingen af disse synsvinkler bør tilsidesættes.

I opfordres således til at deltage i høringen, så det kommende affaldsregulativ kan blive modificeret til et borgerønsket niveau.

arrow Debat: Er kommunen bange for dialog?
12. juli 2021 kl. 09:32 Opdateret: kl. 16:38
arrow Debat: Affaldssortering sikrer vores velfærd
14. maj 2021 kl. 15:55 Opdateret: kl. 15:47
Stemmer du til kommunalvalget i år?