27. oktober 2020
Der er brugt 2,2 millioner kroner ekstra på værnemidler og vikarudgifter i forbindelse med corona-krisen på ældre-, social- og sundhedsområdet.
Der er brugt 2,2 millioner kroner ekstra på værnemidler og vikarudgifter i forbindelse med corona-krisen på ældre-, social- og sundhedsområdet.
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Corona-prognose: Ekstraudgifter på flere mio. kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Corona-prognose: Ekstraudgifter på flere mio. kroner
Gribskov - 18. september 2020 kl. 04:05
Af Anna Hjortsø

2,2 millioner kroner i direkte udgifter og 5 millioner kroner i indirekte udgifter.

arrow Læs også: Gribskov er nu i rød corona-zone: 'Begræns social kontakt'

Det var i begyndelsen af september forventningen om corona-krisens omkostninger på social-, ældre- og sundhedsområdet i Gribskov Kommune ifølge administrationen - siden er smitten dog blusset op igen.

- Om det får indvirkning på udgifterne har jeg ikke noget overblik over lige nu. Vi er i en usikker tid, siger formand for fagudvalget, Birgit Roswall (V).

De 2,2 millioner kroner er udgifter til værnemidler - som sprit, mundbind, visir, handsker - og vikarudgifter på plejecentre, hjemmepleje, sygepleje og træning.

- Man har forsøgt at undgå, at medarbejdere arbejdede på tværs af flere steder, og derfor har man været færre, fortæller Birgit Roswall.

Derfor har der været behovet for ekstra hænder i form af vikarer.

Udgifterne, der sammenlagt er på 7,2 millioner kroner, er dog behæftet med en vis usikkerhed - netop på grund af den usikkerhed som corona-epidemien medfører.

Bremset effektiviseringer

De 5 millioner kroner er indirekte en udgift på grund af corona-krisen, da den betød, at effektiviseringer i syge- og hjemmeplejen blev forsinket.

- Nogle af tiltagene krævede, at man kunne indkalde og mødes alle medarbejdere, og det kunne vi ikke. Og fordi man ikke kunne mødes, kunne man ikke sætte gang i nogle af de tiltag, man regnede med for at kunne nå den handleplan, siger Birgit Roswall

Her regnede man med, at der i år kunne spares 7 millioner kroner, men den endelige besparelse er indtil videre i stedet endt på 2 millioner kroner.

Og forsinkelserne betyder, at effektiveringerne stadig ikke er fuldt udrullet ifølge udvalgsformanden, der også nævner, at der formentlig er endnu flere indirekte udgifter.

- Vores administration skal dagligt bruge ekstra ressourcer på at følge op på og lave vejledninger til botilbud, plejehjem, sygepleje og hjemmepleje, siger Birgit Roswall.

- Jeg kunne have lyst til at sige, at vi også skal have det under meromkostninger, men det er jeg ikke sikker på, at vi får.

Kompensation

Ifølge udvalgsformanden bygger kommunens nuværende prognose på, at man forventer, at kommunen kompenseres en-til-en for de direkte corona-udgifter på 2,2 millioner kroner.

Det er gennem den økonomi-aftale for 2021, som regeringen og Kommunernes Landsforening (kommunernes interesseforening) indgik i foråret.

- Vi er blevet lovet, at vi vil få refunderet det, siger Birgit Roswall.

I aftalen blev det aftalt, at kompensationen ligger på i alt 2,6 milliarder til alle landets kommuner.

Det er dog usikkert, hvordan pengene fordeles mellem kommunerne i sidste ende.

- Jeg tror ikke, det er endeligt afgjort endnu, om man får ud fra de faktiske udgifter eller et fast tilskud fordelt på kommunernes indbyggertal. Hvis det sidstnævnte er tilfældet, så taber vi som regel på det, da vi har en stor andel af ældre, som er en sårbar gruppe, siger Birgit Roswall.

Mindre overforbrug

Men corona-krisen kan samtidig måske også være med til, at overforbruget for ældre-, social- og sundhedsområdet samlet set ender med at blive mindre end først forventet.

- Det er færre udgifter til hjemmeplejen og plejehjemspladser, siger Birgit Roswall.

Lige nu forventer administrationen, at der vil være et mindre forbrug på hjemmeplejen på 8,1 millioner kroner. Forbruget er dermed 4,1 millioner kroner lavere end tidligere forventet.

Det skyldes delvist, at nogle af brugerne er kommet på plejehjem, men også at der har været mindre efterspørgsel på hjælp, som - måske - skyldes corona-epidemien.

- Nogle siger måske nej tak, hvis de kan klare sig selv med hjælp fra venner og familie, fordi de ikke vil risikere, at der kommer nogen og smitter dem, siger Birgit Roswall.

Det betyder, at der har været færre lønudgifter til vikarer.

Som det tidligere har fremgået i Frederiksborg Amts Avis var der fra april til juni 25 borgere, der søgte om en plejehjemsplads. Det er en halvering sammenlignet med foregående perioder - hvilket muligvis skyldes corona-virusset.

- Vi har i øjeblikket ledige pladser på nogle af vores plejehjem, men det er svært at vide, om det er, fordi folk ikke tager imod dem. Og samtidig heller ikke beder om hjælp i hjemmeplejen - at de generelt bare ikke vil ind i vores system med risiko for smitte, siger Birgit Roswall.

Samlet for ældre-, social- og sundhedsområdet forventer man i øjeblikket, at overforbruget bliver på 16,6 millioner kroner frem for 29,5 millioner kroner, som det var forventet tidligere i år - altså 12,9 milloner kroner mindre.

arrow Corona rammer skole: Tre klasser sendt hjem
21. september 2020 kl. 11:35 Opdateret: kl. 11:35
arrow Gribskov på grænsen til rød zone: Sender appel til de unge
16. september 2020 kl. 04:00 Opdateret: kl. 22:38
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?