21. august 2019
Partierne i Greve Kommunes byråd tog onsdag aften hul på behandlingen af budgettet for de kommende fire år. Foto: Kenn Thomsen
Partierne i Greve Kommunes byråd tog onsdag aften hul på behandlingen af budgettet for de kommende fire år. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Venstre frier til Socialdemokratiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstre frier til Socialdemokratiet
Greve - 07. september 2018 kl. 06:45
Af Janus Spøhr
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Greve Kommune skal spare 65 millioner kroner til næste år, og over de kommende fire år skal der skæres cirka 300 millioner kroner. Byrådet tog onsdag hul på de indledende forhandlinger.

Det er ikke så tit, at der sker et frieri i Greves Byrådssal, når de 21 politikere er samlet til møde, men det var ikke desto mindre, hvad der skete onsdag aften.

- Det bliver svære forhandlinger. Forslagene fra administrationen på børne- og ungeområdet har vakt meget debat, og det kan jeg godt forstå. De er ikke kønne at se på, og de er ikke Venstres kop te. Vi er fra Venstres side villige til at se på, hvordan man kan øge indtægtssiden uden at øge skatterne. Jeg vil gerne fri til Socialdemokratiet, så vi kan lave et kompromis. Det er en fælles opgave, og jeg håber, at I vil tage imod vores fremstrakte hånd. De bedste løsninger laves i brede kompromiser, siger Venstres gruppeformand i Greve, Morten Dahlin.

Han forklarer, at partiet har særligt fokus på børne- og ungeudvalget, hvor Venstre har fokus på kerneydelserne, de frivillige foreninger, som 23.000 borgere er medlem af, og så vil byrådets største parti have fokus på at få flere fra passiv forsørgelse og i beskæftigelse. Samtidig peger han på, at grunden til, at kommunen skal spare så mange penge, er, at der kommer øgede udgifter til kommunens ældre på cirka 25 procent fremover, mens det såkaldte serviceloft, som staten lægger over landets 98 kommuner, også er en del af årsagen.

- Vi er glade for frieriet. Det er den mest åbne invitation, vi har fået længe. Hvert år siger vi, at vi er presset, fordi der kommer flere ældre, men det er, fordi vi ikke tidligere har taget ansvar. Det er en mærkesag for os, at vi skal hæve vores indtægter. Havde vi hævet skatten en smule over de seneste år, hvor skatten derimod er blevet sænket, havde vi haft flere penge mellem hænderne. Dét er at tage ansvar, siger Niclas Bekker Poulsen fra Socialdemokratiet.

Han kritiserer samtidig, at administrationens budgetforslag er lagt åbent frem, fordi det i hans øjne giver et indtryk af, at alt i Greve Kommune er til salg og gør borgerne utrygge. Han forklarer samtidig, at Socialdemokratiet i de kommende budgetforhandlinger lægger vægt på normeringer på børneområdet.

Sæt skatten op
- Der var ikke noget frieri til Enhedslisten, Liberal Alliance og Konservative, men vi kommer gerne. Vi er fortsat bekymret for kommunens økonomi - især når man kigger på de vi forfærdelige besparelser, der er lagt op til fra administrationens side. Vi fokuserer på tre ting: Indholdet i skolerne skal prioriteres - forholdene for elever og lærerne skal forbedres, motorvejsstøjen skal bekæmpes, og skatten skal holdes i ro. Det er vigtigt, at familierne ved, hvad de har af penge, siger Det Konservative Folkepartis byrådsmedlem, Brigitte Klintskov Jerkel.

Omvendt ser Enhedslisten på skatten. Her forslår partiet at hæve skatten med 250 millioner kroner de kommende år.

- Vi vil ikke være med til budgetforlig, hvis man ikke hæver skatten. Det er uforsvarligt, hvis det ikke sker. Hver gang kommunerne underforbruger på servicerammen, tages pengene, og så mangler vi de penge næste år. Vi har en forpligtigelse til, at vi bruger over servicerammen, for så ved KL, at vi skal have det samme antal penge året efter. Børne- og ungeområdet udgør en milliard kroner, og dem vil Venstre friholde sammen med kultur- og fritidsområdet, og så skal pengene tages et andet sted. DF vil nok friholde ældreområdet, og så er der kun kontanthjælpsområdet tilbage. Det er altid dem, der står for skud, siger Carsted Oddershede fra Enhedslisten.

Han foreslår desuden, at kommunen kan øge indtægterne ved at sælge nogle grunde.

Hos Liberal Alliance er de klar til at gå ind til budgetforhandlingerne med åbent sind, siger Rigge Nørmark, der er partiets byrådsmedlem.

- Jeg skal være ærlig og sige, at det er en svær opgave. Vi vil gerne værne om kernevelfærden, og vi vil gerne undgå at spare på børnene og skolerne. Man kan spare på andre områder, som sikkert også er upopulære. Vi ser gerne mere afbureaukratisering, og det samme med en besparelse på administrationen. Vi satser på et bredt forlig, siger hun.

Administrationen lagde i sit budgetforslag op til blandt andet at lukke Greve Svømmehal og Greve Museum, men det er økonomiudvalget efterfølgende blevet enige om at droppe. Greve Kommune har indtægter årligt på cirka tre milliarder kroner, og godt to tredjedele af de penge bliver brugt på service - altså blandt andet ældrepleje samt børne- og ungeområdet.