7. maj 2021
"Gilleleje er kommunens turistcenter. Det gør det særlig vigtigt at bevare og styrke de kvaliteter, der gør byen speciel. De kvaliteter, som både vi selv som borgere, men også gæster og turister sætter pris på," skriver Annelise Torne Zinck i sit debatindlæg.
"Gilleleje er kommunens turistcenter. Det gør det særlig vigtigt at bevare og styrke de kvaliteter, der gør byen speciel. De kvaliteter, som både vi selv som borgere, men også gæster og turister sætter pris på," skriver Annelise Torne Zinck i sit debatindlæg.
Foto: Lars Christiansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Beliggenheden er afgørende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Beliggenheden er afgørende
Gribskov - 04. maj 2021 kl. 20:31
Af Annelise Torne Zinck, Arkitekt og byplanlægger, Nordre Strandvej 20A, 3250 Gilleleje

Når man skal drøfte byens udvikling er det allervigtigste først at gøre sig klart, hvad man lægger vægt på i den by, man bor i.

arrow Læs også: Frisørerne står klar igen: Må køre med skiftehold

Er det beliggenheden, omgivelserne, tilgængeligheden eller indkøbsmulighederne?

I Gilleleje er det for langt de fleste beliggenheden ved vandet og havnen, der er afgørende. Det er det, der gør byen forskellig fra alle andre byer. Der er selvfølgelig masser af andre ting, der også betyder noget.

Historien, kulturen og den særlige stemning i gader og stræder, på stier og bakker. Duften af sild og saltvand. Blæsten, sandet og stjernerne.

Gilleleje er kommunens turistcenter. Det gør det særlig vigtigt at bevare og styrke de kvaliteter, der gør byen speciel. De kvaliteter, som både vi selv som borgere, men også gæster og turister sætter pris på.

Det er ikke store dagligvarebutikker på stribe.

Derimod er det livet i byen. Bygningskulturen med de skrå tage og de farvede facader, som er kendetegnende for mange af de danske fiskersamfund. Det er her, vi skal finde inspirationen til byens udvikling. Det er også torvets belægning, gadernes udformning, valg af beplantning, gadebelysning, bænke og affaldsspande, der afgør om det bliver smukt eller grimt.

Nogle steder kan der godt stilles krav om særlige materialer og bygningers udformning for at bevare et bestemt miljø. Man gør det mange steder i udlandet og f.eks. i Skagen. Hvorfor ikke i Gilleleje?

Afgrænsningen af de enkelte områder er af mindre betydning end den omhu, der lægges i udformningen af detaljerne i områderne.

Det er vigtigt at koncentrere centerområdet omkring bymidten. Det vil så være op til de butiksdrivende og handelsstanden at gøre centrum så tiltrækkende som muligt med gode tilbud og smukke udstillinger.

Arealet ved Bøgebakken er af historisk betydning for byen. Mange vil huske Bakkefesterne i gamle dage, hvor alle i byen støttede formålet ved at deltage. Det er takket være indtægterne fra Bakkefesten, at det blev muligt at købe stranden fri. Strandbakkerne og Veststranden ville ikke være der uden Bakkefesterne.

Derfor skal arealet ved Bøgebakken hverken benyttes til butikker eller boliger. Det bør udlægges til offentligt formål - noget til gavn for hele byen Gilleleje.

En del af det skal anvendes til at forskønne den kedelige ankomst til bymidten. Når man kommer til rundkørslen er der jo ingen, der kan fornemme den perle, der gemmer sig et stenkast mod nord.

arrow Slotskor på søndags-lynturné
05. maj 2021 kl. 09:04 Opdateret: kl. 09:04
arrow Anholdt for narkokørsel i centrum
04. maj 2021 kl. 14:01 Opdateret: kl. 12:26
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?