16. oktober 2021
- Jeg vil gerne give min uforbeholdne undskyldning til de børn, der måtte føle sig svigtet af Havregården. Foto: Claus Johansen
gallery icon

Se billedserie

- Jeg vil gerne give min uforbeholdne undskyldning til de børn, der måtte føle sig svigtet af Havregården. Foto: Claus Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bortvist forstander: - Der er kø ved håndvasken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Bortvist forstander: - Der er kø ved håndvasken

Bestyrelsen har et medansvar for de kritiserede forhold på kostskolen Havregården, siger Morten Ulrik Jørgensen i dette interview, hvor han også undskylder for de børn, der er blevet svigtet på skolen. Bestyrelsesformand afviser kritikken.

Gribskov - 24. oktober 2020 kl. 21:01
Af Claus Johansen

Søndag den 11. oktober klokken ni om morgenen er Havregårdens forstander, Morten Ulrik Jørgensen, på vej på arbejde på kostskolen i Smidstrup.

arrow Læs også: Lukkede efter skandale: Nu får kostskole nyt liv

Han drejer i sin bil ind fra Havregårdsvej og parkerer foran hovedbygningen. Da han stiger ud, kommer tre bestyrelsesmedlemmer med formanden i spidsen rundt om hjørnet og går ham i møde.

Morten Ulrik Jørgensen er forvirret. De tre bestyrelsesmedlemmer præsenterer forstanderen for et stykke papir med en varslet bortvisning, og de kræver, at han afleverer sine nøgler til Havregården.

- Det kom ud af den blå luft og helt uden varsel, siger Morten Ulrik Jørgensen.

Siden den dag har han ikke sat sine ben på kostskolen, hvor han har arbejdet i 29 år og været forstander siden 2007.

Bortvisningen kommer efter en række påbud og kritikpunkter fra Socialtilsyn Hovedstaden, som fører tilsyn med kostskolen. På et møde fredag den 9. oktober mellem tilsynet og bestyrelsen står det klart, at tilsynet ikke længere har tillid til forstanderen.

Seksuelle overgreb og vold

Seksuelle overgreb på skolen, mangel på handleplaner, optagelse af alt for behandlingskrævende elever og forsvundne notater er nogle af temaerne.

- Det er tydeligt for os efter tilsynets rapporter, at tingenes tilstand ikke er acceptable, siger bestyrelsesformand Jonas Fedder Witt.

Efter de seneste dages medieomtale af forholdene har Morten Ulrik Jørgensen bedt om orlov fra sit hverv som byrådsmedlem i Gribskov.

Vi har talt med den nu bortviste forstander. Han føler sig helt tydeligt svigtet af bestyrelsen, siger han i dette interview.

Hvordan har du det?
- Jeg har det da forfærdeligt. Jeg synes, at det er utroligt ubehageligt at blive mistænkeliggjort og blive beskyldt for ting, som jeg på ingen måde står for. Jeg betragter Havregården som nærmest mit livsværk. Jeg har knoklet for den skole, siden jeg blev ansat i '91. Har bygget den op og har sørget for, at den i dag er en stor, moderne arbejdsplads.

Hvad er din version af, hvad der er sket på skolen?

- Jeg vil også starte med at sige, at jeg selvfølgelig også påtager mig min del af ansvaret. Det handler ikke om at vaske hænder, selv om jeg oplever, at der er gevaldig kø ved håndvasken i øjeblikket. Jeg har selvfølgelig haft et stort ansvar. Men jeg vil også gerne sige, at jeg ikke bærer det ansvar alene. Hvis vi skal starte med bestyrelsen, så er man simpelthen nødt til at erkende, at hvis man sætter sig som bestyrelsesmedlem eller formand for en bestyrelse sådan et sted, så har man et medansvar. Og det synes jeg ikke, at man har løftet. Jeg synes, at man lader mig stå fuldstændig alene på perronen.

Har brug for elever

Så bestyrelsen vasker hænder?

- Det er jo ingen hemmelighed, at jeg har samarbejdet med den her bestyrelse og har følt, at jeg har haft et rigtig godt samarbejde med bestyrelsen igennem årene. Men det er heller ingen hemmelighed, at jeg har haft en bestyrelse, som udelukkende har haft et økonomisk fokus. Jeg har oplevet dem - og særligt formanden - som meget opmærksomme på skolens økonomi, og fuldstændig respekt for det, men det er jo et faktum, at hele økonomien hænger jo på børnene, og det vil sige, at hvis ikke vi har børn nok, så har vi en dårlig økonomi.

Har du savnet at kunne sparre med bestyrelsen på andre områder end det økonomiske?

- Det er jo netop det, jeg prøver at sige her. At der har jeg måske nok indimellem savnet kvalificeret sparring fra bestyrelsen i forhold til at finde vejen frem. Jeg synes selv, at jeg er kommet med mange forskellige ideer. Men nu står vi, hvor vi står, og jeg er meget bekymret for skolens fremtid. Det er jeg, fordi vi er meget 'smalle', forstået på den måde, at Havregården udelukkende nu henvender sig til udsatte børn og unge. Og da man skal være fyldt 12, inden man kan komme på en kostskole, er elevgruppen meget smal, og det vil sige, at vi ligger helt nede på et par og tredive elever, og vi har plads til nogle og fyrre.

Men det er vel dit og den øvrige ledelses ansvar, at I ikke tager børn eller unge ind, som er for tunge og for behandlingskrævende, som socialtilsynet påpeger?

- Det er fuldstændig rigtigt. Og det er også derfor, at vi efter det skærpede tilsyn (fra socialtilsynet, red.) sidste efterår ændrede i vores visitationspraksis og strammede gevaldigt op på det og lavede nogle forskellige tiltag, der gjorde, at målgruppen faktisk blev indsnævret.

Men er det på grund af økonomien, at I har følt jer presset til at tage nogle af de her krævende børn ind?

- Nej, det vil jeg ikke sige så tydeligt. Men det er ingen hemmelighed, at der indimellem har været et indirekte pres for, at vi skulle sørge for, at skolen var fyldt op.

Hvem bærer ansvaret i det omfang, der er tale om en fejlagtig visitering?

- Det ansvar påtager jeg mig selvfølgelig. Det er der ingen tvivl om. Og jeg sidder som sagt ikke her og vasker hænder. Der sker nogle gange det - og det er særligt i de senere år, vi oplever det - at vi oplever mangelfulde beskrivelser på nogle af de børn, vi optager. Vi oplever problemfelter, der først folder sig ud, efter at eleverne er blevet optaget.

Under skærpet tilsyn

Og som I ikke kunne have forudset?

- Ja, som vi selv ved en meget, meget grundig faktisk ikke altid kan forudse. Og det der sker, det er nogle gange, når børnene falder til og bliver meget glade for at være der, så bliver de så trygge, så de begynder at vise, hvad det egentlig er for et problem, de har. Og så er det jo, vi skal gøre stillingen op og sige: Skal vi beholde den pågældende unge i huset, eller skal vi sige, at det er bedre et andet sted? Vi har oplevet, at problemfelter folder sig ud, som viser, at barnet faktisk har en diagnose, som ligger uden for det, vi almindeligvis ville kunne tage. Men hvor den endelige vurdering sammen med sagsbehandleren har været, at det er faktisk bedre at blive på Havregården, fordi det samlede billede af opholdet var gunstigt.

I kølvandet på flere seksuelle krænkelser laver I ikke en handleplan - og I orienterer heller ikke socialtilsynet?

- Vi fik et skærpet tilsyn sidste efterår. Det fik vi blandt andet på baggrund af en meget trist og ulykkelig sag sidste forår. En krænkelsessag, som vi faktisk håndterede, fuldstændig som vi skulle. Vi lavede én stor fejl, nemlig at vi ikke fik orienteret socialtilsynet. Det var delt ud til, at det var min souschef, der havde det som arbejdsopgave, men selvfølgelig er det mig, der overordnet skal kontrollere, og det blev ikke gjort, og det er selvfølgelig beklageligt.

- Så blandt andet derfor blev vi sat under skærpet tilsyn - fordi vi ikke havde fået indmeldt det der til tiden. Så havde vi en periode hele efteråret under skærpet tilsyn, som faktisk var en rigtig god periode, hvor vi fik strammet op på nogle procedurer. Herunder har vi fået udarbejdet en seksualpolitik, som blandt andet også indeholder en handleplan og retningslinjer for, hvordan skal man forholde sig i forskellige sager.

- Desværre sker der det i sommer, at på grund af sygdom i ledelsen er der en anden medarbejder, som skal køre en sag, hvor en pige har været udsat for en krænkelse. Og den medarbejder løser sådan set opgaven, som hun skal, men hun følger ikke akutplanen. Det er selvfølgelig et svigt og en fejl, og det skyldes sygdom i ledelsen, men det er sket. Og desværre har vi en episode mere i september, hvor vi også har en uheldig sag, hvor vi heller ikke får fulgt planen. Og det påtager jeg mig selvfølgelig ansvaret for. Men det er ikke, fordi der ikke er arbejdet med det.

Sager med krænkelser blev dysset ned, siger flere lærere?

- Det kan jeg på ingen måde genkende.

Har I slettet i jeres dagbog?
- Vores dagbog har jeg på intet tidspunkt fjernet nogen notater fra. Det vil jeg gerne slå hundrede procent fast. Og jeg kan ikke forestille mig, at nogen af mine ledelseskolleger skulle have gjort det.

Notater er blevet flyttet

Men det er sket, konstateret socialtilsynet?

- Men det er spørgsmålet, om det egentlig er sket. For faktum er faktisk, hvis man giver sig lidt tid til at gå ind i sagen, at i samme øjeblik en pige flytter fra den ene afdeling til den anden, så flytter vi også alle notater om vedkommende fra det ene system til det andet. Og der er de pågældende notater flyttet med over. Og der har de stået hele tiden. Så de har aldrig været væk.

Men de er blevet flyttet?
- De er blevet flyttet. Og normalt ville de faktisk stadigvæk kunne ses i det oprindelige system. Og det kan de ikke. Og det kan være af tekniske årsager, og det kan være med forsæt fra nogen, det kan jeg ikke vide. Men notaterne har hele tiden fulgt pigen og har hele tiden været tilgængelige for dem, der skulle arbejde med det. Det er vigtigt for mig at sige.

Men de stod et andet sted?
- Ja.

-Hvad siger du til, at socialtilsynet skriver, at det ikke længere har tillid til dig?

- Det er jeg selvfølgelig ked af, også fordi jeg har været igennem det skærpede tilsyn hele efteråret, og der slutter vi på et af møderne, hvor vi evaluerer. Og jeg får en meget positiv feedback fra socialtilsynet, hvor de siger: Morten, vi havde ikke sat det her i værk, hvis ikke vi troede på dig. Så mistilliden må jo være kommet senere. Og ja: Der har været de to uheldige episoder i sommer. Hvis man giver sig tid til at sætte sig ned og sætte sig ind i episoderne, så er der faktisk nogle gode forklaringer. Selvfølgelig er de forfærdelige, og vi synes alle sammen, at de skulle have været undgået. Men at de skulle betyde, at så har man ikke tillid til mig mere, det er jeg selvfølgelig ked af.

Man får jo det indtryk, at ledelsen har sejlet fuldstændig på skolen?

- Der må jeg bare sige, at hvis man kigger lidt tilbage og ser på de elever, der er gået ud fra Havregården, de afgangsprøver, der er leveret, rapporter, der er leveret i forhold til kvaliteten af vores undervisning, så er der ikke noget at sætte fingre på. Men vi arbejder i et felt med nogle unge mennesker, der har det rigtig svært. Men vi har gjort en forskel. På en utraditionel arbejdsplads - og indimellem med utraditionelle virkemidler - har vi gjort en forskel for rigtig mange mennesker. Det vil jeg fastholde.

Så det har ikke sejlet?
- Nej, det har det ikke. Men det har indimellem været svært. Det er ingen hemmelighed.

Har ikke gjort nok

Har du gjort dit arbejde godt nok?

- Nej, det har jeg jo ikke, når vi står, hvor vi står nu, så selvfølgelig har jeg ikke det. Jeg er jo i gang med en selvransagelse, og som sagt så handler det her på ingen måde om, at jeg skal vaske hænder. Jeg tager absolut min del af ansvaret. Men jeg har nok indimellem haft for stort fokus på den fysiske del af Havregården. For eksempel udbygningen af Havregården med idrætshal - og i for høj grad ladet min afdelingsleder køre pædagogikken in-house. Det er i hvert fald noget af det, jeg bagefter ærgrer mig over, at jeg ikke er gået dybere ind i den daglige pædagogik.

Hvordan har du det med, at der er sket store svigt af nogle børn på skolen?

- Det har jeg det da megadårligt med. Utroligt dårligt. Det sidder jeg ikke her og negligerer. Når man holder af den her børnegruppe og har brugt sit liv på det, så gør det da ondt at høre. Og det er jeg da utroligt ked af og vil gerne give min uforbeholdne undskyldning til de børn, der måtte føle sig svigtet af Havregården, uanset om det har været af mig eller andre i mit personale vil jeg meget gerne på skolens vegne gøre det. Men jeg vil fastholde, at vi igennem årene har været et fantastisk sted for rigtig mange.

Ikke genkende det

Billedet af, at bestyrelsen har vasket hænder, kan bestyrelsesformand Jonas Fedder Witt ikke genkende.

- Vi har naturligvis et medansvar i denne sag, og det har vi aldrig lagt skjul på. Men det er bestyrelsens fortsatte opfattelse, at lederen har det daglige ansvar for skolens virke, siger han.

Morten Ulrik Jørgensen mener, at han af du og bestyrelsen har presset ham til at levere elevtal, der var svære at finde. Har I fokuseret for meget på økonomi?

- Bestyrelsen har gjort det ganske klart, at Havregården ikke må modtage elever uden for godkendelsesrammen. Derudover har Havregården selvfølgelig sat fokus på, at skolens økonomi hænger sammen.

I kom under skærpet tilsyn i 2019. Har I som bestyrelse været gode nok til at få ryddet op i det her?

- Da Socialtilsynet retter henvendelse til bestyrelsen, påbegynder vi et arbejde, der skal sikre, at dagligdagen fungerer bedre på Havregården. I den forbindelse igangsætter vi en række initiativer, som vi i dag kan se ikke er blevet efterlevet.

Så I handler nu, fordi I kan se, at der er nogle ting, der ikke er blevet efterlevet?

- Vi har på baggrund af flere tilsynsmyndigheder besluttet, at det ikke længere er den daværende forstander, der skal stå i spidsen for Havregården, siger Jonas Fedder Witt, der sammen med resten af bestyrelsen har politianmeldt Morten Ulrik Jørgensen for magtanvendelse og endnu ukendte økonomiske forhold.

Af Socialtilsynets rapport fra 2019 fremgår det blandt andet, at Morten Ulrik Jørgensen ved morgenvækning har overskredet gældende lovgivning ved at vælte børn ud af sengen.

De sager stammer fra 2019. Hvorfor kommer der først en politianmeldelse nu?

- Bestyrelsen har over de sidste par uger fået en række henvendelser, som har gjort, at vi laver den her politianmeldelse. Vi mener ikke, det er vores opgave at udfærdige en dom over, hvad der præcis er sket. Derfor har vi bedt politiet om at se på dem.

Lørdag kom det frem, at Havregården Kostskole lukker til januar.

arrow 18 tidligere Havregårds- elever kræver erstatning
24. september 2021 kl. 22:11 Opdateret: kl. 22:11
arrow Havregården får nyt liv: Det skal der være nu
16. september 2021 kl. 20:50 Opdateret: kl. 15:39
arrow Efter skandalen på Havregården: Nu vil han lave sin egen lokalliste
10. september 2021 kl. 21:01 Opdateret: kl. 15:34
Rejser du til udlandet i år?