28. september 2021
Der er nu sat lås på alle låger og på den store port ud til vejen. Det var elev Christopher Flyng Kraufelt, der opdagede, at dyrene var lukket ud igen, da han mødte ind fredag morgen. Foto: Jan F. Stephan
gallery icon

Se billedserie

Der er nu sat lås på alle låger og på den store port ud til vejen. Det var elev Christopher Flyng Kraufelt, der opdagede, at dyrene var lukket ud igen, da han mødte ind fredag morgen. Foto: Jan F. Stephan
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skolelandbrug fik lukket alle dyr ud: Nu tager de konsekvensen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skolelandbrug fik lukket alle dyr ud: Nu tager de konsekvensen

Ukendte gerningsmænd lukkede i sidste uge alle dyr ud på Skolelandbruget i Farum. Det skete to gange på samme døgn, og derfor er stedet nu midlertidigt lukket

Furesø - 28. juli 2021 kl. 15:48
Af Louise Mørch Vilster

"Skolelandbruget er desværre lukket. Vi har haft ubudne gæster, der har lukket alle dyrene ud."

Sådan lød et Facebook-opslag fra Skolelandbruget i Farum i sidste uge, efter at ukendte gerningsmænd havde lukket dyrene ud udenfor landbrugets betjente åbningstid. Det skete først torsdag eftermiddag, men det endte ikke med at blive sidste gang, da det samme skete igen senere om aftenen eller natten til fredag, og det blev først opdaget den efterfølgende morgen.

Dyrene, der blev lukket ud, talte fire køer, syv får, otte geder, to svin samt ti høns, og det kunne være gået meget værre, fortæller leder og naturvejleder Johnny Skjoldborg Krog.

Kunne være endt værre

Dyrene blev nemlig lukket ud på et stort fællesareal, hvorfra de på grund af en stor port ikke kunne bevæge sig videre ud på vejen. De løse dyr blev i første omgang opdaget af en nabo, der lykkedes med at få dem gennet ind igen, men senere blev de som sagt lukket ud igen.

"Gudskelov var der ikke åbnet, så de kunne komme ud på vejen. Hvis der var en ko, der havde rendt rundt i trafikken, havde det været noget helt andet," siger Johnny Skjoldborg Krog, der ikke havde regnet med, at en hændelse som dette, ville ske hos dem.

"Vi har aldrig haft den slags besøg før, og så sker det to gange på samme døgn," siger han.

Det var den 18-årige elev Christopher Flyng Kraufeldt, der fik at vide, at dyrene var sluppet ud af naboen, der selv havde fået dyrene ind igen.

"Jeg tog herud igen ved 17-tiden, da jeg fik det at vide, for at se, om alle dyrene stod, som de skulle. Der var for eksempel et får, der normalt står sammen med gederne, der derfor havde fået tæv af de andre får, som det var stillet sammen med," fortæller han.

Høne foran bibliotek

Det lykkedes dog to unge høns at slippe helt væk, og mens den ene aldrig er fundet, blev den anden ved et tilfælde opdaget foran Farum Bibliotek.

"Den blev fundet af min bedste vens mor, der havde besøgt os tidligere på dagen, og derfor vidste, at vi manglede to høns. Hun tog den derfor med tilbage," forklarer Christopher Flyng Kraufeldt.

Det var også ham, der opdagede, at dyrene igen var lukket ud, da han mødte ind næste morgen.

"Morgenen efter var geder og køer løse igen, mens de andre dyr var blevet hos dem selv, selvom lågerne var åbne. Jeg blev lidt sur," siger han.

Skolelandbruget er en kommunal besøgsgård for daginstitutioner og skoler, men privatpersoner eller grupper er også velkomne til at besøge stedet på egen hånd. Lågen til området er derfor altid åben, og der er fri adgang til dyrene undtagen staldene, som kun er åbne indenfor almindelig arbejdstid i hverdagene.

Det er derfor et system, der i høj grad er bygget på tillid, og det ærgrer Johnny Skjoldborg Krog, at det midlertidigt er nødvendigt at sætte en lås på udenfor almindelig arbejdstid. På Skolelandbruget har de ingen idé om, hvem det kan være, eller at nogen skulle været imod landbruget.

"Det må være nogle drengestreger. Jeg kommer tidligere fra et lignende sted i Ishøj, og der plejede vi at lukke af, men det har vi aldrig gjort her. Jeg synes, at det er ærgerligt, da jeg har været så glad for, som det har været, og det er er udtryk for, hvor meget vi stoler på gæsterne. Jeg tror, at vi kan åbne igen, hvis bare vi kan få fat i personen, der har gjort det," siger han.

Opbakning fra lokale

Derfor er der nu planer om at sætte vildtkameraer op, som aktiveres, hvis der går varmblodede dyr forbi. Derudover er der midlertidigt sat lås på alle porte og låger.

"Politiet sagde, at hvis de kommer igen, og gør noget lignende, så vil det blive betragtet som ulovlig indtrængen, da der er lås på," siger Johnny Skjoldborg Krog.

Og skulle det blive nødvendigt er de på Skolelandbruget også klar til at ligge på lur for at tage gerningsmanden på fersk gerning.

"Det næste bliver, at vi skal ligge på lur om natten," siger han.

På trods af den ærgerlige begivenhed, så glæder Johnny Skjoldborg Krog sig dog over den store opbakning, som Skolelandbruget har fået på Facebook efter deres opslag. Der er for eksempel mange, der skriver, at de vil holde ekstra godt øje, når de er i nærheden, og at de er chokeret over, at nogen kan finde på at lukke dyrene ud.

"Der er en stor borgeropbakning, og det er en super anerkendelse at få. Vi er enormt lykkelige for, at folk tager ejerskab, og at der er mange, der vil gå en tur rundt om arealet. Det cementerer behovet for at have sådan et sted som dette," mener han.

Lederen af Skolelandbruget håber, at det snart bliver muligt at åbne som normalt udenfor den betjente åbningstid, der er klokken 8-12 på hverdage og klokken 9-12 på lørdage.

"Vores vision er stadig at være et åbent sted, og vi håber, at de to situationer står alene, så vi kan åbne som før," siger han.

Stemmer du til kommunalvalget i år?