18. oktober 2019
Zanne Jahn håber på en fornøjelig, festlig og folkelig jubilæumsreception torsdag den 20. juni klokken 15 til 18. Scenen er åben, hvis der er nogle, som vil give et nummer. Lars Verdich er kontaktperson.  Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Zanne Jahn håber på en fornøjelig, festlig og folkelig jubilæumsreception torsdag den 20. juni klokken 15 til 18. Scenen er åben, hvis der er nogle, som vil give et nummer. Lars Verdich er kontaktperson. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Zanne Jahns første 25 år som kulturhusleder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Zanne Jahns første 25 år som kulturhusleder
Opdateret 07. juni 2019 kl. 14:42
Furesø - 07. juni 2019 kl. 09:44
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hun er venlig, men bestemt. Hun er folkelig, men søger det sublime. Hun har overlevet 25 år som kulturhusleder gennem skiftende politiske regimer og ikke mindst et mylder af foreninger, kunstnere og interessere borgere. Zanne Jahn er en ener.

- Jeg har altid skulle kæmpe for min plads. Jeg har altid kæmpet for kulturen. Det er man nødt til. Kulturen er ikke en selvfølgelighed, men det er vores DNA. Det er det, vi er kommet af. Kulturen er det, vi har bygget op gennem årtusinder, siger Zanne Jahn med et af sine stålsatte blikke.

Farum Kulturhus har været hendes arbejdsplads gennem 25 år. Det startede med rå betonvægge i en forladt skole. I dag er kulturhuset en levende organisme med vægt på folkelige oplevelser og fællesskab. Sådan har det ikke altid været.

Farum Kulturhus opstod ud af et sammentræf af begivenheder. Paltholmskolen blev overflødig og nogenlunde samtidigt solgte Farum Kommune bygningen ved siden af, som dengang rummede Farum Bibliotek, men i dag er en Kvickly. Det frigav midler til at flytte biblioteket til Paltholmskolen og danne skallen til Farum Kulturhus.

- Facaden blev bygget, men alt det inde bagved fungerede ikke. Det var bare en gammel skole med rå betonvægge, skolemælk og udstoppede ugler, fortæller Zanne Jahn.

Som formand for kunstnerforeningen Kobolt fik hun plads i den 21 mand store bestyrelse og et atelier med kig til Stavnsholtsvej.

- Mange foreninger ville ind i kulturhuset, men alle var tilfredse med at få deres eget lokale. For eksempel havde Ældre Sagen samlet penge sammen til en petanquebane, men de ville ikke have den udenfor deres egne vinduer, så det blev aldrig til noget. Det var meget sigende for huset dengang. Alle ville deres egne lille ting, men ingen ville stille op til arrangementer for byens borgere. Huset døde langsomt inde i de små lokaler, forklarer Zanne Jahn.

Borgmester Peter Brixtofte fik nok, og i 1994 ansatte han fire sidestillede ledere. Med en baggrund som kunstner, selvstændig med bagerforreninger og chef for 30 smede fik Zanne Jahn ansvaret for den kunstneriske del.

- Vi fire ledere diskuterede i to år uden at blive enige om, hvilken vej huset skulle køre. Til sidst blev Peter Brixtofte træt af os og besluttede, at der kun skulle være en leder. Det blev så mig, erindrer Zanne Jahn.

Sammen med kulturudvalgsformand Henrik Jerger røg hun grøn cecil på atelieret, som var blevet til kontoret, mens der lagt planer.

- Vi havde nogle drømme og tanker, men der var ikke nogen penge at gøre godt med. Vi ville lave et folkeligt, borgerforeningshus med en masse aktiviteter. De drømme er gået i opfyldelse, siger Zanne med en tilfreds mine.

For det var ikke så ligetil.
- Det har ikke været uden kampe. Vi har skiftet ud og bygget om gennem alle årene. Huset er ikke kun formet af mig. Det er formet af en række aktive mennesker, som har været med til at skabe huset.

Gennem årene har Zanne Jahn været den samlende, men også den skabende kraft. Ofte helt uden en plan.

- Jeg har fået lov til at lave de mest fantastiske ting, men jeg er ikke sådan en, som laver en plan. Jeg springer ud i det, for det giver noget i forhold til kreativiteten. Jeg har heller aldrig skelnet mellem arbejde og fritid. Farum Kulturhus har været i mit hjerte hele vejen igennem.

Zanne Jahn er blevet 73 år, men har ingen som helst planer om at stoppe som kulturhusleder.

- Jeg føler mig ikke som en 73 årig, og kommunen spørger om jeg ikke vil forlænge med ti år. Selvfølgelig skal der ske noget på et tidspunkt, men jeg kan selv bestemme hvornår.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede