7. december 2019
Anders Gerner Frost: Budgetlægning kræver benhård prioritering.
Anders Gerner Frost: Budgetlægning kræver benhård prioritering.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Budget: Alle sten skal vendes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Budget: Alle sten skal vendes
Gribskov - 12. august 2019 kl. 04:10
Af Camilla Nissen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sommerferien er ved at være forbi og forude venter en ny budgetproces for byrådene rundt omkring. Og selvom der på grund af valget endnu ikke er indgået en aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi i 2020, kan borgmester Anders Gerner Frost allerede nu sige, at der bliver behov for det, han kalder »benhårde prioriteringer.«

- Vi ved, hvor vi har vores egne udfordringer, som blandt andet er på ældreområdet og det specialiserede børneområde. Der ved vi, at økonomien er presset. Men det udfordrende er, at vi endnu ikke kender aftalen om kommunernes økonomi og eksempelvis ikke ved, hvad vi skal betale i udligning - eller om vi får penge den anden vej, siger Anders Gerner Frost.

- Men hvis vi kun ser på vores egen økonomi, kan vi altså se, at der allerede er overskridelser på ældreområdet og det specialiserede børneområde. Vi kan ikke holde de eksisterende budgetter og har et merforbrug, vi er nødt til at tage hånd om. Så det bliver benhårde prioriteringer i forhold til, om der er noget, vi kan gøre anderledes. Kan vi stramme op og gøre tingene klogere, eller er der behov for, at vi rykker rundt med penge mellem kasserne for at få det til at hænge sammen. Det er den proces, vi går ind i nu, siger han og peger på, at man i første omgang på et ekstraordinært økonomiudvalgsmøde og byrådsmøde mandag skal nikke til en forskydning af budgetvedtagelse på grund af en ny regering. Regeringen og KL har aftalt, at forhandlingerne om kommunernes økonomi gennemføres i august måned.

- Og så skal vi politisk i gang med at vende alle sten for at se, hvordan vi kan prioritere anderledes. Fagudvalgene skal i september tage stilling til, hvordan de vil prioritere inden for rammerne, siger han.

Han peger på, at udskydelsen af den økonomiske aftale kan betyde, at processen vil blive presset.

- Det kan være en udfordring, fordi vi ønsker en åben og konstruktiv proces med inddragelse af medarbejdere og borgere, siger han.

Indenrigsministeren har meddelt, at tidsfristen for vedtagelsen af det kommende års budget er udsat fra 15. oktober til 5. november.

grafik køb billede