21. januar 2019
Det er nu 30 år siden, at Inger Mose kom hjem med ponyen Tordensky. Hun skulle egentlig bare have en ælling.

Foto: Camilla Fræhr Hansen
gallery icon

Se billedserie

Det er nu 30 år siden, at Inger Mose kom hjem med ponyen Tordensky. Hun skulle egentlig bare have en ælling. Foto: Camilla Fræhr Hansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skulle bare have haft en ælling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skulle bare have haft en ælling
Furesø - 17. juli 2018 kl. 07:14
Af Camilla Fræhr Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Han var nærmest en foræring, da familien overtog den lille skimle pony, Tordensky. Sølle 500 kroner kostede han dengang på Hjallerup marked for 30 år siden. Egentlig skulle familien bare have en ælling med hjem, men de endte med også lige at tage en sød lille pony med hjem.

- Det var på ingen måde en beslutning, vi havde taget på forhånd. Vi tog en ælling med hjem, som blev kaldt platfod og så også lige Tordensky. Det var lysten til at prøve noget nyt, der fik os til at tage den beslutning. Nu er han nærmest blevet en lille maskot her i byen. Hvert år til jul bliver han spændt for vognen, og så kører vi en tur gennem byen på juletur med gløgg på kanderne og deler det ud, siger Tordenskys 65-årige ejer Inger Mose.

Men selvom den lille pony kun måler 120 centimeter i stang og er omkring 30 år gammel, så skal man ikke tage fejl af ham. Han er en rigtig ballademager, som vil gå sine egne veje, hvis man spørger Inger Mose.

- En dag kommer naboen lige forbi og spørger, om 'Torden' går tur selv nu, eller hvordan det lige er med det? Det forstod jeg ikke, så jeg kiggede ud, og så gik han langs grøftekanten og græssede. Hun havde set ham stå og græsse og troede, jeg var i nærheden, men jeg var hjemme og lave noget andet - men heldigvis var jeg hjemme, siger Inger Mose og fortsætter:

- Han havde med snuden åbnet porten ved at skubbe dørene til side, for det græs på den anden side så åbenbart lidt mere spændende ud, siger Inger Mose med et grin.

Nu er der blevet sat kæde på nabogårdens døre, så han ikke åbner op for mere ballade.

Tordensky har været på nabogården i mange år, og Inger Mose mener, at det er derfor, han kender de små tricks.

- De nye heste kender ikke de her finter, som han gør. Han er sin helt egen herre, som vil gå sine egne veje. Han har en meget speciel personlighed, så man kan ikke andet end at holde af ham, siger Inger Mose.

Men efter 30 års venskab, så har Inger Mose også sine finter, så hun kan kontrollere ham. Hemmeligheden er gulerødder, og det er, hvad Inger Mose har bevæbnet sig med, når hun er ude og lufte ham på stierne bag byen.

- Vi går ture nede på engen, og så kommer han på fold med de andre heste bagefter. Det er så dejlig afstressende at gå en tur med ham, siger hun.

Tordensky er cirka 30 år, og derfor er han på pension.

- Det er usædvanligt, at han er så gammel, og jeg har flere gange tænkt, at nu må det være slut, men han bliver ved med at tage fusen på mig, siger Inger Mose og fortsætter:

- Hvorfor man lever så længe, tror jeg, har noget med stabiliteten at gøre. At man holder sig i gang, siger hun.

Men om græsset er grønnere på den anden side af indhegningen er svært at sige med disse dage, hvor der er tørke og høj sol. Dog har Tordensky i hvert fald sat sig for at undersøge sagen.

- Det er ikke mere end en månedstid siden, han sidst lavede ballade. Om aftenen havde jeg lukket ham ind i stalden, men næste morgen havde han selv gået sin morgentur. Jeg undrede mig, fordi han ikke var der, da jeg skulle fodre om morgenen. Jeg fandt ham heldigvis nede sammen med de andre heste på den anden side af indhegningen, siger hun.

Inger Mose har flere eksempler på, hvor Tordensky er stukket af. En gang var politiet også involveret.

- Der var 13 heste, der slap ud. Det er rigtig mange år siden. Det gik heldigvis fint med at fange dem ind, men det var Tordensky, som var løbet først, siger hun.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk