16. juni 2019
Som en del af den nye indsats skal brobygningen mellem folkeskolerne og erhvervsskolerne styrkes, så eleverne i folkeskolen kan komme ud og afprøve de forskellige håndværksfag. Heriblandt hvad man laver som murer. (Billede: EUC Sjælland)
gallery icon

Se billedserie

Som en del af den nye indsats skal brobygningen mellem folkeskolerne og erhvervsskolerne styrkes, så eleverne i folkeskolen kan komme ud og afprøve de forskellige håndværksfag. Heriblandt hvad man laver som murer. (Billede: EUC Sjælland)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny indsats skal få unge i fritidsjob og vælge erhvervsuddannelserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny indsats skal få unge i fritidsjob og vælge erhvervsuddannelserne
Greve - 16. januar 2019 kl. 10:41
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De unge i Greve og Køge Kommuner skal gennem en stor ny indsats 'Fra fritidsjob til faglært' opnå praktiske erfaringer og konkret viden om alle de muligheder, der er ved at tage en erhvervsuddannelse. Det er de to boligsociale helhedsplaner i Greve Nord og Køge, der sammen med en række samarbejdspartnere netop har fået en stor bevilling på knap 9. mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond. Støtten går til et fireårigt projekt, der skal øge uddannelses- og beskæftigelsesgraden for børn og unge i Køge og Greve Nords boligområder ved bl.a. at hjælpe de unge i gang med fritidsjob i virksomheder inden for de faglige erhverv samt bygge bro mellem folkeskolerne og erhvervsskolerne.

Vigtig med indsats nu
- Bevillingen giver os mulighed for at udbygge vores arbejde med job og uddannelse til unge. Mange unge har brug for lidt ekstra støtte og motivation for at komme videre, som vi nu kan give dem. Samtidig har mange unge fra boligområderne ikke fokus på uddannelse inden for de faglige erhverv, og dét skal indsatsen lave om på, siger Mikkel Pedersen, der er sekretariatsleder for helhedsplanen i Køge.

- Alle prognoser viser, at der kommer til at mangle faglært arbejdskraft inden for de forskellige erhverv, ligesom at der er brug for at få flere unge ind på erhvervsuddannelserne. Derfor er det vigtigt, at vi igangsætter en fælles og koordineret indsats nu. At vi får flere dygtige faglærte vil både hjælpe de unge nu og her og vil på længere sigt være dem selv og samfundet til gavn, istemmer Majken Rhod Larsen, der er er sekretariatsleder i Greve Nord Projektet.

Samarbejder på tværs
Projektet bygger på fem overordnede aktiviteter, der involverer både den unge selv, de unges forældre, områdernes uddannelsesinstitutioner, offentlige institutioner, virksomheder og erhvervsliv. Via tæt dialog og samarbejde på tværs, skal de unge motiveres til at gennemføre erhvervsrettede uddannelser, der giver dem mulighed for bagefter at blive en del af arbejdsmarkedet. Indsatserne indbefatter bl.a., at de unge via lommepenge- og fritidsjob skal introduceres for arbejdsmarkedet og forskellige erhverv, øget brobygning mellem folkeskoler og erhvervsuddannelserne samt informationsmøder og job- og uddannelsesmesser for de unge og deres forældre.

Projektet henvender sig til alle børn og unge, der bor i Køges udsatte boligområder og bydelen Greve Nord. Erfaringerne viser, at nogle af de unge og deres forældre ikke kender nok til mulighederne inden for erhvervsuddannelserne, og at de derfor vælger håndværksfagene fra.

En indsats der virker
I de to kommuner glæder man sig også meget over projektet og alle de positive effekter, det kommer til at få ikke kun for boligområderne, men for hele kommunen og erhvervslivet.

- Vi kommer til at mangle faglærte i fremtiden, hvis vi skal kunne sikre væksten og velfærden, også her lokalt i Køge Bugt. Derfor er det meget positivt, at vi nu får mulighed for at arbejde med at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Hvis vi så oven i købet kan nå den gruppe, der ellers så frem til et liv på kanten af arbejdsmarkedet, er det jo bare ekstra positivt, siger Morten Dahlin, der er formand for Integrations-, Beskæftigelses- og Ungdomsudvalget i Greve Kommune.

Også Køges borgmester, Marie Stærke, glæder sig over bevillingen og projektet.

- Det er virkelig en helt fantastisk nyhed. Det betyder, at vi kommer videre med en uendelig vigtig indsats, som vi ved virker. Nemlig at få unge mennesker videre i livet. Unge mennesker, der ellers har svært ved at få fritidsjob, komme i uddannelse og senere i arbejde, fordi de og deres forældre mangler det netværk, vi andre tager for givet. Forskning viser, at hvis du har et fritidsjob, har du større chance for at klare dig godt i skolen og få dig en uddannelse og siden et job. Det gør denne indsats til en kæmpe gevinst - både for den menneskelige og økonomiske bundlinje, siger hun.

Byggesten til arbejdslivet
Projektet skal udføres i tæt samarbejde mellem de to helhedsplaner, Greve og Køge Kommune, de kommunale folkeskoler, EUC Sjælland, UUV Køge Bugt samt erhvervslivet i de to kommuner.

EUC Sjælland i Campus Køge er en af Køge Bugt områdets største uddannelsesinstitutioner, og her glæder man sig til at komme i gang.

- Vi ser frem til, sammen med de andre projektdeltagere, at give unge mennesker motivation for uddannelse og at være med til at opbygge en interesse for et fag, der kan være byggesten til deres arbejdsliv. Tankerne bag projektet er en ny tilgang til at skabe faglærte. Det mener vi, der er godt perspektiv i. Vi glæder os til at byde de unge velkommen, så vi kan vise dem mulighederne som faglært og give dem målrettede, realistiske drømme for deres fremtid, siger Janni Baggersgaard, der er afdelingsleder på EUC Sjælland, og fortsætter:

- Vi vil gerne være med til at skabe et fagligt netværk, som de unge kan støtte sig til, når de skal finde deres plads i uddannelsessystemet og arbejdslivet. Vi tror på, at et projekt som det her kan bidrage til, at flere gennemfører uddannelserne, uddyber hun.