26. november 2020
Det er snart slut med børn og leg i Børnehuset Syds lokaler i Gersagerparken. Foto: Emil Kristensen
gallery icon

Se billedserie

Det er snart slut med børn og leg i Børnehuset Syds lokaler i Gersagerparken. Foto: Emil Kristensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Undrer sig over lukning af Børnehuset: Har aldrig oplevet noget lignende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Undrer sig over lukning af Børnehuset: Har aldrig oplevet noget lignende
Greve - 23. december 2019 kl. 15:42
Af Emil Abkjær Kristensen

Hos Børneringen, der er en forening for selvejende og private dagtilbud, finder man det yderst usædvanligt, at Greve Kommune har opsagt driftsoverenskomsten med den selvejende institution Børnehuset Syd og dermed lukket institutionen.

arrow Læs også: Behandling af sag om børnehus planlagt før administrationen havde målinger

Sådan lyder det fra Nete Dietrich, der er direktør i Børneringen, som Børnehuset Syd er en del af.

Hun oplyser at der en gang imellem opsiges daginstitutioner, for eksempel på grund af faldende børnetal.

- Men det er altid sket efter en forudgående dialog med den pågældende institution, siger hun.

- Jeg fik først noget at vide mandag aften, da byrådet i Greve havde besluttet at opsige driftsoverenskomsten. Jeg kan ikke huske, at der er sket noget tilsvarende før, siger Nete Dietrich.

Hun finder det mystisk, at lederen, Tine Engelbrekt Nielsen, ikke har været en del af de drøftelser, der er gået forud.

- Det er underligt, at forvaltningen ikke har haft en forudgående dialog med lederen, men i stedet kommer listende med en så alvorlig beslutning, siger hun.

Nete Dietrich anerkender, at kommunen er i sin gode ret til at opsige aftalen, da det er en del af vilkårene i aftalen. Men hun mener, at kommunen skulle have handlet mere ordentligt.

- Der er tale om en ulige magtfordeling mellem to parter, og kommunens afgørelse lægger en institution i graven, Derfor mener jeg, at vi skulle have været med i dialogen, siger hun.

- Kommunen kommer til at fremstå magtfuldkommen, når sådan en beslutning træffes henover hovedet på Børnehuset Syd.

Ikke nødvendigt

Borgmester Pernille Beckmann forklarer, at man i den konkrete sag har vurderet, at hensynet til børnenes trivsel har stået højere end hensynet til dialogen.

- Vi ved fra tidligere sager, at når vi begynder at drøfte, om en institution skal lukkes, eller ikke skal, så ender det i en diskussionsklub. Det var vi ikke interesseret i, da sagen handler om børns trivsel, siger hun.

Hun mener derfor, at det har været nødvendigt at træffe en hurtig beslutning.

- Når det handler om børn, er tiden en væsentlig faktor. Vi vil have børnene rykket hurtigt ud i andre institutioner, så de har bedre mulighed for at udvikle sig, siger Pernille Beckmann.

Den forklaring forstår leder af Børnehuset Syd, Tine Engelbrekt Nielsen, ikke. Hun mener, at hvis man virkelig ønskede børnene det bedste, så ville det have været naturligt at indgå i en indledende dialog med institutionen.

- Vi er dem, der kender børnene bedst. Så når man træffer en beslutning, der ændrer så markant i børnenes hverdag og liv, ville det være naturligt, hvis vi havde været med på råd i processen, siger hun.

- Jeg har tidligere sagt, og jeg står fast ved, at jeg ikke tror, at det er den rette løsning for børnene. Vi har sat en masse tiltag i værk, og vi kan allerede nu se en udvikling hos børnene. Derfor undrer det mig, at man ikke har ventet med at drage konklusioner og træffe en beslutning, til man har set de fulde effekter af vores tiltag, siger hun.

Konsulenternes ord

Børnehuset Syd har, på initiativ fra lederen selv, samarbejdet med konsulenter fra kommunen og fra Socialstyrelsen igennem en længere periode. Pernille Beckmann fortæller, at det er på baggrund af kommunens konsulenters anbefalinger, at kommunalbestyrelsen har valgt at lukke institutionen.

- De har haft deres gang i institutionen, og deres vurdering er klar. Børnene udvikler sig ikke alderssvarende, og derfor ønsker vi at flytte dem til andre institutioner, siger hun.

Hvorfor har I ikke taget Børnehusets ansatte med på råd?

- Konsulenterne har gennem deres arbejde i institutionen haft løbende kontakt med de ansatte, og det er på blandt andet på baggrund af det, at de har givet deres anbefalinger, som vi har valgt at følge, siger Pernille Beckmann.

Tine Engelbrekt Nielsen anerkender, at mange af børnene har udfordringer, og derfor bliver der arbejdet målrettet på at give dem de bedste vilkår.

- Vi har jo selv råbt og skreget på hjælp, fordi vi har haft udfordringer. Den har vi fået gennem den seneste tid, og vi kan se, at det virker, siger hun.

Pernille Beckmann vil heller ikke sætte en finger på personalet i Børnehuset.

- De har gjort alt, hvad de kunne og har arbejdet målrettet med børnene. Men det har ikke været nok, siger hun.

Beslutningen om at lukke Børnehuset Syd og flytte børnene ud i andre institutioner kunne Tine Engelbrekt Nielsen godt have bakket op om, hvis hun vidste, at det havde en effekt.

- Jeg tror ikke det hjælper at flytte børnene væk fra et personale, der er specialiseret i udsatte børn og som daglig arbejder med de problemstillinger, der knytter sig til den børnegrupper, siger hun.

Beslutningen om at lukke Børnehuset Syd blev truffet på byrådsmødet mandag 16- december, Brigitte Klinkskov Jerkel (K) og Mehmet Zeki Dogru undlod at stemme. Resten af byrådet stemte for.

arrow Kritiske forældre sendte byge af spørgsmål mod byrådet
26. februar 2020 kl. 09:56 Opdateret: kl. 09:56
arrow Dokumenter lå i forvaltningen: Politikere måtte ikke se dem
21. februar 2020 kl. 06:45 Opdateret: kl. 13:55
arrow Børnehuset Syd: Brev var klar før beslutning
17. februar 2020 kl. 13:15 Opdateret: kl. 09:39
Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?