23. maj 2019
- Det var svært for at andre at forstå, at jeg ville købe hus så langt udenfor selve lejet, siger Fritze Hedemann. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

- Det var svært for at andre at forstå, at jeg ville købe hus så langt udenfor selve lejet, siger Fritze Hedemann. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Badebyens burgøjsere lever livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Badebyens burgøjsere lever livet
Gribskov - 09. november 2018 kl. 03:53
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Postnummer 3220 Tisvildeleje er også for almindelige mennesker, fortæller skuespilleren og forfatteren Fritze Hedemann til Frederiksborg Amts Avis.

Der er udgivet flere huse om flotte historiske huse og arkitektoniske perler i Tisvildeleje. Men der er aldrig nogen, som har skrevet om de mennesker, som bor i udkanten af det hypede postnummer 3220 Tisvildeleje. Den opgave har Fritze Hedemann påtaget sig. Lørdag den 17. november har hun og fortlaget Ad Fontes reception i anledning af udgivelsen af hendes bog »Sommerliv i 3220 Øst«.

Bogen handler om nogle af de mennesker, som har valgt at købe sommerhus i udkanten af det forjættede postnummer. Det er de mennesker, som har købt et af husene i Bakkefrydgårdsudstykningen, som mod øst grænser op til Godhavnsvej. På Fritze Hedemans side af denne vej hedder det postnummer 3220 Tisvildeleje, og på den anden side af vejen postnummer 3210 Vejby. Selv købte hun sin lille knaldhytte, inden forskellen på de to postnumre kunne udregnes i millioner af kroner pr. matrikel.

- Det var i 1988. Jeg var lige blevet skilt, og jeg havde brug for et sted, hvor jeg kunne slappe af og være mig selv - og hvor det var muligt at komme til og fra med offentlig transport. Også på den tid var det mere fint at bo i selve Tisvildeleje, og det var også væsentligt dyrere at købe hus i lejet end andre steder i området.

- Da jeg så huset, faldt jeg straks for stedet. Først og fremmest fordi jeg havde råd til at købe det, men også fordi det lå dejligt frit i landskabet med udsigt over havet ude fra vejen, siger Fritze Hedemann.

Da hun købte sit lille 37 kvadratmester sit Jeppesen typehus lå prisen på 265.000 kroner. I nutidskroner svarer det (i følge www.oldmoney.dk) til 497.000 kroner. Siden er priserne steget betydeligt. I øjeblikket kan man for eksempel se et af kvarterets sommerhuse udbudt for en pris på 4,2 millioner kroner. Mens priserne er kravlet opad, er havudsigten forsvundet bag nye huse, træer og sommerhuskrat.

De frække drenge
Skuespillerkollegerne og andre venners reaktioner på, at hun valgte et hus så langt uden for in-stedet, beskriver forfatteren i forordet på denne måde:

»Til trods for, at de havde tilbragt alle deres somre her i Tisvildeleje, var deres ture ikke gået i retning af Godhavn. Jeg fandt

efterhånden ud af, at de "rigtige" sommerlandsgæster, den gamle garde med ditto badekåber og cykler ikke kom på mine nybyggerkanter. Nogle sagde forundret: "Jamen er det ikke oppe hos de frække drenge? Der har vi aldrig været". Helt givet ikke sagt i nogen ond mening, men når jeg tænker på det nu, og hvor det er blevet afsløret, hvor frygteligt det stod til på Drengehjemmet, tror

jeg, mange forbander deres uvidenhed...«

Uden kloakering
I bogen får vi historien om livet i 16 huse på Bakkefrydvej, Kornvej, Kløvervej, N.P. Nielsensvej og Sørøjlsvænget. Fælles for husene er, at de ikke kan betragtes som perler tegnet af berømte arkitekter. De er enten selvbygger- eller typehuse - eller opført af lokale håndværksmestre i slutningen af 1960'erne. De fleste har et kernehus på mellem 35 og 50 kvadratmeter samt et tilhørende WC og badeværelse, et stykke vej fra den ældste del af huset. Det er en reminiscens fra nybyggertiden, hvor der ikke var kloakeret i området, og hvor toiletbesøgene måtte klares på udedas eller et wc med ildelugtende septiktank. Nu er der kloakeret, og de gamle nødtørftshuse er blevet en del af de øvrige hus med mellemgange og andre knopskydninger. På den måde har de skiftende ejere alle fået mulighed for at sætte deres præg på husene.

De første år var ejerskift ikke usædvanligt, men nu ændrer tiderne sig.

- Det bliver mere og mere attraktivt at bo her. Mange huse er blevet til familiehuse, der benyttes af flere generationer. De er begyndt at gå i arv til yngre familiemedlemmer og kommer ikke til salg så ofte som tidligere, siger Fritze Hedemann.

Postnummeret
Blandt dem, der fortælles om i bogen, er kommunikationschef Stine Bille og teaterchefen Steen Stig Lommer. De købte et gasbetonhus i 1998. De prøvede at prutte prisen 50.000 kroner ned, men den strikse ejendomsmægler forklarede dem, at huset lå i det rigtige postnummer. I bogen får vi også, at vide, at det er den handy teaterchef, som selv har bygget garagen og nu har planer om en tilbygning med et ekstra værelse - og at det er et hus, hvor der grilles meget. Derfor slutter kapitlet med opskrifterne på to nødvendige ingredienser i deres sommermenuer: Lommers Marinade og Sommerhus-kartofler.

De nyskilte
Flere af de omtalte sommerhusejere har købt deres hus, mens de var singler efter en skilsmisse.

Det gælder blandt andet tv-produceren Hanne Lindemann. Hun købte sit hus i 1986 af en tidligere sløjdlærer, som byggede husets indbyggede skabe. For hende ligger huset godt i forhold til hendes cykelture til sommerlandets kirker og ishuset på den store strandparkering eller til Nordsjællands New York, som andre kalder for Helsinge. Når hun får gæster, byder hun gerne på sommersild lavet på fiskebilens friske fileter marineret i ribsgele og ketchup, tilsat purløg og rødløg.

At Helsinge kan sammenlignes med New York er ikke noget usædvanligt for Bakkefrydudstykningens beboere. De har også deres egne kælenavne til deres forkantssområde. Tisvildelejes Harlem er et af dem. Selv kalder forfatteren det gerne for Tisvildes Ballerup, og på omslaget kaldes det 3220 Tisvilde Øst.

- Det har jo været et opfattet som et udkantsområde, men vi benytter samme faciliteter som alle andre i postnummeret, også dem i lejet. Vi bor i gåafstand til en god strand, og vi holder af at gå tur langs stranden ned til lejet - eller gennem Hovedgaden til loppemarkedet eller en café. Selv om vi bor et stykke ude, har vi også ret til at have vores mening om Musik i Lejet og alt det, der sker i selve Tisvildeleje i uge 29. Vi kan godt tillade os at mene, at vi ikke bryder os om alt det, der sker, og at festlighederne nu har fået et omfang, som ikke passer til stedet. Når vi holder os i vores egen have er generne ved musik i lejet begrænset til larmen og stemmerne fra de mange havefester, der holdes i haverne. Efter uge 29 har vi stilheden for os selv, siger Fritze Hedemann.

Hos hende og manden Lars Winfeld Høeberg står sommermenuen på saltimbocca ala Tisvilde med fermeterede gulerødder og hjertesalat. Bogens vignetter er i øvrigt tegnet af hendes mand, og fotografierne står fotograf Hans Henrik Tholstrup fra Ørby for.

Receptionen holdes 15:00-17:00 i det ny galleri Det Er Kunst, Hovedgaden 65 F, Tisvildeleje, skriver Frederiksborg Amts Avis, hvor der kanb læses mere om bogens indhold.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede