19. april 2019
Det vil få konsekvenser for Greve Kommunes ni folkeskoler, hvis bare nogle af besparelserne, som administrationen har lagt op til, bliver ført ud ud i livet, lyder det fra lærerne og skolelederne.
Det vil få konsekvenser for Greve Kommunes ni folkeskoler, hvis bare nogle af besparelserne, som administrationen har lagt op til, bliver ført ud ud i livet, lyder det fra lærerne og skolelederne.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lærere og skoleledere advarer mod besparelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lærere og skoleledere advarer mod besparelser
Greve - 16. september 2018 kl. 10:04
Af Janus Spøhr
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mandag og tirsdag mødes politikerne i Greves byråd for at forhandle om budgettet for de kommende år, og der er fra administrationens side lagt op til massive besparelser på 28 millioner kroner på børne- og ungeudvalgets budget til næste år. Fra 2020 er der lagt op til, at besparelsen skal være på 57 millioner kroner årligt. Det bekymrer Greve Lærerforenings formand, Tina Beck-Nilsson.

- Det er uhyggelig læsning. Det er tydeligt, at økonomien i Greve har svært ved at hænge sammen, siger hun.

Lærerforeningen har sammen med Skolelederforeningen i Greve afgivet høringssvar til administrationens forslag, som blandt andet går ud på at samle Greve Kommunes ni folkeskoler i fire skoler, men dog beholde flere af de ni skolers matrikler. Det mener Greve Lærerforening er en dårlig idé.

- Jeg er bekymret for, hvis man vil indføre matrikelskoler, fordi det vil føre til lærerflugt og dårligere vilkår til eleverne. 27,1 procent af underviserne på kommunens skoler er ikke læreruddannet. Det frygter jeg bliver til flere, hvis forslaget gennemføres, siger Tina Beck-Nilsson.

Hun mener, at tanken bag forslaget, med blandt andet at lave større klasser, er at fyre lærere og dermed spare op mod 11 millioner kroner årligt på de færre lønudgifter. Hun peger for eksempel på, at der allerede i dag er tæt på maksantallet af elever på Mosedeskolen.

Ingen sammenhæng
I høringssvaret skriver lærerne og skolelederne, at »Mange af vores medlemmer har fulgt skolevæsenets udvikling i Greve Kommune gennem rigtig mange år og sidder med en oplevelse af, at det hele kører i ring år efter år.« Tina Beck-Nilsson forklarer, at der her henvises til tidligere sparerunder på skoleområdet i Greve Kommune.

- Vi oplever, at mange projekter bliver sat i gang, og så sparer man dem væk igen. Det er sket med både inklusion og flere ressourcer til ledelsen på skolerne, som kort tid efter er blevet sparet væk igen. Der er ikke noget langsigtet mål med, hvad man vil med skolevæsenet i Greve. Politikerne springer fra tue til tue. Det ved jeg er generelt for medarbejderrepræsentanterne på flere områder i Greve, siger Tina Beck-Nilsson.

I høringssvaret lyder det, at politikerne i Greve Kommune »må stille sig følgende spørgsmål: Vil vi have store skoler og færre bygninger at vedligeholde, eller vil vi bevare de lokalt forankrede skoler, som selvfølgelig betyder større udgifter og investeringer«. Tina Beck-Nilsson understreger, at lærerne ikke går ind for at lukke skoler, men forklarer samtidig, at færre matrikler kan blive en nødvendighed for at holde et niveau af bygningerne, der er højere, end tilfældet er i dag.

Både hun og Skolelederforeningen kritiserer, at der er lagt op til at skære i antallet af integrationsmedarbejdere på kommunens skoler, da det vil betyde, at nogle elever får brug for specialtilbud, lyder det.

Samtidig er både skolelederne og lærerne bekymret for, at administrationen vil have sygefraværet ned.

- Sygefraværet på skolerne er generelt ikke højt, hvis man kun ser på det kortfristede fravær, men udfordres af langtidssygemeldinger. Skolerne anvender naturligvis vikarer, da ingen elever skal sidde alene. Forslaget vil, hvis det ikke følges op af en reel reduktion i sygefraværet, betyde, at skolerne vil blive voldsomt udfordret på økonomien og være mere følsom overfor små udsving i sygefraværet. Det vil kunne kompenseres ved, at de raske medarbejdere løber hurtigere og underviser mere, med deraf følgende sygemeldinger, lyder det i høringssvaret.

Økonomien i Greve Kommune er presset. Er det ikke fair, at I også skal levere jeres del af besparelserne?

- Skoleområdet har allerede leveret mange besparelser gennem årene. Vi er nået til et punkt, hvor jeg har svært ved at forstå, at politikerne ikke kan se, at økonomien ikke hænger sammen. Derfor er jeg glad for, at kommunen vil kigge på, hvordan der kan komme flere indtægter, siger Tina Beck-Nilsson.