27. juli 2021
Historien - hugget i sten - starter med denne sten, som markerer at området blev isfrit. Niels Bødker Thomsen (Tv.) og Per K. Larsen (th) har begge været dybt involveret i processen. Foto: Mikkel Kjølby
gallery icon

Se billedserie

Historien - hugget i sten - starter med denne sten, som markerer at området blev isfrit. Niels Bødker Thomsen (Tv.) og Per K. Larsen (th) har begge været dybt involveret i processen. Foto: Mikkel Kjølby
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Værløse: Historie - hugget i sten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Værløse: Historie - hugget i sten
Furesø - 26. marts 2021 kl. 13:53
Af Mikkel Kjølby

I årtusinderne var der kun en vej fra det centrale sjælland til Nordsjælland. Vandskelsvejen - eller oldtidsstien om man vil - gik forbi det man i dag kalder Witherløse-sletten og slog et knæk ned mod Farum Sø.

Tilstedeværelsen af denne vej har haft enorm betydning for området, hvor der historisk set har været usædvanlig meget aktivitet.

Nu har borgerforeningen Jonstrup 89, Værløseegnens Historiske Forening, Jonstrup-samlingen i samarbejde med ejeren af Sydlejren på Flyvestation Værløse, Freja ejendomme, valgt at fortælle egnens historie ved at lade den lokale billedhugger Olav Johannisson hamre 21 smukke motiver frem i sten fundet i forbindelse med udviklingen af Flyvestation Værløse til en moderne forstad i naturskønne omgivelser.

- Det er et fantastisk stykke lokalhistorie, siger Per K. Larsen, formand for Jonstrup 89.

Stenene troner på græsmark hævet over den tre kilometer lange landingsbane. Hver af dem fortæller en unik historie. Niels Bødker Thomsen, formand for Værløse arkæologigruppe, har sin favorit. Den fortæller historien om gravfundet Alugod. En fyrstedatter fra Himlingøje på Stevns blev gift med en lokal stormand, men døde kort efter. Hun blev fundet under anden verdenskrig på Sandet ikke langt fra stenstrøningen. I graven var en fibula med navnet Alugod.

- Man kan gå ud på sletten og finde levn efter de historier, man finder på stenene. Det er blevet et formidlingssted. Ganske passende er det lavet lige ved en langdysse fra 3500 fvt. Det var et religiøst sted for vores forfædre, forklarer Niels Bødker Thomsen. Og langdyssen har naturligvis sin egen sten.

Længere fremme i tiden finder man stenen med historien om klædefabrikken i Jonstrup. Den opstod i 1770´erne, fordi der var vandkraft til en vandmølle ved Værebro Å. Fabrikken lavede uniformer, men gik konkurs i 1790´erne. Bygningen blev i 1809 overtaget af Jonstrup Seminariet. I dag huserer 10 klassescentret Egeskolen i den gamle klædefabrik.

- Kernen i det er, at når man laver sådan nogle ting, kommer man til at holde endnu mere af området, fortæller Per K. Larsen.

Stenstrøningen findes mellem Hangar 3 og 4 i Sydlejren. Der er gode parkeringsmuligheder ved Hangar 3. Men der mangler fortsat de sidste detaljer.

- Vi er færdige med selve stenhugningen, siger Niels Bødker Thomsen som suppleres af Per K. Larsen:

- Vi mangler at få sat informationstavlen op ved vejen og få lavet QR-koderne ved stenene. I midten skal der være et bålsted. Det er ikke helt færdigt. Det er tanken, at man skal kunne sidde og nyde naturen og dvæle lidt ved alt det, som er sket ude på sletten. På den måde vil man kunne fornemme, hvor lille en brik, man er i den store historie, fortæller Per K. Larsen.

Fremtiden er også sikret. For vel er der hugget historier i 21 sten, men en enkelt sten er ikke udformet. Det er fremtidsstenen.

- Den har vi ladet stå. Vi håber, at der engang i fremtiden vil være nogen, som vil gøre historien færdig, siger Per K. Larsen.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?