29. maj 2020
Farumgårds ejer, Kresten Andersen Bergsøe, har lukket porten for offentligheden, hvilket fik Furesø Kommune til at politianmelde ham. Nu venter en formentlig årelang retssag. 

Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Farumgårds ejer, Kresten Andersen Bergsøe, har lukket porten for offentligheden, hvilket fik Furesø Kommune til at politianmelde ham. Nu venter en formentlig årelang retssag. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Retssag om lukkede porte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Retssag om lukkede porte
Furesø - 01. marts 2018 kl. 04:00
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Offentlighedens ret til at færdes gennem Farumgårds ejendom er fastsat i en fredningskendelse fra 1947. Nu udfordrer ejeren af gården, Kresten Andersen Bergsøe den ret. Efter et overfald på ejendommens gartner blev portene lukket, hvilket fik Furesø Kommune til at politianmelde Kresten Andersen Bergsøe for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven.

arrow Læs også: Venstre stiller alternativt fredningsforslag for Farumgård

Kresten Bergsøe Andersen vil have Furesø Kommune til at forpligte sig til at søge en ny fredning for at ændre stiforløbet, som går direkte igennem Farumgårds bygninger.

- Borgmesteren skal forpligte sig til at starte en ny fredningssag i erkendelse af, at man ikke kan sikre, at de gamle fredningsbestemmelser overholdes, siger Kresten Andersen Bergsøe til Frederiksborg Amts Avis.

Åbn porten først

Borgmester Ole Bondo Christensen (S) stiller som betingelse for dialog, at porten åbnes først.

- Vi vil gerne indgå i en dialog med ejeren af Farumgård, men han skal efterleve fredningsbestemmelserne, det siger sig selv, siger borgmesteren.

En gennemgang af korrespondancen og en øjenvidneberetning viser, at parterne slet ikke er så langt fra hinanden, som man kunne formode.

Furesø Kommune kom med et forslag om en stiføring gennem barokhaven. Dette modsatte Kresten Andersen Bergsøe sig.

Billede

- En stiføring igennem barokhaven ville i praksis være en ekspropriation af min have uden kompensation. Jeg ville endda fortsat have forpligtelsen til at vedligeholde haven, siger Kresten Andersen Bergsøe til Frederiksborg Amts Avis.

Netop som parterne stod stejlest overfor hinanden, trådte en nabo til som mægler.

Sabine Kirchmeiers forslag betød, at en ny sti skulle gå via en trappe på P.E. Rasmussens Vej ind i den højtliggende del af haven og frem til et udsigtspunkt med et flot vue ud over haven, gården og søen. Her fra videre til den tværgående sti ved Ursulasøstrenes hellige sted og ud mod Farum Sø. Det ville medføre, at stiføringen blev flyttet 40 meter i forhold til Furesø Kommunes oprindelige forslag.

- Jeg måtte sluge 23 kameler, men jeg kan godt se, at det er den rette løsning. Ikke mindst fordi publikum får det hele med, fortæller Kresten Andersen Bergsøe.

Sabine Kirchmeier bekræfter, at parterne stort set var nået til enighed.

- Vi sad i Kresten Andersen Bergsøes køkken, da Ole Bondo Christensen gav Kresten den melding, at han gerne ville være med til at afklare mulighederne for en alternativ stiføring. Men Ole Bondo Christensen sagde også meget klart, at det var under forudsætning af, at Kresten åbner porten først, samt at det i sidste ende er fredningsmyndighederne, der skal godkende en eventuelt ny stiføring. Kresten Andersen Bergsøe ønskede dog, at kommunen ville gå et skridt videre og lave en håndfæstning, inden han åbner porten. Herfra var det ikke muligt at komme længere, siger Sabine Kirchmeier til Frederiksborg Amts Avis.

Billede

Udsigtspunktet.


Borgmesteren uddyber kommunens standpunkt.

- Vi har sagt til ejeren, at vi gerne vil afklare mulighederne for en alternativ stiføring. Men vi går ikke ud af egen drift og fremsætter fredningsforslag. Vi skal have dialog med Danmarks Naturfredningsforening og Naturpark Mølleåen samt naboerne, før vi starter en fredningssag. Fredningen har til formål at sikre offentligheden adgang til de meget smukke landskabelige og kulturhistoriske værdier. Så hvis man skal videre med en ny fredningssag, skal det være en stiføring, som ikke afviger fra de hensyn, som den oprindelige fredning siger, at der skal være, siger Ole Bondo Christensen til Frederiksborg Amts Avis.

Læs meget mere i Frederiksborg Amts Avis torsdag

arrow Første kig på ny fredning
05. november 2019 kl. 08:51 Opdateret: kl. 09:27
arrow Byrådet splittet i Farumgårdsagen
04. juli 2019 kl. 14:33 Opdateret: kl. 14:33
arrow Furesø har spildt to år på retssag
18. juni 2019 kl. 08:57 Opdateret: kl. 16:53
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?