12. december 2017
- Det er grotest, at vi skulle gå alt det her igennem, siger Jesper Hornskov - her sammen med Aiqin, som han mødte kort efter, at han forlod gymnasiet i Helsinge. Foto: Karl Erik Frederiksen
gallery icon

Se billedserie

- Det er grotest, at vi skulle gå alt det her igennem, siger Jesper Hornskov - her sammen med Aiqin, som han mødte kort efter, at han forlod gymnasiet i Helsinge. Foto: Karl Erik Frederiksen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ægtepar vinder over Udlændingestyrelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ægtepar vinder over Udlændingestyrelsen
Gribskov - 07. oktober 2017 kl. 03:54
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Jeg er begyndt at genvinde noget af tilliden til det danske system. Det er en lettelse at få medhold efter en så lang og nervepirrende periode, siger Jesper Hornskov, der fredag eftermiddag ved 15-tiden fik e-post med en glad nyhed fra Udlændingestyrelsen: Hans ansøgning om at få familiesammenføring med sin kone Aiqin, som han har været gift med i 30 år, er godkendt, skriver Frederiksborg Amts Avis.

arrow Læs også: Behersket glæde over, at udvisning sat lidt i bero

Dermed sluttede en lang nervepirrende periode og et hektisk døgn for parret, der har bosat sig i et hus på Fyrrevej i Helsinge. Torsdag eftermiddag kunne deres advokat Jacob Engelbrechtsen orientere dem om indholdet i den afgørelse, som Udlændingenævnet har truffet efter, at advokaten den 27. juni i år klagede over en afgørelse truffet af Udlændingestyrelsen om Aiqin og Jesper Hornskovs muligheder for at bo i Danmark. De fik den 15. maj i år at vide, at Aiqin skal være rejst ud af landet senest 15. juli i år. Advokatens klage fik dog opsættende virkning, og opringningen fra advokaten kom præcis 14 måneder efter, at parret rejste fra Kina tilbage til Danmark, hvor deres datter kom til verden for 29 år siden.

Med afgørelsen går Udlændingenævnet uden om kritikken af den lov, som i første omgang fik Udlændingestyrelsen til at give afslag på ansøgningen om familiesammenføring. Den fastslår, at udlandsdanskere og deres udenlandsk fødte ægtefæller, som ønsker at bosætte sig i Danmark, skal dokumentere, at de har større tilknytning til Danmark end noget andet land. Loven blev formelt vedtaget to dage efter, at parret modtog afslaget på opholdstilladelse, men reelt var embedsmændene begyndt at administrere efter den 11 måneder før vedtagelsen.

Nævnet tager i afgørelsen udelukkende stilling til parrets personlige forhold og konkluderer, at de inden de satte lejligheden i Bejing til salg havde en berettiget forventning om at kunne bosætte sig permanent i Danmark, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Reglen om de 26 års tilknytning var formelt gældende, da parret solgte lejligheden i Bejing og købte huset i Helsinge. Det var først i maj 2016, at Udlændingeministeriet og Justitsministeriet begyndte at administrere efter et krav om, at danske statsborgere, der ønsker familiesammenføring i Danmark med deres udenlandske ægtefæller skal dokumentere, at de har større tilknytning til Danmark end noget andet land. Den ny regel blev taget i anvendelsen, fordi Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol mente, at 26-års reglen virkede diskriminerende over for danske statsborgere, som ikke er født i Danmark.

Udlændingestyrelsens hurtige afgørelse kommer som en overraskelse for ægteparret.

- Da vi fik at vide, at Udlændingenævnet havde underkendt afgørelsen, fik vi også at vide, at det kunne tage flere måneder at få Udlændingestyrelsen til at genbehandle sagen.

- Derfor ringede jeg fredag morgen til Udlændingestyrelsen og forklarede en medarbejder, hvad vores sag går ud på. På det tidspunkt var Udlændingestyrelsen ikke blevet orienteret om afgørelsen i Udlændingenævnet. Jeg fik samtidig at vide, at der kunne gå op til 10 måneder, inden vi ville få svar.

- Det er grotesk, at vi skulle alt det her igennem. Det eneste der er tilbage i denne sag er, at jeg skal kautionere for 53.000 kroner som dokumentation for, at jeg kan forsørge min kone, siger Jesper Hornskov til Frederiksborg Amts Avis, hvor der kan læses mere om sagen.

arrow Udlændingelov rammer dansk-kinesisk ægtepar
24. juni 2017 kl. 03:12 Opdateret: kl. 14:20
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk