22. marts 2019
Overfald på Habitus-bosted er aldrig blevet videregivet til Greve Kommune, skriver FOA.
Overfald på Habitus-bosted er aldrig blevet videregivet til Greve Kommune, skriver FOA.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Handikappede låser sig inde af frygt for overgreb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Handikappede låser sig inde af frygt for overgreb
Greve - 12. juli 2018 kl. 14:11
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Handikappede beboere på tre nordsjællandske bosteder ejet af den private bostedskæde Habitus må låse sig inde i deres boliger af frygt for at blive udsat for overgreb.Det fremgår af dokumenter, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i fra Socialtilsyn Hovedstaden. I rapporten står, at tilsynet finder det bekymrende, "at borgere på alle tre afdelinger må låse sig inde for at undgå overgreb fra andre beboere".

Hos Landsforeningen LEV, der er talerør for de udviklingshæmmede og deres pårørende, er de bekymrede over, at låste døre er nødvendige for at forebygge overgreb.

- Det, synes jeg, lyder stærkt problematisk. Sådan et sted må kunne håndtere den samlede beboersammensætning på en måde, hvor folk ikke er nødt til at låse sig selv inde, siger Thomas Gruber, politisk konsulent hos LEV.

En beboer på Habitus har ifølge en bekymringshenvendelse fra hans mor været udsat for kvælertag og slag i hovedet med en ghettoblaster af naboen, står der videre i Socialtilsyn Hovedstadens rapport.

Et telefonnotat fra den 3. november 2017 mellem Greve Kommune og Socialtilsyn Hovedstaden viser, at Habitus angiveligt har undladt at indberette flere overgreb. En sagsbehandler fra Greve Kommune oplyser, at en mor har oplevet, at hendes handikappede søn på HabitusHuset Danshøj, det ene af de tre Habitus-bosteder, er blevet overfaldet ni gange. Kommunen er aldrig blevet underrettet om episoderne.

- Greve finder det uacceptabelt, at de ikke er orienteret om overfald, som har resulteret i, at (beboers navn anonymiseret, red.) er tiltagende angst og ikke tør forlade lejligheden. Tiltagende hallucinationer, oplyste sagsbehandleren fra Greve Kommune dengang til Socialtilsyn Hovedstaden.

I akterne fra Socialtilsyn Hovedstaden fremgår det, at det er enkelte udadreagerende beboere, som gør hverdagen utryg for de øvrige beboere.

Ifølge Torben Klitmøller Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, kan det være et tegn på, at der er noget galt med sammensætningen af bostedets målgruppe.

- Hvis en beboer er så udadreagerende, at de andre må låse sig inde, så skal man jo lave et enkeltmandstilbud til ham eller finde et nyt sted, der kan rumme ham. Det kan hverken forsvares etisk eller fagligt, at beboerne må låse døren for at undgå overgreb, siger han.

Direktør hos Habitus Martin Godske har ikke ønsket at stille op til et mundtligt interview, men svarer skriftligt til Fagbladet FOA.
"Det er altid ubehageligt, når ens nabo er bange, har det dårligt og har problemskabende adfærd. Derfor arbejder vi også systematisk med at minimere mængden af problemskabende adfærd for alle beboerne i Habitus' botilbud."

I Habitus bor primært voksne mennesker, der selv må bestemme, om deres dør skal låses eller ej," skriver Martin Godske i en mail.