7. august 2020
På Henriks sidste jagt i Gribskov lod han riflen blive hjemme - og lod sig transportere ud i skoven i en jagtvogn trukket af to hvide kladruberheste. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

På Henriks sidste jagt i Gribskov lod han riflen blive hjemme - og lod sig transportere ud i skoven i en jagtvogn trukket af to hvide kladruberheste. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De er grimme, sagde Henrik om sine børnebørn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De er grimme, sagde Henrik om sine børnebørn
Opdateret 14. februar 2018 kl. 18:11
Gribskov - 14. februar 2018 kl. 16:06
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er vist langt mellem de bedsteforældre, der tør fortælle andre om, at de har nogle grimme børnebørn. Det turde prins Henrik - selv om det formentlig kun var i spøg. Han var tydelig oplagt til sjov og narrestreger, når han havde inviteret sine og kongehusets venner med på jagt i Gribskov, skriver Frederiksborg Amts Avis.

arrow Læs også: Uden Prins Henriks indsats intet besøgscenter

Bemærkningen om de grimme børnebørn kommer han med inden morgenens parole på en af jagterne på skovridergården Ostrupgård på Gillelejevej i Gribskov. Det er den 11. januar 2011 - kort efter, at kronprinsesse Mary er nedkommet med tvillingerne Josephine og Vincent.

- Er de smukke, bliver prins Henrik spurgt af journalisten?

- De er lige så grimme som andre babyer. Jeg synes slet ikke, at babyer er smukke, lyder det fra prins Henrik.

Da han ser, at journalisten er ved at tabe både næse, mund og kuglepen over at høre replikken om børnebørnene, skynder han sig at tilføje:

- Men tvillingerne er søde, frem for alt har de nogle gode potentialer, så jeg er glad for dem. Det bedste er, at forældrene er lykkelige og har det godt, og at kronprinsessen er i fin form, lyder det.

Hvert år stod prins Henrik for en jagt i Gribskov. Det var som regel i januar, mens kronvildtet var fredet i Nordsjælland. Parole og parade holdtes på skovridergården, hvor statsskovrider Jens Bjerregaard, der nu også har titel af kongelig jægermester og hofjægermester, sammen med de ansatte havde tilrettelagt jagten. Hver gang havde Henrik op mod 15 af sine egne og kongehusets venner med på jagten.

Her var han altid god for en historie eller anekdote, men som traditionen er i gode jagtlag, så referer deltagerne ikke bagefter, hvad der er sagt. De fortæller heller ikke andre, hvem der skød hvad. Det har ført til historier om, at Henrik slet ikke var en god jæger eller ikke kunne skyde. Men det er absolut ikke rigtigt. Han kunne skyde, og det hændte også, at han fik ram på et dyr, fortæller specialkonsulent Jan Klidholm fra Naturstyrelsen, der var med til at tilrettelægge jagterne.

I 2007 var hans stemme nærmest forsvundet, da han ankommer til skovridergården. Hans stemme har svært ved at trænge igennem på gårdspladsen. Han er blevet hæs.

- Det er såmænd blot, fordi jeg har råbt for højt efter konen og børnene, lyder den hviskende forklaring.

Som regel var prinsen altid iført en stor skindhuet og et varmende halstørklæde. Skindhuen bliver også denne morgen nævnt ved parolen, da daværende jægermester, statsskovrider Waage Sørensen, skal formane jægerne om, hvad de må skyde:

- Der kan kun skydes efter rå-, då- og sikavildt - samt efter ræv, hvis prinsen ikke er i nærheden, siger han, mens han indgående betragter prinsens store langhårede skindhue.

Frederiksborg Amts Avis når at spørge ind til, hvad de gør med alt det vildt, de forventer at nedlægge: Det skal spises, og noget af det nydes ved jagtfrokosten midt på dagen og sammenkomsten ud på aftenen. »Og noget af det skal vi have hjemme på Amalienborg«, siger han.

Helbredet var heller ikke i topform to år efter, da han ankommer til jagten i Kronebil 6. Henrik bliver siddende på passagersædet og får hjælp til at få sine jagtstøvler på. Han får også hjælp til at få slænget sin store kappe over skuldrene og sat skindhuen på hovedet. Det er tydeligt, at der er noget galt med skulderen.

- Kan De skyde med geværet, når der lige har været vrøvl med skulderen? lyder spørgsmålet fra Frederiksborg Amts Avis:

- Jo, tak det går bedre med skulderen, men jeg kan ikke skyde med gevær. I dag skal vi skyde med riffel, og med riffel kan jeg skyde. Det går ganske godt med det, lyder det fra prinsgemalen.

Sidste gang, at prins Henrik og kongehuset lader journalister og fotografer deltage i åbningen af en jagt i Gribskov er i januar 2016.

15 venner af kongehuset skal med på jagten, og de går rundt og konverserer med hinanden, mens sneen drysser blidt ned. Normalt er prinsen blandt de første, der ankommer. Denne gang lader han vente på sig. Efter et stykke tid ankommer han uden riffel. Han sidder i en jagtvogn trukket af to hvide kladrubere. Herfra vil han sidde og følge jagten, siger han.

Det er første gang, at han ikke selv deltager i en jagt, han er vært for. I jagtselskabet er der 25 ansatte fra Naturstyrelsen, hvoraf 13 skal drive vildtet frem.

Alle jagtkammeraterne står i en lang række, da prinsgemalen stiger ned fra jagtvognen.

- Velkommen til alle jer, der har trodset vejret. Jeg håber, vi får en god dag, siger prinsgen og sender smil, muntre bemærkninger og varme håndtryk rundt til alle. Særlig hjertelige hilsner og skulderklap er der til hans gode italienske ven Ferdiando Ferrara Pignatelli di Strongoli samt kammerherre Christian Kjær. Sidstnævnte, som af og til også har givet anledning til historier i ugebladene, får et varmt klap på skulderen og dette spørgsmål »Og du har det godt?«.

Christian Kjær hvisker sit svar så lavt, at ingen andre end Henrik kan høre det.

På sin sidste jagt har prins Henrik skiftet sin rødbrune skindhue ud med en hvid. Alligevel har han replikken klar, da han bryder ind i jægermesteren Jens Bjerregaards formaning om, hvad der må skydes:

- Husk, kun én ræv pr. jæger, siger han med sin franske accent, hvor det denne dag er ekstra svært at høre forskel på æ og ø, fremgår det af Frederiksborg Amts Avis, hvor der er masser af stof om prins Henrik.

arrow Royal bisættelse markeres med kirkeklokker, møller og flag
20. februar 2018 kl. 08:08 Opdateret: kl. 08:10
arrow Præst tæt på kongefamilien bisætter prins Henrik
20. februar 2018 kl. 06:30 Opdateret: kl. 06:30
arrow Over 5000 så mandag prins Henriks båre
19. februar 2018 kl. 20:11 Opdateret: kl. 20:20
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?