17. maj 2021
De røde faner vajede over forsamlingen i Kulturhavn Gilleleje onsdag. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

De røde faner vajede over forsamlingen i Kulturhavn Gilleleje onsdag. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 1. maj med udsigt til valget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1. maj med udsigt til valget
Gribskov - 01. maj 2019 kl. 14:52
Af Camilla Nissen

Snakken går lystigt rundt om ved bordene i Bolværket i Kulturhavn Gilleleje, hvor 75 deltagere er mødt op onsdag formiddag for at fejre 1. maj med røde faner, taler, brunch og kaffe. Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten er i år gået sammen om arrangementet, og har for første gang valgt at fejre kampdagen i Kulturhavn Gilleleje.

- Vi har udelukkende valgt at invitere politikere og ingen faglige folk i år, for valget kunne jo have været udskrevet nu. Og så har vi inviteret Enhedslisten med, som vi har et godt samarbejde med i kommunalbestyrelsen, siger medlem af bestyrelsen i den socialdemokratiske fællesledelse i Gribskov, Kaj Thybo, der er en af arrangørerne.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem, opstillet i Nordsjællland, Nick Hækkerup, står for dagens første tale. Han indleder med at stille tre spørgsmål:

- Det første er, om det skal være muligt for dem, der har været længst på arbejdsmarkedet at gå tidligere på pension?

- Ja! Svarer forsamlingen.
- I må ikke svare endnu, så er min tale jo slut, siger Hækkerup og får forsamlingen til at grine.

- Det andet spørgsmål er, hvor mange tons is, der smelter på Nordpolen hvert sekund. Og det tredje spørgsmål er, om de børn, der fødes i år, vil få en bedre uddannelse, leve længere og få større velstand, end vi har haft?

De tre spørgsmål handler om temaer, som ligger politikeren på sinde: Klima og miljøet, som vi skal passe bedre på, retten til at gå tidligere på pension for de mest nedslidte, som Socialdemokraterne går til valg på, samt uligheden i samfundet, hvor de rige ifølge Hækkerup har fået større andel i velfærdsstigningen end middelklassen.

- Det er på tide, at gevinsten fra velstands-stigningen kommer almindelige mennesker til gode. Det er på tide, at vi flytter pengene fra fråds til fællesskab. Så svarene på alle tre spørgsmål kommer til at blive afgjort ved det kommende folketingsvalg. Danmarks har brug for en ny regering - en Socialdemokratisk regering, siger Nick Hækkerup fra talerstolen.

Svaret på, hvor mange tons på Nordpolen, der smelter hvert sekund, er i øvrigt 10.000, ifølge Hækkerup.

- Så der er behov for, at vi gør noget.

Udover Nick Hækkerup var også folketingskandidat Lise Müller fra SF på talerstolen, samt folketingsmedlem Øjvind Vilsholm, Enhedslisten, efterfulgt af gruppeformand i Gribskov Byråd, Allan Nielsen, Socialdemokraterne og afslutning ved fællesledelsesformanden for Socialdemokraterne i Gribskov, Ole Mortensen.

Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?