19. december 2018
Ifølge flere pædagoger fra forskellige institutioner i Greve har de fået at vide, at de ikke må udtale sig om halal-kød af kommunen. Mediejurist kalder det et brud på ytringsfriheden, mens borgmesteren afviser, at hun har givet pædagogerne mundkurv på. Foto: Janus Spøhr
Ifølge flere pædagoger fra forskellige institutioner i Greve har de fået at vide, at de ikke må udtale sig om halal-kød af kommunen. Mediejurist kalder det et brud på ytringsfriheden, mens borgmesteren afviser, at hun har givet pædagogerne mundkurv på. Foto: Janus Spøhr
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pædagoger måtte ikke udtale sig om halal-kød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pædagoger måtte ikke udtale sig om halal-kød
Greve - 28. december 2017 kl. 11:45
Af Janus Spøhr
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da avisen ringede rundt til en række institutioner i Greve Kommune for at høre, om de har oplevet, at børn har sagt, at de ikke ønsker halal-fødevarer i institutionerne, sagde flere pædagoger, at de havde fået besked på, at det var kommunen, der skulle udtale sig, fordi emnet ofte vækker store følelser. Andre sagde efter interviewene, at de ikke skulle citeres ved navns nævnelse, fordi de havde fået besked fra kommunen om, at de ikke måtte udtale sig.

arrow Læs også: Før halal-undersøgelse: Ingen oplever problemer

Det undrer mediejurist Oluf Jørgensen, som er offentlighedsrådgiver og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og i flere år har beskæftiget sig med ytringsfrihed.

- En sådan melding fra kommunen er i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed, siger han og uddyber:

- Medarbejdere i institutioner og andre steder har ret til på egne vegne at sige deres mening, også om halal eller ikke-halal kød i institutioner. Det kan kommunen

ikke forbyde. Institutionens personale kan på institutionens vegne oplyse, om

der har været efterspørgsel efter halal eller ikke-halal. Det er jo en faktisk oplysning, som det vil være besynderligt, hvis de ikke må svar på, siger Oluf Jørgensen.

Avisen har været i kontakt med Pernille Beckmann (V), der er borgmester i Greve.

Flere vil ikke udtale sig til citat, fordi de siger, at de har fået at vide, at det er kommunen, der skal udtale sig. Er det rigtigt?

- Nu har vi lavet en konstitueringsaftale, hvor det element (om halal-fødevarer, red.) er med. Det er ikke politisk foldet ud, så jeg kan godt forstå, at de ikke vil udtale sig om et emne, der vejer så politisk tungt, siger Pernille Beckmann.

Har de fået at vide af kommunen, at de ikke må udtale sig?

- Det er ikke noget, jeg har kendskab til.

Oluf Jørgensen, der er mediejurist, kalder det et brud på ytringsfriheden, at pædagogerne ikke må udtale sig. Hvad siger du til det?

- Det undrer mig, hvem der skulle sige til de ansatte, at de ikke må udtale sig. Vi som politikere har ikke givet medarbejderne mundkurv på, men det betyder ikke, at det ikke findes. Medarbejderne skal have lov til at ytre sig, men emnet er ikke foldet ud politisk, og det kan være, at det er det, de har fået besked på - at det er svært at udtale sig, indtil de ved, hvad det handler om.

Læs hele historien i DAGBLADET torsdag og i næste udgave af Sydkysten.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk