26. juli 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Leder i børnehave: Forældre skal ikke have dårlig samvittighed, når de afleverer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Leder i børnehave: Forældre skal ikke have dårlig samvittighed, når de afleverer
Greve - 08. januar 2021 kl. 12:17
Af Emil Abkjær Kristensen

Det summer af liv og begejstrede børnestemmer i baggrunden, da Dagbladet fanger Peter Jørgensen på telefonen. Han er leder af Lundegårdens Frie Børnehave i Tune og har, som de fleste andre med tilknytning til børnepasningsområdet, fulgt med i den seneste tids offentlige debat om, hvorvidt institutioner skal lukkes ned på lige fod med skolerne og kun tilbyde nødpasning.

Sådan er det ikke blevet, men fra Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil lød der tidligere på ugen en opfordring til befolkningen at holde sine børn hjemme fra institutionen, hvis man har mulighed for det, hvilket nu er blevet til en officiel opfordring fra ministeriet.

En lignende opfordring har der lydt fra BUPL, pædagogernes fagforening, der har bedt forældre om at overveje pædagogernes helbred.

Peter Jørgensen mærker tydeligt, at den offentlige debat har smittet af på forældrene i børnehaven, og i den forgange uge har der været et sted mellem 40 og 45 børn om dagen i børnehaven, mens der, når alt er, som det skal være, er 65 børn.

- Det er min klare opfattelse, at forældrene gør, hvad de kan for at holde deres børn hjemme. Dels for at sikre børnene og sig selv mod smitte, men jeg vælger også at tro, at de har et ønske om at passe på personalet i børnehaven, siger Peter Jørgensen.

Han oplever dog også, at udmeldingerne har haft nogle negative konsekvenser for nogle forældre, som simpelthen bliver ramt af dårlig samvittighed, når de sender deres børn afsted i institutionen. De bliver i nogle tilfælde fanget mellem hensynet til henholdsvis børnehaven og til arbejdsgiveren.

- Nogle arbejdsgivere ser helst ikke, at man har børnene hjemme, selvom man arbejder hjemmefra, og andre arbejder i erhverv, hvor de ikke er hjemsendt. Men debatten og opfordringer har haft den afledte effekt, at forældre, der af den grund er nødt til at aflevere deres børn, gør det med dårlig samvittighed, siger Peter Jørgensen og slår fast.

- Det skal de ikke have. Forældre er fortsat i deres gode ret til at aflevere, og jeg er sikker på, at dem der sender børnene afsted, de gør det, fordi de ikke har andre muligheder, siger han.

En stor hjælp

Han lægger dog ikke skjul på, at det er en stor hjælp for personalet, at nogle forældre har mulighed for at holde børnene hjemme, når institutionen skal få en anderledes hverdag til at hænge sammen for de andre børn. For intet er, som det plejer. Der må kun være en forælder i garderoberne ad gangen, de skal helst bære maske, når de afleverer og de må ikke aflevere på stuen.

- Det gør, at vi skal være ekstra opmærksomme og være klar til at tage godt imod de børn, som er ekstra påvirket af, at hverdagen er meget anderledes. Det er heldigvis nemmere, når en tredjedel af børnene ikke er her i øjeblikket, siger han.

Samtidig er det også nemmere at holde børnene i de samme grupper, om end de ikke er så små, som myndighederne opfordrer til.

- For os er det umuligt at have små børnegrupper. Dels er vores institution ikke indrettet til, at vi kan være mange små grupper adskilt, og personalemæssigt er vi heller ikke gearet til det. Det ville i hvert fald betyde, at personalet skulle være i forskellige grupper på skift, og så hjælper det alligevel ikke, siger han.

I Lundegårdens Fire Børnehave har de dog hele vejen igennem coronapandemien haft stort fokus på hygiejne og rengøring. Toiletterne bliver gerne rengjort en ekstra gang i løbet af dagen, ligesom legetøj og overflader rengøres og sprittes af. Peter Jørgensen mener selv, at det har været årsag til, at de har været forskånet for smitteudbrud i institutionen.

- Vi har haft to medarbejdere, som er blevet smittet udenfor institutionen, men i ingen af tilfældene bredte det sig. Vi har også haft et enkelt barn, som har været smittet, men det spredte sig heller ikke yderligere, siger han.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?