6. december 2020
Magasin efter magasin bugner med kunsthåndværk, som bruges i forbindelse med udstillinger i Farum Kulturhus. Foto: Mikkel Kjølby
gallery icon

Se billedserie

Magasin efter magasin bugner med kunsthåndværk, som bruges i forbindelse med udstillinger i Farum Kulturhus. Foto: Mikkel Kjølby
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Zannes kælder er et kulturelt skatkammer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Zannes kælder er et kulturelt skatkammer
Furesø - 19. november 2020 kl. 10:38
Af Mikkel Kjølby

Tilbage i 1990 besluttede Farum Byråd at lukke byens centralt beliggende skole, Paltholmskolen. To år senere åbnede Paltholmcentret i de gamle skolebygninger. Sidenhen skiftede det navn til Farum Kulturhus.

Zanne Jahn var med fra starten og for 27 år siden blev hun ansat som kulturhusleder. Hun har sat sit aftryk på hver eneste millimeter af stedets forvandling fra grå beton til hyggeligt og intimt kulturhus.

Men der er mere af Farum Kulturhus end de fleste gæster aner. For vel er der gallerier, lokalarkiv, teatersal, biografforening, bibliotek, atelier og keramikværksted. Men nedenunder det hele gemmer sig en kulturskat.

For i 25 år har Zanne Jahn samlet på objekter og genstande, som for tid til anden dukker op i foyeren som en del af udstillinger, julescenografier og lignende.

- Det er en stor del af mig selv. Det er guld for mig, og det har det også været for kulturhuset, at vi kunne gå ned i kælderen og finde næsten hvad som helst, fortæller Zanne Jahn, mens hun viser rundt i katakomberne.

I det ene depotrum finder man billeder og plakater. En del er dog sat i spil på lokale plejehjem. I et andet rum er der glas, vaser, lys og henne i hjørnet ligger zinkbakkerne.

- Meget af det er de lokale borgere bare kommet med. En del er købt gennem Spejdernes Genbrug. Grankoglerne har vores Oda samlet gennem årene. Og sådan kan jeg blive ved, fortæller Zanne Jahn, mens hun kigger ned mod nisseværkstedet for enden af den lange gang.

- Det er her julelandskabet bliver lavet. Samtlige nisser klædes hvert år på til lejligheden, fortæller Zanne, som altid har gode hjælpere.

Zanne Jahn er officielt stoppet som kulturhusleder, men har året ud en deltidsstilling. Afskedsreceptionen er udsat til januar pga. coronasituationen, og fordi Furesø Kommune lige skulle have tid til at finde Zannes erstatning som kulturhusleder. Der er bare ikke sket noget.

- Hvad skal der ske med Farum Kulturhus og kommer der en ny leder. Det er det, kommunen skal finde ud af, siger Zanne Jahn, som ikke er glad for usikkerheden.

- Kulturhuset er mit barn. Jeg vil gerne aflevere det til nogen, som passer det ordentligt, forklarer Zanne Jahn med bekymring i stemmen.

Overvejelserne gør sig også gældende for skatkammeret i kælderen.

For hvad skal der egentlig ske med alt det?

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?