
Forleden blev Greve Kommune dømt til at betale 4,5 millioner kroner til en el-installatør, som blev vraget af kommunen efter at være gået i gang med at færdiggøre el-arbejdet på Langagergård Plejecenter.
Nu viser det sig, at kontrakten til i alt fem millioner kroner i stedet gik til daværende borgmester Hans Barlachs (K) arbejdsgiver gennem næsten 40 år, Fugmann A/S. Hans Barlach bekræfter, at han selv var med til at træffe valget om at Fugmann A/S, hvor Barlach havde været afdelingsleder, skulle have kontrakten. Det skete i samråd med den daværende kommunaldirektør, Allan Vendelbo, som også har underskrevet kontrakten for kommunen.
- Jeg kan sagtens forstå, at det virker mærkeligt, men hvad skal jeg gøre ved det? Firmaet var to millioner billigere, siger Hans Barlach med henvisning til Fugmann A/S' tilbud.
Ikke inhabil
Sagen tog sin begyndelse, da totalentreprenøren for byggeriet af Langagergård Plejecenter gik konkurs i efteråret 2011. Efter byggeriet havde stået stille i lang tid, satte Greve Kommune arbejdet i gang igen, denne gang delt op i flere fagentrepriser, hvor kommunen selv stod for at administrere de forskellige håndværkere.
Blandt andet bad kommunen firmaet El-Installatøren A/S fra Glostrup om at tage sig af el-arbejderne på plejecenteret. Firmaet fik dog ikke nogen kontrakt, men blev sat i gang med en håndslagsaftale. Herefter indhentede kommunen kontroltilbud fra to firmaer, heriblandt Fugmann A/S, og det endte med, at El-Installatøren A/S blev sat fra bestillingen til fordel for Fugmann A/S. Firmaet blev valgt, fordi det ifølge Hans Barlach altså var to millioner kroner billigere end El-Installatøren A/S.
Hans Barlach siger, at han spurgte kommunaldirektøren, om det kunne være problematisk, at han som borgmester valgte sin gamle arbejdsgiver til så stor en opgave. Det mente kommunaldirektøren ikke, siger Hans Barlach i dag.
Lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, vurderer heller ikke beslutningen til at være problematisk.
- Han er kun inhabil, hvis der er en aftale om provision, siger Sten Bønsing, som også siger, at inhabilitetsreglerne kun gælder for ledende medarbejdere i eksisterende ansættelser, men ikke for almindelige ansatte eller efter endt ansættelse.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her