23. marts 2019
- Vi henviser private fester til Vejby Forsamlingshus, siger Kim Wolff. Foto: Karl Erik Frederiksen
gallery icon

Se billedserie

- Vi henviser private fester til Vejby Forsamlingshus, siger Kim Wolff. Foto: Karl Erik Frederiksen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De gode idéer står i kø på Frændekilde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De gode idéer står i kø på Frændekilde
Opdateret 20. november 2018 kl. 17:06
Gribskov - 20. november 2018 kl. 03:35
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det ny forsamlingshus i Ørby byder det ny år velkommen med opdateret version af Højlunds Forsamlingshus samt en landbutik og stribevis af kulturelle arrangementer, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Mange husker Højlunds Forsamlingshus, der rullede over tv-skærmen i perioden 1986-94. Det var seernes møde med den provokerende og vidende højskolemand Niels Højlund, som forstod at spørge ind til publikums syn på aktuelle og medmenneskelige problemstillinger. Denne specielle form for debat bliver snart updateret med et lidt ændret koncept.

Det kommer til at foregå i forsamlingshuset Frændekilde i Ørby med skuespilleren, forfatteren og dramatikeren Hassan Preisler som mødeleder. Det bliver ham, der skal udspørge aftenens gæst, og som skal hjælpe med at få publikum til at kommentere og spørge ind til aftenens emne.

- Og i modsætning til de udsendelser, der blev vist på tv, bliver det ikke et specielt indbudt publikum, som skal castes af studieværten før de kan komme indenfor. Det bliver mennesker, som tilmelder sig i tide, siger stifteren af forsamlingshuset Frændekilde, frisørmester Kim Wolff, der i 2016 indledte ombygningen af den gamle gård Frændekilde på Askemosevej i Ørby til moderne forsamlingshus.

Debatterne skal ikke kun kunne nydes af det tilstedeværende publikum. De skal også kunne indtages alle mulige andre steder, fordi aftenerne optages digitalt, så de kan ses og høres som podcast via en youtube-kanal, som Frændekilde åbner. Hvis alt går efter planen, skal det første arrangement holdes i januar næste år.

- Hvor hyppigt de skal holdes, afhænger af interessen. Sandsynligvis bliver det en gang hver måned eller hver anden, siger Kim Wolff.

Det er endnu ikke afgjort hvad arrangementerne skal kaldes, muligvis noget hvor mødelederens navn indgår. Hassan Preisler er i forvejen kendt som radiovært på Radio 24/7 med programmer som Lille Hassan og Det Næste Kapitel.

Langbordsmiddage
Arrangementsrækken bliver et supplement til de mange andre aktiviteter, som begynder at få hjemsted på Frændekilde. I år blev der taget hul på en serie »langbordsmiddage«, som foreningen Frændekildes Venner står for. Den næste i rækken holdes på fredag, og temaet for denne aften er jul - eller rettere mandelgaver. Dette emne ved foreningens formand, tidligere skoleinspektør Jens Raahauge en del om. Han har været med til at indsamle materiale til nogle af nu afdøde folkemindeformidler Iørn Piø's udsendelser om samme emne.

- Formålet med middagene er først og fremmest, at folk fra lokalområdet skal kunne komme her for at snakke sammen. Og det gør de. Vi oplever også, at mange teenagere og unge familier med børn kommer her. Det skyldes blandt andet, at der også er mange muligheder for, at børn kan finde et sted og lege, mens de voksne sidder ved bordene. Man kommer selvfølgelig også for at nyde den gode mad, siger Jens Raahauge.

Maden laves af husets faste kok Ginda Hirslund fra Aarstiderne. På fredag bydes blandt andet på langtidsbraiseret svineskank, og til vegetarerne tofu frikadeller med svampe og linser. Tilmelding skal ske på mail info@fraendekilde.dk.

Der plejer at være fuldt hus. Teoretisk set er der plads til 100 personer ved langbordene, men der lukkes kun 80 ind. Døren åbnes klokken 17:30, og spisningen begynder en halv time efter.

Andre aktiviteter
Formanden for venneforeningen står også selv for andre af husets arrangementer. Det drejer sig blandt andet om foredrag om værdien af højtlæsning for børn (27. november) og om hedenske juletraditioner (6. december). På arrangements kalenderen inden jul står der endvidere torsdag 22. november en workshop i plantebaseret julemad, hvor man kan komme og få inspiration til at lave en vegansk julemiddag.

Søndag 2. december er en juleklippedag. Den 12. december fortæller Jens Raahauge om nissen og julemanden, og den 22. december indbydes til solhvervs- og fuldmånemeditation.

Blandt de andre aktiviteter, der ser dagens lys i begyndelsen af det nye år, er en gårdbutik, som i øjeblikket er ved at blive fyldt med varer. Det drejer sig blandt andet om strik- og designvarer lavet af Kim Wolff's samlever Louise Frederiksen, der er stifter af firmaet Handmake, samt produkter i oliventræ lavet af andreabrugi.com, Tisvilde. I butikken sælges også grill- og båludstyr fra Hölafs samt møbler fra det danske designfiorma Houe, som Frændekilde er blevet forhandler af. Og her i december åbner Kim Wolff i et hjørne af landbutikken en filial af sin frisørsalon KIPO, der har hjemsted i Blågårdsgade i København, skriver Frederiksborg Amts Avis, hvor der kan læses mere om stedet.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede