11. december 2017
Sabine Kirchmeier skuer store problemer for det danske sprog i forbindelse med implementering af kunstig intelligens baseret på engelsk. Foto: Allan Nørregaard
Sabine Kirchmeier skuer store problemer for det danske sprog i forbindelse med implementering af kunstig intelligens baseret på engelsk. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny teknologi presser dansk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny teknologi presser dansk
Furesø - 29. juli 2017 kl. 04:00
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kunstig intelligens er på hastig fremmarch i det danske samfund, men de teknologiske fremskridt truer det danske sprog, vurderer direktør for Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier.

- Det er dyrt at udvikle teknologier på dansk, maskinerne skal trænes på danske data, og man kan ikke bare oversætte fra engelsk. De små sprog vil blive sejlet agterud. Hvis vi ikke gør en indsats nu, vil robotter og it-tjenester om 20 år mest være på engelsk, forklarer Sabine Kirchmeier og fortsætter:

- Der kan komme en dag, hvor man skal kunne tale engelsk for at fungere som dansker.

Professor i sprogteknologi ved Københavns Universitet, Bolette Sandford Pedersen, deler bekymringen.

- Efterhånden som teknologien om få år bevæger sig ind på de mere videnstunge områder, vil den sproglige dimension få større og større betydning, og det vil blive en stor hæmsko for os og vores samfund, hvis systemerne ikke taler dansk. Systemerne skal groft sagt fodres med masser af viden om dansk, siger Bolette Sandford Pedersen, som har et ønske for fremtiden.

- God sprogteknologi er kendetegnet ved, at man ikke mærker, at det er der - det fungerer bare som en gnidningsfri grænseflade mellem os og computeren og allerhelst på vores eget sprog.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk