25. januar 2021
1.200 kroner pr. meter vil det koste grundejerne i første række at få sandfodret kysten. Foto: Allan Nørregaard
1.200 kroner pr. meter vil det koste grundejerne i første række at få sandfodret kysten. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere skal betale for kystsikring: Så dyrt bliver det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgere skal betale for kystsikring: Så dyrt bliver det
Gribskov - 29. november 2020 kl. 16:35
Af Camilla Nissen

Når hele Nordkysten skal sikres med sandfodring, kommer der en regning til grundejerne i første række på 1200 kroner pr. meter.

arrow Læs også: Brasiliansk drama om to søstres svære liv

Det viser beregninger fra administrationen i Gribskov Kommune ud fra den beslutning, som blev truffet i sidste uge. Regningen til den første sandfodring - initialfodringen - på knap 74 millioner kroner, deles i 75 procent til kommunen og 25 procent til grundejere i første række. Det betyder, at projektet vil koste 29.900 kroner eksklusiv moms for en grund på 25 meter kystlinje.

Erik Biering, der er rådgiver for en række kystsikringslag, mener, at grundejerne vil se forskelligt på den regning. For mens nogen vil se en fordel i en stor sandstrand, peger han på at der på nogle kyststrækninger ikke er sket den store negative udvikling gennem årene.

Et af de kystsikringslag, der ikke ser et presserende behov for sikring af kysten, er Sankt Helene Kystsikringslag.

- Jeg ser sådan på det, at kysten de sidste 500 år kun har trukket sig fem meter tilbage. Tidligere var der mange sten, som naturligt beskyttede kanterne. Men dem fjernede man omkring år 1900. Det blev så erstattet med nye anlæg. Man fik lavet molen og så efterhånden hvert tiende eller tyvende år er der bygget høfder hele vejen hen, siger formand Bo Bang Petersen.

Torsten Hoffmeyer, formand for Kystsikringslaget Gilleleje Strandbakker af 1951, hilser projektet velkomment.

- Jeg har de sidst tre-fire år været med i Samvirket af Nordsjællands Dige- og Kystsikringslag og har været med i en følgegruppe til Nordkystens Fremtid. Her har jeg hele tiden sagt, at det ikke kan være meningen, at første række skal betale for det hele - og at der må være andre, der bidrager. For det glæder også andre, når der bliver bedre adgangsforhold og forbedrede strande. Jeg har hele tiden fået at vide, at kommunen ikke ville betale, så jeg blev fuldstændig målløs, da det kom frem, at kommunen betaler 75 procent. Det er en meget positiv udvikling, siger han.

Prisen for vedligeholdelsesfodring bliver 2,1 millioner kroner pr. år eksklusiv moms.

En opgørelse fra 2019 viser, at der i Gribskov Kommune umiddelbart er 641 matrikler i første række inden for de seks planlagte strandfodringsstrækninger i kommunen.

arrow DEBAT: Kom nu ind i kampen, Gribskov
27. november 2020 kl. 09:00 Opdateret: kl. 10:20
arrow Helsinge-tømrer hædret efter afgangseksamen
27. november 2020 kl. 08:00 Opdateret: kl. 10:54
arrow Frivilligcentrene uge 48-49
26. november 2020 kl. 21:06 Opdateret: kl. 10:56
Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?