19. juli 2019
Søndagens omvisning i samlingen på Mosegaarden blev et tilløbsstykke, og der var fyldt op i de trange gange på 1. sal. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Søndagens omvisning i samlingen på Mosegaarden blev et tilløbsstykke, og der var fyldt op i de trange gange på 1. sal. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nips og sager fortæller vores historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nips og sager fortæller vores historie
Furesø - 18. februar 2019 kl. 09:24
Af Janne Mulvad
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I dag er der næsten ingen grænser for, hvor få ting, folk ønsker i deres hjem. Vægge og skabe bliver tømt, mens moderne mænd og kvinder følger den japanske oprydningsguru Marie Kondos filosofi om kun at beholde det allervigtigste. Andre folk drømmer om tiny living og kun at eje 100 ting.

Men sådan var det ikke før i tiden. Der gjaldt det om at samle sammen, og mange af de gamle nips, som hørte hjemmet til for slet ikke så længe siden, kan findes under taget på Egnsmuseet Mosegaarden i Værløse - i samlingen af snurrepiberier.

- Man har nok hørt om »angsten for det tomme rum«, »horror vacui« - som nok bedst er repræsenteret i de gamle klunkehjem, fortæller Conny Lausten, som søndag viste rundt i museets samling af nips og pyntegenstande, legetøj, brugsgenstande, husflid og meget mere.

I loftets ene hjørne er indrettet en stue, komplet med blomstret tapet, tykke tæpper på gulvene, flere lag duge på kaffebordet, en vio­lin på væggen, en bregne på en piedestal, bløde puder i sofaen, små hylder med nips, en uro af strå og fjer, og ramme efter ramme efter ramme med små malerier, broderier af dyr og vers, fotografier af familien og endda eksempler på hårkunst.

- Håndarbejde prægede hjemmet. Og fantasien kendte ingen grænser. Det var jo ikke velset, at et fruentimmer sad med hænderne i skødet, siger Conny Lausten, og viser et eksempel på et broderi - Fru Jørgensen fra Højgaard har broderet efter et maleri af sig selv. En datidens selfie i korssting.

Og de mange sager fortæller hver sin historie - som en skotskternet dåse, der kan fortælle om tiden i England, hvor der var forbud mod at bruge klanernes symboler. Og da det forbud forsvandt, så blev ternene meget populære.

- De blev brugt på alt, klædedragter og genstande. Egentlig umoderne er det vel aldrig blevet, siger Conny Lausten, som indrømmer, at hun også har masser af snurrepiberier derhjemme.

- Når folk kommer hjem til mig, så er der nogen, der er høflige, og ikke siger noget - andre siger, hvor er det sjovt, at du har så mange ting, siger hun og fortsætter:

- I gamle dage var det jo værdier, det her. Og der er masser af historier at fortælle om tingene, siger hun

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede