24. juli 2021
En beboer fra området omkring Helsinge Rensningsanlæg fortæller til TV 2 Lorry, hvordan han har været plaget af fluer de sidste fem år. Modelfoto: Adobe Stock
En beboer fra området omkring Helsinge Rensningsanlæg fortæller til TV 2 Lorry, hvordan han har været plaget af fluer de sidste fem år. Modelfoto: Adobe Stock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beboere plages af fluer: De er i vores munde og øjne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beboere plages af fluer: De er i vores munde og øjne
Gribskov - 21. juli 2021 kl. 18:45

Borgere i området omkring Helsinge Rensningsanlæg på Skovgårdsvej er for tiden så plaget af fluer, at det er svært at nyde sommeren udendørs. Det skriver TV 2 Lorry.

Stationen har talt med husejer Allan Filtenborg, der fem år i træk har været generet af fluerne.

- Vi bliver jagtet ind af fluerne, og når vi tænder vandet, kommer de op af kloakken. De sætter sig på os, fordi de går efter fugtige steder. De er i vores munde og øjne. Det er ikke fedt at ligge og og hive fluer ud af munden, når man går i seng om aftenen, siger han til TV 2 Lorry.

Kloakfluer

Baggrunden for de mange fluer, der er af arten sommerfuglemyg, der også er kendt som kloakfluer, skal findes i rensningsanlægget, der tilbyder optimale forhold for fluerne.

Her blev tidligere plantet siv, der skulle fungere som et miljøvenligt alternativ til rensning af spildevand. Og her stortrives fluerne, skriver TV 2 Lorry.

Sivene blev dog fjernet i 2018, og området tørlagt. Alligevel er problemet nu vendt tilbage i år.

Ifølge Finn Sørensen, driftsleder i Gribvand Spildevand, bliver der holdt ekstra godt øje med problemet. Han fortæller, at det er uvist, hvordan man vil hindre forekomsten af fluerne, og at det mest drastiske skridt kan være at tage rensningsanlægget ud af produktion.

Biologisk bekæmpelse

Gribvand Spildevand har tidligere oplyst, at der i 2018 iværksattes en »biologisk bekæmpelse« af larver og pupper, og udviklingen blev fulgt nøje.

- Vi har brugt biologisk bekæmpelse med midler som Gnatrol (en bakterie) og nematoder (mikroskopisk rundorm som lever af larver og insekter) samt det biologisk nedbrydelige middel Spruzit (et udtræk af krysantemumplanten). Vi kan ikke bruge meget skrappere midler, da det vil kunne slå biologien i renseanlægget ihjel og ligeledes forårsage en forurening i vandmiljøet omkring os - Ammendrup Å, Pøleåen, Arresø, Roskildefjord og Kattegat, sagde ingeniør Henning Holm i 2018 til Gribvands hjemmeside.

Desuden foretog man i juli 2018 en afgravning af de øverste 30 centimeter af alle bassinerne i rensningsanlægget. Det fjernede både larver og pupper samt ophobningen af æg.

Sommerfuglemyg kaldes også for badeværelsesfluer, fordi det ofte er på badeværelset, man lægger mærke til dem. De er grålige og kun 2-3 mm lange og kan med deres behårede vinger minde lidt om møl.

Selvom de sommerfuglemyg, vi har i Danmark, kan være irriterende, så stikker de ikke og gør hverken skade på mennesker eller bygninger. nic

Glæder du dig til, at Tour de France kommer til Danmark i 2022