20. februar 2019
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sluselukning sikrer vandstanden i Furesøen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sluselukning sikrer vandstanden i Furesøen
Furesø - 10. august 2018 kl. 11:10
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den varme og tørre sommer sætter sine tydelige spor på søerne i Furesø Kommune.

Ikke mindst på Farum Sø, hvor det er tydeligt, at vandstanden er faldet markant.

Under normale omstændigheder har såvel Farum Sø som Furesøen en vandstand på 20.605 meter over havets overflade. Denne vandstand er faldet til 20.2 meter på grund af tørken. Men så falder den heller ikke ret meget mere.

Det sørger man for ved at lukke slusen ved Frederiksdal.

- Siden midten af maj har Furesøens vandspejl næsten konstant bevæget sig nedad på grund af for lidt nedbør. I dag er vandspejlet i Furesøen ca. 30 cm under vandspejlet om vinteren. Dermed er vandspejlet i søen på et niveau, hvor driftsbestemmelserne for Frederiksdal stemmeværk i regulativet for Mølleåen siger, at stemmeværket skal lukkes, lyder det i en pressemeddelelse fra Lyngby-Taarbæk Kommune, som har ansvaret for vandstanden i søerne.

Det vil reelt betyde, at effekten af tørken primært vil sætte sine spor i Lyngby Sø og Bagsværd Sø.

- Lukningen af Stemmeværket ved Frederiksdal betyder, at gennemstrømningen i Mølleåen ophører. Vandstanden i alle søerne og damme langs Mølleåen vil falde. Det kan betyde, at sejlads i Lyngby Sø vil blive påvirket. Det kan også blive svært at passere nogle strækninger på Mølleåen, når man kommer fra Lyngby sø i kano, lyder det i pressemeddelelsen.

Dermed vil vandstanden i Furesøen og Farum Sø kun falde som følge af fordampning. I det varme vejr fordamper 5-7 millimeter om dagen.

- Så længe slusen er lukket, vil vandstanden ikke falde ret meget, men der vil være fordampning, fortæller Pia Holm Nielsen, biolog i Furesø Kommune.

I det hele taget vil tørken næppe påvirke de store søer voldsomt.

- Der kan komme lugtgener, der hvor mudderet tørrer ud, men der er ikke de store problemer så længe der er vand i søerne, fortæller Pia Holm Nielsen.

Og der er nok vand at tage af. Farum Sø er på 126 hektar og er 14,7 meter dyb. Furesø er på 932 hektar og er på det dybeste sted 37,7 meter. Den stejle skrænt ved Farum og Værløsesiden af Furesøen betyder også, at en faldende vandstand ikke vil opleves voldsomt. Til gengæld kan det være, at man for første gang siden 1975 vil kunne se to små holme ved Frederiksdal.

De mindre søer og vandhuller kæmper også for at holde på vandet. Her er det meget forskelligt, hvor længe der vil gå, før en normal vandstand er genetableret.

- Det kommer an på grundvandet, og hvor mange tilførsler sådan en sø har. Der kan gå et eller år to, før det atter er staus quo, siger Pia Holm Nielsen.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk