27. januar 2021
Matilde Powers foran det nye botilbud Syvstjerne Vænge sammen med Dorthe Stiper, der er repræsentant for Handicaprådet. Privatfoto
Matilde Powers foran det nye botilbud Syvstjerne Vænge sammen med Dorthe Stiper, der er repræsentant for Handicaprådet. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: To nye botilbud på vej: Mange unge autisterhar brug for hjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To nye botilbud på vej: Mange unge autisterhar brug for hjælp

Furesø Kommune planlægger to nye botilbud, hvor det ene er målrettet autister

Furesø - 05. december 2020 kl. 07:10

Da Matilde Powers (S) blev udvalgsformand efter det seneste kommunalvalg, var hun med til at sætte gang i byggeriet af det nye botilbud Syvstjerne Vænge, der netop står færdigt i Værløse. Det er målrettet voksne over 35 år med psykiske eller sociale udfordringer som for eksempel depression eller angst.

arrow Læs også: Nyt botilbud slår dørene op: Vi kan lære borgerne at klare sig selv

"Det er det første projekt, hvor jeg var med fra starten. Det er en rigtig god følelse at se det stå færdigt," siger hun.

Som ny formand for Udvalget for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv lagde hun ud med at besøge en masse botilbud for at finde ud af, hvordan Furesø Kommune kunne blive bedre på området.

"Det sprang mig i øjnene, at vi købte 80 procent af vores botilbud udenbys. Vi er en såkaldt køber-kommune med meget få botilbud. Jeg dykkede ned i tallene, og økonomisk var der stor forskel på, hvad vi betalte udenbys og lokalt, også når det var jævnbyrdige tilbud, var der forskel i prisen. Derudover fandt jeg ud af, at der er et stort ønske fra borgerne om at blive i Furesø. Jeg tænkte, at de to ting kombineret talte til muligheden for at få flere lokale botilbud," fortæller hun.

Sværere at passe ind

Idéen med Syvstjerne Vænge var derfor at hjemtage nogle af pladserne i stedet for at købe dyre pladser udenbys, og ud over Syvstjerne Vænge er der planlagt to andre botilbud, som kommer til at ligge ved Værløse Svømmehal og Søndersø.

Det ene er et afklaringstilbud med seks pladser til unge og voksne over 17 år med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser. Det andet er et botilbud med ti pladser til borgere med diagnoser inden for autismespektrummet.

"Vi ser især, at det er gruppen af unge autister, der vokser i kommunen. Det er et område, vi har stor fokus på, og vi kan se på børneområdet, der er mange med autisme, der får brug for hjælp, når de bliver voksne," siger Matilde Powers.

Hun tror, at stigningen blandt andet skyldes, at rammerne for at være såkaldt normal er blevet mere snæver end tidligere.

"Så kan det være sværere at passe ind. Botilbuddet kan være det første sted, de flytter hen, når de flytter hjemmefra. Her vil de få botræning, så de bliver klar til at bo for sig selv," siger Matilde Powers.

Hun lægger vægt på, at de tre nye tilbud i Furesø alle er til borgere med mildere til moderate udfordringer.

"Når de tre botilbud er bygget, er der ikke planer om flere. Det er det, som forvaltningen har vurderet som oplagt at tage hjem. Resten kræver specialtilbud, som vi ikke har volumen til," siger hun.

Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?