16. december 2017
Arbejdsulykken skete her ved Rytmisk Musikkonservatorium i København.
gallery icon

Se billedserie

Arbejdsulykken skete her ved Rytmisk Musikkonservatorium i København.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mand faldt fem meter ned fra stillads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mand faldt fem meter ned fra stillads
Opdateret 28. marts 2016 kl. 21:53
Greve - 26. marts 2016 kl. 07:56
Af Johnny Gudmand
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Onsdag omkring middagstid faldt en arbejdsmands fem meter ned fra et stillads ved Rytmisk Musikkonservatorium i København. Manden slog ryggen og blev transporteret væk på båre og med halskrave. John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920, kritiserer bygherre fra Greve for, at arbejdsmanden ikke havde stilladsuddannelse.

Formanden kørte onsdag ud til stedet, efter arbejdsulykken var sket.

- Hovedentreprenøren eller byggeledelsen har bedt om, at stilladset skulle ned inden påske, og det har stilladsfirmaet ikke kunnet nå. Så derfor har bygherren hevet et vikarbureau ind med nogle folk, som ikke er stilladsuddannede. De arbejdede tirsdag og onsdag. Onsdag middag falder den ene mand ned. Dækket falder ud, fordi han skiller det forkert ad og går ud på det. Han skvatter ned og beskadiger ryggen. Vi har ikke kunnet få at vide, hvor alvorligt det er med ham. Vi ved bare, at han blev kørt væk med halskrave og på båre, fortæller John Ekebjærg-Jakobsen til avisen.

Han har sin viden om den manglende uddannelse fra arbejdsmænd på stedet.

- Vi talte med nogle af de andre arbejdsmænd, og de sagde, at ingen af dem havde stilladsuddannelsen. Mere kan vi ikke stole på end det, siger formanden, der med sine egne øjne udledte, at der var tale om ikke-uddannede folk:

- Jeg har udledt det ud fra, hvad jeg har set. For det første er al stilladset smidt på jorden, det ville ingen stilladsarbejder gøre, for så skal man rejse det op igen, og det vil sige, at ens ryg bliver fuldstændig smadret.

Vidste det ikke
Ifølge formanden var stilladsfirmaet uvidende om, at nogle var i gang med at pille stilladset ned.

- Jeg ringede til stilladsfirmaet, da jeg kom ud på stedet, og spurgte, hvad de havde gang i, og hvorfor de brugte folk, der ikke var uddannet. De sagde, at de først skulle derud langfredag, siger John Ekebjærg-Jakobsen.

I gang igen torsdag
Formanden er fortørnet over, at sagen ikke ender her. Torsdag var arbejdsmænd ifølge ham igen i gang med at skille stilladset ad, men arbejdsmændene var fra et andet vikarbureau.

- Vi taler her om vikarbureau nummer to. Jeg kører derud torsdag, og så er der fire nye mand i gang med at skille stillads. Jeg kan se med det samme, at de ikke er stilladsarbejdere. De går på nogle pinde, hvor de kan falde ned. Jeg siger, de skal stoppe, og om jeg kan få telefonnummer på deres formand. Han kommer efter et kvarter. Han stopper dem øjeblikkeligt og siger, at de godt kan køre hjem, da han hører, at Arbejdstilsynet har været der dagen før, for så ligger der højst sandsynligt et påbud om, at det kun er stilladsfirmaet, der må røre stilladset, siger John Ekebjærg-Jakobsen.

Han mener, at vikarbureau nummer to er blevet snydt.

- Formanden troede, han skulle lave noget, man kunne løse med et etdages-stilladskursus, og han var ikke oplyst om, at det var sket en arbejdsulykke på stilladset dagen før, siger John Ekebjærg-Jakobsen og fastslår, at han mener, at hovedansvaret for ulykken ligger hos bygherren.

Skal afklares
Det er Hovedstadens Bygningsentreprise fra Greve, der er bygherre. Administrerende direktør Rasmus Lindhardt fortæller, at han først fredag blev bekendt med sagen. Han vil have undersøgt, om det er rigtigt, at arbejdsmændene tirsdag og onsdag ikke har været uddannede.

- Det ved jeg desværre ikke noget om nu. Jeg har prøvet at få fat i Arbejdstilsynet, men det har jeg ikke kunnet. Jeg har først fået det at vide i dag(fredag, red), så det kan jeg ikke svare på, men vi vil prøve at undersøge, om det har sin rigtighed. Jeg kan hverken bekræfte eller afkræfte det for nuværende, siger Rasmus Lindhardt til avisen.

Den administrerende direktør fastslår, at man helt sikkert ikke har brugt ikke-uddannet arbejdskraft bevidst.

- Jeg ved i hvert fald helt sikkert, at vi ikke bevidst har hevet ikke-uddannede medarbejdere ind til noget som helst, siger han.

At man skulle have valgt at hive et andet vikarbureau ind, dagen efter det første havde haft en arbejdsulykke, er han ikke bekendt med.

- Det er jeg ikke bekendt med, det tror jeg ikke har sin rigtighed, men det vil jeg gerne afklare, siger Rasmus Lindhardt.

Om sagen siger han overordnet:
- Jeg ved, at vi har kontaktet et firma og fortalt dem, hvad det var for et stykke arbejde, vi gerne ville have lavet. Det mente de, at de var kvalificeret til, og der har også været afholdt en besigtigelse derude. Så de ting, du nævner for mig, kan jeg hverken bekræfte eller afkræfte.

Efter påske skal virksomheden have fat på Arbejdstilsynet for at få nogle flere svar.

- Det, der sker fra vores side, det er, at jeg ved, at politiet har været inde over, og jeg ved, at Arbejdstilsynet er inde over. Dem kontakter vi på tirsdag for at finde ud af, hvad de mener om sagen, og hvad de mener er op og ned i den her sag. Det må jo være de relevante parter, aktører, når det her uheld sker, man må have fat i. Og inden man begynder at drøfte op og ned, må der fakta på bordet, slutter Rasmus Lindhardt.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk