29. oktober 2020
Carsten Brøsch, Anni Bech Pedersen og Ulrik Skat Sørensen var i godt humør, da koret var samlet for første gang i det nye år. De havde netop sunget flere forskellige sange efter en grundig opvarmning. Foto: Johnny Gudmand
gallery icon

Se billedserie

Carsten Brøsch, Anni Bech Pedersen og Ulrik Skat Sørensen var i godt humør, da koret var samlet for første gang i det nye år. De havde netop sunget flere forskellige sange efter en grundig opvarmning. Foto: Johnny Gudmand
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Korsang hjælper KOL-patienter i Greve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Korsang hjælper KOL-patienter i Greve
Greve - 19. januar 2016 kl. 09:19
Af Johnny Gudmand

Omkring 430.000 danskere har ifølge tal på Lungeforeningens hjemmeside Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, KOL. Carsten Brøsch og Anni Bech Pedersen fra Greve er to af de danskere, der lever med KOL, og de bruger korsang til at holde lungesygdommen i skak.

Carsten Brøsch er 73 år, og i 2009 fik han diagnosticeret KOL. En særlig hændelse gjorde ham opmærksom på, at noget var galt.

- Jeg skulle bære mit barnebarn i seng. Det var kun 10-15 meter, og jeg var ved at tabe hende, fordi jeg ikke kunne få luft, fortæller Greve-borgeren.

Anni Bech Pedersen fik sin KOL-diagnose i 2008.

- Jeg var ved lægen, der sagde, "Du trækker ikke dit vejr ordentligt". Jeg havde ikke tænkt over, at der var noget galt, fortæller den 79-årige kvinde.

Sangen hjælper
Begge borgere oplever, at det hjælper dem at synge med i 'KOL koret i Greve', der har eksisteret i to år. Da avisen møder de to, er det snevejr og koldt udenfor. Alligevel har de to taget turen til Greve Borgerhus for at synge med deres kor.

- Selvom jeg i dag på grund af vejret nærmest kravlede herop, så har alene den time, vi har sunget, gjort, at min vejrtrækning, og dermed mit velvære, er bedre. Jeg er træt, fordi jeg har brugt energi, men mine lunger har det bedre. Det hjælper mig væsentligt at synge, fortæller Carsten Brøsch, mens Anni Bech Pedersen erklærer sig enig med ham.

Med fra start
Begge Greve-borgere har været med i koret fra start, ja faktisk var Carsten Brøsch med til at få stablet koret på benene.

- Jeg tog kontakt til Lene Paaske, der er sundhedskonsulent i kommune, for hende havde jeg i forvejen kontakt med. Koret blev stablet på benene, og vi var 30 den første gang, hvilket er mange. Nu er vi 45-55 hver fredag og har over 70 medlemmer, siger Carsten Brøsch.

Hverdag med KOL
De to kor-medlemmer har meget nemt ved at sætte ord på, hvordan deres hverdag er påvirket af KOL.

- Vi får meget nemt noget med lungerne. Og når vejret er så slemt som i dag, kan man dårligt gå. Meget af min energi går med at tænke på at trække vejret ordentligt, fortæller Carsten Brøsch.

- Man skal bruge kræfter, bare man skal løfte noget, supplerer Anni Bech Pedersen.

Skadede stemmer
Ulrik Skat Sørensen fra Den Musiske Skole i Greve er korleder. Han har oplevet en enorm udvikling i løbet af de to år.

- Da vi begyndte for to år siden, var det spæde og skadede stemmer. Nu er det tydeligt stemmer, der er blevet mere stabile, fortæller han.

KOL koret i Greve er et samarbejde mellem Center for Sundhed og Pleje og Den Musiske Skole. Og det er mere end et behandlingstilbud.

- Det sociale samvær er vigtigt. Folk kommer i hagl, regn og snestorm, fordi de vil synge, og de vil op til deres venner. Vi har bygget en rigtig god stemning op i koret, fortæller Carsten Brøsch.

Korleder Ulrik Skat Sørensen er enig.

- Det med at synge sammen handler også om, at det er trygt, og det er det, siger han.

Mens avisen taler med Anni, Carsten og Ulrik kommer et andet kor-medlem, Dorte Barkan, forbi. Hun har også noget på hjerte.

- Ulrik sørger for at lægge stemmerne, så de passer til os. Det gør det til en stor fornøjelse, at vi kan synge flerstemmigt, siger hun.

Løsner slimen
De første 10 minutter bruger koret på at varme op og få hostet af. Da medlemmerne alle har KOL, er det ekstra vigtigt at få varmet grundigt op.

- I løbet af opvarmningen får man løsnet slimen, forklarer Anni Bech Pedersen.

Koret fik lavet nogle prøver af iltoptag før og efter en god omgang sang.

- Jeg havde 86 procent iltoptag, da vi begyndte, og efterfølgende var den på 94 procent. Men man skal holde det ved lige, for iltoptaget falder igen. Det er selvfølgelig ikke permanent, fortæller den 79-årige med henvisning til at KOL, som navnet fortæller, er en kronisk sygdom, man ikke slipper af med.

Formålet er at hjælpe
Korleder Ulrik Skat Sørensen forklarer, hvad formålet med koret er, ud over at medlemmerne hygger sig med sang og hinanden.

- Det handler om at gøre noget for nogle mennesker. Træning i et fitnesscenter er ikke noget for alle, og det her tilbud henvender sig lidt bredere. Det har vist sig, at sang er et ægte virkemiddel mod KOL. Det her begyndte som et pilotprojekt med ønsket om at forbedre nogle menneskers liv, og nu er vi Danmarks største KOL-kor. Der er kor, der ville skrige af glæde bare ved at have mere end 40 medlemmer, siger korlederen, der har svært ved at skjule sin stolthed og glæder sig over den støtte, man har fået fra kommunalt hold.

Korlederen beretter om en stor udvikling hos deltagerne.

- Det er fuldstændig vildt, at de kan synge, som de gør i dag. Da vi begyndte, var det enstemmigt 'Jeg ved en lærkerede'. Jeg synes, det er sjovt, at vi i dag kan lave mere avancere ting og synge flerstemmigt. Det er et lille, musikalsk mirakel, slutter Ulrik Skat Sørensen.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?