15. juli 2020
Kresten Andersen Bergsøe bruger godt 1 million kroner om året på at vedligeholde Farumgård efter de gældende betingelser.  Udgiften dækkes hverken af kommune eller stat men udelukkende af ejerfamilien. Derfor ser han ikke Farumgårds kultur og naturværdier som fælles gods. Foto: Allan Nørregaard
Kresten Andersen Bergsøe bruger godt 1 million kroner om året på at vedligeholde Farumgård efter de gældende betingelser. Udgiften dækkes hverken af kommune eller stat men udelukkende af ejerfamilien. Derfor ser han ikke Farumgårds kultur og naturværdier som fælles gods. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny blæst om Farumgårdsagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny blæst om Farumgårdsagen
Furesø - 24. oktober 2018 kl. 13:22
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I sommers meddelte Furesø Kommune, at man ikke ville kommentere på den igangværende retssag om offentlighedens adgang til Farumgård. Men nu bryder Viceborgmester Preben Sandberg Pettersson (S) tavsheden. Det sker som en kommentar til partiet Venstres arrangement med en gåtur i Farumgårdparken.

arrow Læs også: Venstre stiller alternativt fredningsforslag for Farumgård

- Offentligheden har i generationer haft adgang til de unikke arealer ved Farumgård. Den adgang er sikret gennem den gældende fredning, som netop skal sikre at alle borgere kan færdes gennem området. Furesø Kommune har gennem årene haft adskillige dialoger med ejeren af Farumgård om skiltning og regler for færdsel og god adfærd i forbindelse med den offentlige adgang til området. Fredningen har ikke været et problem for tidligere ejere. Derfor ser jeg på furesøborgernes vegne frem til en fornyet retslig behandling af sagen om hindring af adgangen til de smukke landskabelig, kultur- og naturmæssige værdier, lyder det fra Preben Sandberg Pettersson i en mail til Frederiksborg Amts Avis.

- Statsanklageren har valgt at anke sagen til Landsrettens afgørelse, hvilket jeg og mange andre naturelskende borgere ser frem til og afventer. Samtidig er vi fra kommunes side naturligvis indstillet på en fortsat dialog med ejer om skiltning og andre tiltag i forbindelse den offentlige adgang, lyder det videre fra viceborgmesteren.

Det blinde øje
Farumgårds ejer, Kresten Andersen Bergsøe, ærgrer sig mest over, at kommunen fortsat fokuserer på offentlighedens rettigheder, men ikke på kommunens pligter, som er fastlagt i fredningskendelsen. Det er nemlig Furesø Kommunes opgave, at sikre at offentligheden overholder fredningsbestemmelserne. Kresten Andersen Bergsøe fremlagde i Byretten dokumentation for, at offentligheden overtræder fredningsbestemmelser, hvilket giver ham ret til at tilbagekalde offentlig adgang til parken. Det ret fik han byrettens ord for eksisterer.

- Kommunen vedbliver med at læse fredningen med det ene øje. Man læser kun om rettighederne og ikke om pligterne - hvilket ellers burde være naturligt for en socialdemokrat. Kommunen har hele tiden haft en forpligtelse til »at skride ind« overfor misbrug. De 15 år, vi har beboet Farumgård, har været mærket af konstant misligholdelse af adgangens betingelser. Et faktum Furesø Kommunes forvaltning har erkendt - men ikke har ønsket at skride ind overfor, lyder det fra Kresten Andersen Bergsøe.

En årelang forhandling om et nyt stiforløb udenom selve gården strandede, da Kresten Andersen Bergsøe lukkede portene for offentligheden efter et overfald på Farumgårds gartner.

- Vi havde faktisk fundet en løsning, men lommunen valgte at eskalere konflikten med en straffesag. Det er imidlertid kortsigtet. Hvis kommunen får medhold i retten løser det ikke det grundlæggende problem, at fredningen konstant krænkes. Det vil i praksis blot gøre Farumgård umulig at bebo for os, forklarer Kresten Andersen Bergsøe og fortsætter:

- Taber Kommunen i Landsretten, er den offentlige adgang permanent bortfaldet. Kommunen har derfor allerede annonceret, at de vil igangsætte en ny tvungen fredning med offentlig adgang. Det er selve definitionen på magtfordrejning og et usminket forsøg på at undergrave vores retssikkerhed. Kommunen vil ganske enkelt ikke acceptere rettens afgørelse i den sag, de selv har rejst, siger Kresten Andersen Bergsøe. Han henviser dermed til en email fra kommunaldirektør Christine Brockdorf til byrådsmedlemmerne. I mailen opfordrer til at finde en løsning med en ny fredningssag. Furesø Kommune oplyste ved den lejlighed til Frederiksborg Amts Avis, at man var blevet klogere, og ville afvente landsrettens afgørelse, inden forvaltningen blev sat igang med at samle materiale til en ny fredningssag.

arrow Første kig på ny fredning
05. november 2019 kl. 08:51 Opdateret: kl. 09:27
arrow Byrådet splittet i Farumgårdsagen
04. juli 2019 kl. 14:33 Opdateret: kl. 14:33
arrow Furesø har spildt to år på retssag
18. juni 2019 kl. 08:57 Opdateret: kl. 16:53
Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?